22.06.2020
Moldova, Pride

Persoanele LGBT și părinții lor au explicat necesitatea de a vorbi public despre orientarea sexuală

Persoane LGBT au participat alături de părinții lor la o discuție publică, moderată de psihologa Oxana Gumennaia, în care au explicat de ce este important să vorbești deschis despre propria homosexualitate și cum se schimbă viața după coming out.

Printre argumentele enunțate în favoarea coming out-ului au fost păstrarea sănătății psihice, eliberarea de nevoia de a trăi o viață dublă, în care ești nevoit să minți în discuții despre viața personală, precum și contribuirea la o societate mai tolerantă, în care să nu existe riscul de violență împotriva persoanelor LGBT.

Invitații discuției au menționat că persoanelor heterosexuale le este mai greu să înțeleagă necesitatea coming- outului pentru că ele, în mod obișnuit, nu sunt nevoite să ascundă sau să mărturisească informații intime.

„Trăind într-o societate cu persoane preponderent heterosexuale, lumea presupune automat că ești și tu heterosexual și îți pun întrebări despre cum ai petrecut concediul, de exemplu, presupunând că ai fost cu iubita undeva. Și de fiecare dată trebuie să alegi să faci ori nu coming-out în fața persoanei cu care vorbești. Să-ți corectezi sau nu interlocutorul când vorbește despre iubitul tău la feminin. Suntem o comunitate invizibilă. Nu se poate vedea că ești homosexual după culoarea pielii, de exemplu, oamenii nu pot vedea că ești gay, până nu le povestești despre asta, a spus Maxim Anmeghichean”, participant la discuție.

Maxim a explicat că, atunci când nu vorbești deschis despre homosexualitatea ta, unii oameni au tendința să te deconspire, sau să te amenințe cu divulgarea secretului. Cunoștințele, rudele și colegii de universitate a lui Maxim au aflat că este homosexual dintr-o emisiune televizată, în care prezentatoarea a divulgat această informație fără voia lui.

„Ne-am înțeles înainte de emisie că nu vom vorbi despre faptul că sunt gay, dar prezentatoarea nu s-a ținut de cuvânt și mi-a pus mai multe întrebări intime, din care a fost clar. Speram că rudele mele nu vor privi, pentru că sunt vorbitori de limbă rusă, iar emisiunea era în limba română, însă nu a fost să fie. A doua zi știau toți. Tot din acea emisiune a aflat și mama partenerului meu, care nici nu știa ce înseamnă homosexualitate. Acest proces se numește „auting” și este foarte dureros. Partea bună este că eram destul de pregătit moral și aveam un grup de colegi și prieteni care mă puteau sprijini în acele momente”, a spus Maxim.

Participanții la discuție au accentuat importanța timpului potrivit pentru coming-out. Natalia Esmanciuc, asistenta Programului Sănătatea LGBT a spus că în ultimul timp tinerii se grăbesc prea mult cu dezvăluirea informației despre homosexualitatea lor și asta îi pune în situații foarte complicate.

„Recent am vorbit cu un tânăr de 17 ani, care a făcut coming-out în fața părinților și viața lui s-a transformat în infern. Poți face coming-out în fața părinților, doar după ce te asiguri că te pot înțelege și e mai bine să se întâmple după 18 ani, când poți lua decizii independent și îți poți câștiga bani pentru existență. Altfel te poți pomeni în stradă, fără sprijin material și moral. Coming-outul nu se întâmplă în câteva minute. Din experiența, noastră durează cel puțin jumătate de an până părinții pot accepta acest adevăr”, a explicat Natalia

Oxana Gumenaia a adăugat că mulți dintre adolescenții care fac coming-out în fața unor părinți nepregătiți, se pomenesc că devin ostatici în familii care încearcă să-i trateze, să-i ducă la terapii de corecție. Sunt istorii strașnice.

Părinții lui Maxim, care au participat la discuție au spus că se simt rău din cauza că, 20 de ani în urmă, nu și-au putut înțelege copilul și l-au făcut să se simtă vinovat pentru faptul că este gay.

„Dacă m-aș putea întoarce cu 20 de ani în urmă aș fi spus: Dragul meu fiu, nu e nimic strașnic în asta, ne vom descurca împreună. Noi te iubim. Totul va fi bine. Important este să fii fericit.

Dacă 20 de ani în urmă aș fi avut cunoștințele și înțelegerea pe care le am astăzi, aș fi fost mult mai fericită. Aș fi fost fericită pentru faptul că are un soț atât de minunat, pentru că au creat o familie atât de armonioasă, care are deja 20 de ani. Ne-am furat din propria viață și fericire prin suferințele nemotivate din toți acești ani”, a spus Elena Anmeghichean, mama lui Maxim

Femeia își explică suferința prin faptul că nu a avut acces la un psiholog bun care să-i poată explica ce se întîmplă, însă recomandă tuturor părinților să apeleze neapărat la psiholog și să încerce să-și înțeleagă copilul, pentru că asta le va face viața mai ușoară și mai fericită. Este sigură că un părinte care își iubește copilul, îl poate accepta.

„Am avut și noi o viață dublă. Este foarte strașnică. În fiecare discuție ți se duce inima în călcâi când scapi un cuvânt sau o frază care ar putea dezvălui adevărul”, a spus femeia.

Părinții încep a-și înțelege mai bine situația copiilor LGBT abia după ce încep a vorbi deschis despre homosexualitate. Este și cazul Angelei Kalinina din Ucraina, mama unui băiat gay, membră a organizației TERGO și activistă pentru drepturile LGBT.

„În momentul în care lumea a aflat că fiul meu este gay, după ce am oferit un interviu involuntar de la un marș LGBT, am simțit pe propria piele ce simțea fiul meu. Bineînțeles că, fiind femeie matură, nu a venit nimeni să mă bată. Dar lumea se șoșotea pe la spate, se făceau glume aiurea, veneau să se uite la mine ca la un animăluț exotic. Mă întrebau ce e cu circul ăsta pe care l-am organizat și, doar după câțiva ani, am învățat să răspund la aceste provocări, să mă implic în conversații și să ajung la inima unor oameni”, a spus Angela.

Părinții care trec prin calea complicată a acceptării propriilor copii și a depășirii urii sociale, devin adesea activiști pentru apărarea drepturilor LGBT. Informând și altă lume despre normalitatea diversității, reușesc să evite discursurile de ură și învinuirile. Atunci când încerca să ascundă adevărul, oamenii o persecutau și aveau o atitudine plină de dispreț. Însă după ce a decis să vorbească deschis despre homosexualitatea fiului său, în jurul ei s-au adunat oameni care o sprijină, o încurajează și îi mulțumesc pentru ceea ce face.

„Comunicarea cu oamenii dă rezultate pozitive. Acum cel mai mult îmi doresc ca fiul meu să fie fericit, să se simtă în siguranță în țara sa. Nu aș vrea să fie nevoit să fugă din țară, așa cum au făcut alți copii. Îmi doresc ca fiicele și fiii noștri talentați, educați, buni să poată trăi în țara lor, să poată face lucruri bune pentru țară. Să judeci un om după orientarea lui sexuală este un nonsens”, a spus Angela.

Doina IPATII

Previous Următorul