18.05.2018
Moldova, Pride

Participanții Pride Moldova au trecut printr-un exercițiu de toleranță

O discuție deschisă despre drepturile omului după metoda Casei Annei Frank, ”Free2choose”, a avut loc în cadrul Festivalului Moldova Pride și campaniei sociale Fără Frică de Iubire.

Participanții au vizionat două videouri, filmate în Republica Moldova, despre
marșurile comunității LGBT în Moldova și despre nevoia de a responsabiliza clerul pentru jignirea reprezentanților comunității LGBT. Subiectele video prezentau opinii și argumente contradictorii. Ulterior participanții, persoane de diferite vârste, identități de gen și orientări sexuale, au fost rugați să se împartă în două grupuri și să încerce să apere una dintre pozițiile opuse prezentate în video, indiferent dacă sunt sau nu de acord cu ea.

 Organizatorii au explicat că discuțiile de acest gen sunt un exercițiu bun pentru a înțelege mai bine punctul de vedere al oamenilor cu care nu ești de acord: „Toți au drepturi, însă adesea se întâmplă că drepturile unui om se intersectează cu drepturile altui om. Cum se găsește compromisul în aceste cazuri? Cum să iei decizii? E important să găsești adevărul în discuții, nu în reproșuri ori acțiuni agresive”, a spus una dintre organizatoarele evenimentului, Oxana Poleacova, de la Centrul de educație nonformală „Diversitate”.

Participanții au fost amuzați, în special atunci când încercau să argumenteze un punct de vedere cu care nu erau de acord, totuși au recunoscut că a fost un antrenament bun pentru înțelegerea opiniilor străine și identificarea unor argumente noi în favoarea cauzei în care cred:

„ Este foarte amuzant când unii participanți se pomenesc că trebuie să găsească argument în defavoarea ideilor în care cred. Este întotdeauna interesant să vorbești despre toate argumentele pro și contra care există. Chiar dacă se întâmplă adesea să vorbim la aceste teme, știm argumentele invocate, de regulă, împotriva noastră și cele pe care le folosim noi pentru a ne apăra, e util să asculți opinia unor oameni noi, care propun idei și soluții captivante”, a spus unul dintre participanții la discuție.

Anastasia Danilova, directoarea executivă Centrului de Informații GENDERDOC-M, a spus că va include neapărat evenimente similare și la următoarele Pride-uri și speră că acestea vor aduna mai multă lume cu opinii cât mai diferite: „Este extrem de important pentru noi să includem în programul Pride-ului evenimente ale organizațiilor partenere, pentru că astfel putem demonstra că sunt multe oganizații pentru care nu sunt străine scopurile și valorile GENDERDOC-M. Sunt bucuroasă că Centrul de educație nonformală „Diversitate” a acceptat să organizeze acest eveniment în cadrul Pride-ului și a ales o temă atât de interesantă”, a adăugat Danilova.

„Discuțiile la tema drepturilor omului sunt întotdeauna importante pentru o societate: „Trebuie să ne simțim protejați, să nu ne fie frică să ne expunem punctul de vedere. Fiecare dintre noi are preferințele sale, gusturi diferite, suntem de diferite naționalități, credințe, avem culoare a pielii diferită. Dacă nu ne vom simți protejați în țara noastră și nu vom putea vorbi public despre problemele noastre, va fi rău pentru toată lumea. LGBT este o comunitate care are drepturi egale cu toate celelalte comunități din această țară. Drepturile lor ar trebui să fie protejate, la fel cum sunt protejate și drepurile celorlalți oameni”, a declarat Poleacova.

„Free2choose” este un program de discuții, care are la bază o serie de videouri provocatoare. Acestea scot la iveală conflictul dintre drepturi și libertăți și legile democrației, fiind îndreptate spre dezvoltarea gândirii critice.

Doina IPATII

Foto: Anna Provozin
 

Previous Următorul