22.05.2017
Moldova, Pride

Petale în loc de ouă la marșul de solidaritate „Fără Frică”

Cinci cartiere parcurse fără frică, un număr record de participanți, reprezentanți ai patru ambasade străine, un politician moldovean, un teolog, flori și pace. Așa ar putea fi descris pe scurt cel de-al cincilea marș de solidaritate cu persoanele din comunitatea LGBTI din Republica Moldova.

În drum spre marș întâlnesc oameni, pe care îi întreb în fugă opinia despre marșul de solidaritate: „Nu avem nimic împotrivă, dar nu-i înțelegem rostul”, îmi răspunde o femeie de vârsta a treia, „Merg într-acolo să-mi exprim sprijinul pentru egalitatea în drepturi a tuturor cetățenilor Republicii Moldova”, îmi  zice o tânără care se grăbea să cumpere flori pentru eveniment, „N-au rușine în fața copiilor!” se răstește supărată o mamă, strângându-și odrasla mai aproape de poală, evident deranjată de întrebare.

La intersecția străzilor Izmail cu București, în locul din care urmează să pornească marșul, după cordonul înalt de polițiști, stau alte mame, care își iubesc la fel de mult copii... homosexuali. Probabil și-ar dori și ele să-și țină copii la piept pentru a-i proteja de întrebări și reacții neplăcute, dar au înțeles că nu-i pot proteja astfel toată viața, așa că au ieșit la marș:

„Am venit aici pentru copiii noștri, aș vrea ca peste tot în lume oamenii să devină mai buni și să înțeleagă că dacă Dumnezeu i-a creat așa, nimeni dintre oameni nu are dreptul să decidă cum trebuie să trăiască acest om. Cred că societatea noastră este oarbă, pentru că are prea puțină informație. Nu există nici o diferență între oamenii pe care societatea nu vrea să-i accepte și heterosexuali. Suntem toț egali”, a spus emoționată Ludmila, mama unui băiat gay.

„Fiica uneia dintre noi a fost lovită recent în față de un trecător, care nu a înțeles dacă e băiat ori fată. Am ieșit la marș, pentru că nu mai vrem să ne fie frică pentru viața și securitatea copiilor noștri de fiecare dată când aceștia iese din casă”, a declarat o altă mamă pe nume Liuba.

Mamele prind curaj când prin zidul polițiștilor apar persoane noi, care vin să-și manifeste sprijinul pentru copiii lor. Sunt persoane de toate vârstele, inclusiv femei însărcinate și familii cu copii.

„Dragostea este dragoste, oamenii au dreptul să iubească pe cine vor și să-și poată manifesta semnimentele liber. Pentru mine este important ca și copiii mei să cunoască asta”, a declarat o participantă la marș care își ducea copilul de mână prin mulțime.

„Cred că este important să-mi manifest solidaritatea pentru că respectarea drepturilor omului, drepturile comunității LGBT sunt  în pericol în această regiune. Am venit din Kiev special pentru acest marș. Nu văd niciun motiv să nu-mi aduc copiii cu mine, pentru că e bine pentru ei să știe cum arată drepturile omului. E un exemplu de solidaritate cu oamenii care au valori diferite de ale tale”, a declarat Henrik Norberg, un tată care își ducea fiul mic în brațe.

Un tânăr gay cu care am încercat să vorbesc m-a rugat să revenim la discuție după marș. Este primul marș la care participă și îi este foarte frică. Un amic îl ține strâns de mână și îi spune că totul va fi bine.

O tânără și-a cuprins emoționată iubita și a sărutat-o ușor. Mi-a spus apoi că e prima dată când își permite să-și cuprindă iubita în public: „Drepturi egale înseamnă să-mi pot permite comportamentul pe care-l au heterosexualii în stradă, fără să-mi fie frică că voi fi înjurată sau lovită”, a declarat tânăra.

Cei mai mulți oameni au venit la marș pentru a sprijini dreptul la libera întrunire a tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Printre ei au fost ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor Suediei, SUA, Țărilor de Jos și Marii Britanii; politicianul de stânga, Grigore Petrenco, alături de soția sa, reprezentanți ai societății civile, teologul Ion Andronche, jurnaliști și simpli susținători ai drepturilor omului din mai multe țări.

„Este vorba despre respectarea drepturilor omului, nu înțeleg de ce ar putea fi cineva împotrivă”, a declarat Eva din Slovacia.

„Drepturile omului trebuie promovate. Dreptul la libera exprimare, dreptul de a fi tu însuți. Mesajul „Fără Frică ” este unul cu care mă identific. Oamenii care urăsc homosexualii sau comunitatea LGBTI, o fac, pentru că nu înțeleg anumite lucruri și le este frică, nu pentru că sunt răi”, a declarat Anya din Algeria.

„Este o cauză importantă, care trebuie susținută. De asta sunt aici. Cred că marșul este un motiv bun de a genera discuții și a sensibiliza oamenii privind anumite probleme sociale. De aici poate începe, de fapt, soluționarea problemelor despre care nu se prea discută în mod normal. Marșurile de acest gen fac oamenii să aibă mintea mai deschisă, să accepte oamenii diferiți”, a explicat Rosaura din Mexic.

„De astăzi începem să ne debarăsăm de frici, prejudecăți, stereotipuri. Eu aș vrea să sensibilizăm lumea, să le arătăm că suntem mulți, diverși și solidari cu comunitatea LGBT și nu ne dorim o societate în care se seamănă ură”, a declarat Stela Uțică, participantă la marș

În timpul marșului au început a se vedea vârfuri de cruci și pancarde greu de deslușit de după zidul mare format din polițiști. Era evident că cineva protestează împotriva comunității LGBT, dar distanța dintre grupuri era la fel de mare ca și cea dintre viziunile lor. Nu au fost interacțini și nici reacții din partea participanților la marș:

„Am ieșit la marș pentru că am vrea să fie totul bine, să fim auziți, să ne vadă, să audă ceea ce vrem să spunem. Nu agităm pe nimeni. Important este să nu mai fie agresivitate. Asta vrem. Nimic mai mult”, a declarat o participantă la marș.

Aproape de intersecția cu strada Bulgară, participanții l-a marș au început a se uita cu precauție la clădirea din care, cu un an în urmă, erau aruncate ouă. Însă, la doar câțiva pași de acel loc, ditr-o altă clădire, peste participanți a început a cădea o ploaie din petale roșii de trandafir.

Cu toate astea, după cinci cartiere parcurse, înainte de a ajunge la destinație, poliția a decis să evacueze participanții pentru a-i proteja de ouă, înjurături, aghiazmă și orice alt pericol care putea veni de la un grup de oameni care își spuneau creștini. Cel puțin, după umerii lați ai reprezentanților forțelor de ordine nu s-a simțit niciun pericol. Cei mai mulți participanți la marș au reușit să vadă doar urmele agresivității în cele câteva coji de ouă pe asfalt, filmate de televiziunile locale.

„A fost cel mai pașnic marș dintre toate și cel mai numeros”, a declarat directoarea executivă a Centrului GENDERDOC-M, Anastasia Danilova, la conferința de presă de după marș. „Le suntem recunoscători tuturor pentru că împreună am mers într-un marș sigur, frumos, cu flori: în marșul de solidaritate „Fară Frică”. Am arătat că acolo unde ieri a fost gheață, azi pot înflori flori, iar acolo unde au fost ouă, azi plouă cu petale”, a declarat Danilova.

Doina IPATII

Foto AVRORA

Previous Următorul