14.07.2020
Moldova, Drepturile omului

Pe data de 14 iulie lumea celebrează Ziua vizibilității persoanelor nonbinare

Nonbinaritatea este un termen ce ține de gen care denotă autodeterminarea și sentimentul de sine care nu se încadrează în sistemul clasic heteronormativ binar (fie sau bărbat, sau femeie).

În ciuda faptului că putem întâlni opinia, conform căreia nonbinaritatea este o „nouă modă”, că astfel de oameni au apărut din cauza dezvoltării teoriei genului, autoexprimarea nonbinară se întâlnește de veacuri.

Ziua de azi este un eveniment foarte important pentru comunitatea nonbinară, întrucât se celebrează vizibilitatea și importanța acesteia, alături de alte persoane queer, și problemele cu care acestea se confruntă în societate.

Printre problemele persoanelor nonbinare se numără fenomene, precum neluarea lor în serios, acuzațiile că „joacă un rol”, „se mint”; pressing-ul, ca să-și trăiască viața de dragul confortului altora, sacrificându-și propriul confort și identitatea; discriminarea și hărțuirea în instituțiile educaționale, medicale, la locul de muncă și altele.

Nonbinaritatea nu se referă doar la persoanele care se definesc în astfel de mod, deoarece, în multe privințe, conștientizarea acestui fenomen ajută diferite persoane, inclusiv persoane cisgender, să nu mai trăiască, purtând povara stereotipurilor de gen și să-și reconsidere viața și imaginea socială în concordanță cu confortul și viziunea lor de sine. În fond, atunci când devine clar că autoidentificarea de gen poate fi diferită, neobișnuită, cu particularitățile sale și asta e ok, realizarea acesteia poate ajuta la rezolvarea unei părți considerabile a conflictului intern cu care trăim fiecare dintre noi.

Pentru a marca ziua de azi, vă recomandăm:

Maxim Cuclev,

Coordonatorul Grupului de suport pentru persoanele transgender.

 

Previous Următorul