25.11.2015
Moldova, Drepturile omului

Persoana pentru care apărarea drepturilor omului a devenit o misiune

Aceste cuvinte se referă la Angelica Frolov, coordonatoarea programului „Lobby şi Advocacy a Drepturilor LGBT”, din cadrul Centrului de Informații „GENDERDOC-M”. Astăzi, Angelica este oaspetele nostru.

- Angelica, ocupația de apărător al drepturilor omului nu se regăsește printre cele care se învață în universităţi. De aceea, întâi de toate, câteva cuvinte despre biografia ta și despre faptul cum ai ajuns să activezi în acest domeniu?

- Sunt născută în Moldova și continui să trăiesc aici pentru că iubesc enorm această țară și vreau să o văd în rândul statelor dezvoltate și prospere, în care toți cetățenii se vor bucura de aceste beneficii, nu numai anumite persoane. Cred că anume această dorință m-a determinat să devin o activistă în domeniul apărării drepturilor omului, să apăr cu înverșunare drepturile celor mai neprotejați cetățeni, persoane din comunitatea LGBT. De asemenea, pot spune cu încredere că activitatea mea în acest domeniu a început atunci, când am făcut cunoștință cu Centrul GENDERDOC-M, și a început să se dezvolte și mai mult, când am devenit parte a acestei organizații, parte a unei echipe puternice, profesioniste și curajoase. Nu fac delimitări între mine, activismul personal și activismul colegilor mei. Noi suntem un tot întreg, o echipă în care ne suplinim reciproc, echipă care deja a reușit multe să realizeze în domeniul drepturilor LGBT și a drepturilor omului.

- Cum crezi, de ce activitatea ta este importantă nu doar pentru persoanele LGBT ci și pentru toți ceilalți cetățeni ai țării noastre?

- Lesbienele, gay-ii, bisexualii și transgenderii reprezintă o parte indispensabilă a societății noastre, sunt oameni care își aduc aportul la prosperarea statului, plătesc impozite și contribuie în diferite domenii la dezvoltatrea țării. Calitatea vieții fiecărui locuitor sau cetățean al oricărui stat are o legătură directă cu nivelul de trai. Dacă vom reuși să creștem calitatea vieții persoanelor LGBT, vom reuși, prin acțiuni concrete, să le demonstrăm acestor oameni că drepturile și libertățile lor sunt garantate de stat, vom contribui astfel la dezvoltarea întregii societăți. Statul nostru poate deveni unul cu adevărat dezvoltat și prosper doar atunci când cetățenii se vor simți liberi, realizați și, nu în ultimul rând, fericiți.

- Revista «VIP Magazin» te-a nominalizat pentru titlul „Omul Anului 2015” la categoria „Societate civilă”. Ce atitudine ai față de această nominalizare?

- Nu privesc această nominalizare drept una personală. Consider că aceasta este o nominalizare pentru organizație, pentru GENDERDOC-M, și, îndeosebi, pentru festivalul anual «Curcubeul peste Nistru», pentru curajul participanților la acest eveniment incomparabil ca impact, curaj și promovare a egalității și diversității în Moldova. Însă, dat fiind faptul că, adesea, în numele organizației vin cu interviuri și declarații de presă, inclusiv în perioada festivalului, numele meu sună cel mai des și persoana mea a fost selectată pentru a fi nominalizată. Însă, țin cu tot dinadinsul să menționez că aceasta este meritul întregului colectiv, o înaltă apreciere a efortului depus de întreaga echipă în activitatea de apărare a drepturilor omului. Iată de ce consider că nominalizarea pentru titlul de „Omul Anului 2015” de către o revistă mondenă a unei lesbiene declarate constituie o victorie enormă pentru noi toți, mai ales în domeniul promovării și apărării drepturilor persoanelor LGBT în Moldova.  

Interviu de Eugeniu CHIHAI

Foto din arhiva Angelei FROLOV

Din partea redacției: Doritorii de a o susține pe Angelica Frolov în concursul pentru titlul „Omul Anului 2015” în categoria „Societate civilă” o pot vota aici sau accesând link-ul următor: http://www.vipmagazin.md/contest-complex/Omul-Anului-2015/. Puteţi vota online o singură dată pe zi în sistem click, acordând un vot participantului preferat, iar dacă doriţi să acordaţi mai multe voturi, expediaţi un SMS cu textul Angela Frolov la numărul scurt 2320 (tarif: 10 lei inclusiv TVA, egal cu 10 voturi). Voturile trucate vor fi anulate. Prin SMS, puteţi vota nelimitat. Votul se va încheia pe 11 ianuarie 2016, ora 18.00.

Previous Următorul