09.07.2021
Moldova, Pride

Persoanele homofobe se cred tolerante și informate, arată un studiu științific

Faptul discriminării nu este conștientizat, iar persoanele care discriminează se declară tolerante și cu un nivel înalt de competență informațională. Astfel arată rezultatele unui studiu despre atitudinea părinților și profesorilor față de persoanele LGBT în Ucraina, prezentate de către Victoria Malenco, psihologă la Institutul de Psihologie socială și Politică din Ucraina, în cadrul conferinței despre sănătatea mintală în comunitatea LGBT+ și importanța ei în activism.

„Profesorii participanți la studiu se declarau toleranți. Unul dintre ei mi-a spus: „Eu lucrez în școală de peste 25 de ani, am elevi de diferite naționalități, am o atitudine pozitivă față de fiecare, inclusiv față de gay, însă atunci când văd persoane trans la televizor, îmi vine să râd”, a spus Malenco.

„O altă profesoară mi-a spus: „Da, bineînțeles că știu despre gay și lesbiene. Pot identifica imediat o lesbiană, pentru că ele poartă cămăși în carouri”. Am înțeles din studiul nostru că majoritatea participanților la studiu declară că au un nivel înalt de toleranță, dar, de fapt, sunt persoane homofobe. Totuși, cred că acest fenomen este unul mai degrabă pozitiv, pentru că oamenii înțeleg, cel puțin, faptul că este rău să fii homofob. Le este rușine să discrimineze persoanele LGBT”.

Cercetătoarea explică că în Ucraina este mai complicat să fii o persoană tolerantă pentru că membrii acestei societăți pun preț mare pe nevoia de a fi acceptat, este importantă opinia oamenilor din jur. Respectiv, nu îți poți permite să ai o opinie diferită de cea a majorității. Această tendință este mai slabă în cazul părinților care au copii LGBT, pentru că în acest caz primordială devine securitatea copilului.

Profesorii adesea au răspuns în cadrul acestui studiu că trebuie ajutați cei care au probleme, iar persoanele LGBT, în opinia lor, nu au niciun fel de probleme: „Mărșăluiesc cu steaguri și nimeni nu-i atinge”. Putem observa că informarea acestor oameni despre situația comunității LGBT este destul de joasă, explică cercetătoarea. Comunitatea a fost de asemenea învinuită că se plânge veșnic și demonstrează suferință, în timp ce totul le merge foarte bine. Discriminarea și stigmatizarea persoanelor LGBT nu este considerată de respondenți încălcare a drepturilor omului.

„Unii profesori mi-au spus: Păi el și-a schimbat genul și vrea să am o atitudine pozitivă față de el?! Este evident că acum oamenii vor avea o atitudine negativă față de această persoană”.

În același timp psihologa a spus că comunitatea este deocamdată invizibilă, mulți respondenți declarând că : „persoanele homosexuale sunt undeva prin Kiev, acolo se organizează parade, dar în orașul nostru nu au fost niciodată persoane LGBT”.

În altă ordine idei, Malenco a spus că cele mai discriminate grupuri în Ucraina sunt persoanele cu invaliditate psihică sau fizică, reprezentanții grupurilor marginale (oamenii săraci, boschetarii), persoanele cu dependențe chimice (dependenții de droguri și alcool), persoanele din comunitatea LGBT, persoanele care trăiesc cu HIV, persoanele rome, foștii deținuți și mamele surogat.

Printre principalele motive ale discriminării se regăsesc: frica, lipsa de informare, frica de a se infecta (oamenilor le este frică că unele dintre calitățile necunoscute ale acestor grupuri ar putea trece cumva la ei). Un alt motiv este influența surselor de informare în masă, precum și rigiditatea, și gândirea dihotomică.

Conferința a avut loc în data de 15-20 iunie, în cadrul „Moldova Pride 2021”. Scopul conferinței a fost de a discuta problemele de sănătate mintală cu care se confruntă persoanele LGBT+, inclusiv activiștii și activistele LGBT+, în viața lor de zi cu zi, în special în timpul pandemiei de COVID-19. Conferința este organizată în cadrul Coaliției Europei de Est pentru Egalitatea. Persoanelor LGBT+.

Doina IPATII

Previous Următorul