06.02.2020
Moldova, Societate

Percepțiile chișinăuienilor despre persoanele LGBT: 65% sunt împotriva legalizării căsătoriilor persoanelor de același sex

Doar 7% din locuitorii orașului Chișinău susțin persoanele LGBT, în timp ce 37% au o atitudine neutră față de acestea. Datele au fost prezentate de Centrul de informații GENDERDOC-M în urma realizării unui studiu printre locuitorii or. Chișinău, care a scos la iveală că doar 55% dintre persoane au o atitudine negativă față de persoanele LGBT. Potrivit GENDERDOC-M, aceste date contravin semnificativ datelor folosite în discursul de ură a unor lideri politici și religioși, care susțin că 98% din populația Moldovei ar fi împotriva persoanelor LGBT.

Potrivit studiului realizat de Magenta Consulting, 65% din cei intervievați susțin că căsătoriile între persoanele de același sex nu trebuie legalizate în Moldova. În același timp, circa o pătrime a declarat că nu are o părere sau că această este neutră.

Studiul a mai subliniat că 69% dintre respondenți sunt de părerea că persoanele LGBT trebuie să aibă dreptul „să facă orice doresc, însă acasă, atâta timp cât nu-i vede nimeni”.

Dintre tipurile de discriminare analizate, respondenții au fost de părere că discriminarea pe bază de orientare sexuală este răspândită într-o măsură mai mare – 40% o consideră foarte răspândită și 31% – mai degrabă răspândită.

„În general, respondenții au manifestat o atitudine conservativă vizavi de normele de gen. 63% au menționat că mai degrabă bărbatul trebuie să se ocupe de întreținerea gospodăriei. 72% au fost de părerea că femeia trebuie să ia concediu de îngrijire a copilului. Totodată, 71% consideră că atât femeia, cât și bărbatul, trebuie să se ocupe de creșterea și educația copiilor”, este menționat într-un comunicat de presă al GENDERDOC-M.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 815 persoane cu vârsta cuprinsă între 25-45 ani și are o marjă de eroare de +-3,4%.

R. Moldova, la coada clasamentului țărilor europene privind respectarea drepturilor persoanelor LGBT

Potrivit unui clasament realizat de la ILGA Europe, R. Moldova se situează pe locul 41 din 49 de țări din regiunea europeană la capitolul respectării drepturilor și a egalității persoanelor LGBT.

Sursa: zdg.md

Previous Următorul