19.05.2019
Moldova, Pride

O zonă liberă de homofobie a fost amenajată în centrul orașului Chișinău

Tineri de diferite vârste și cu diferite identități și-au dat întâlnire la Pride Park, pentru comunicare, muzică, activități culturale și informaționale, ateliere și discuții în aer liber. Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie. Evenimentul este organizat de Centrul de Informații Genderdoc-M cu scopul de a colecta bani pentru acțiuni de caritate.

Pride Park este organizat anual, în cadrul Festivalului Comunității LGBT „Moldova Pride”, și adună tineri care sunt nevoiți să-și ascundă identitatea sau orientarea sexuală în viața de zi cu zi, din cauza homofobiei și transfobiei din societate. Este unul dintre puținele evenimente la care tinerii îmbracă haine conforme identiății, se pot ține de mâini, își pot cuprinde partenerii de același sex și se pot simți relaxați, fără să le fie frică că vor fi judecați sau apostrofați de spectatorii întâmplători.

„Mă simt bine aici pentru că nu mă judecă nimeni, pentru că nu trebuie să fiu atentă la fiecare gest, pentru că mă pot simți la fel de liberă, precum se simt persoanele heterosexuale în fiecare zi”, a spus Tatiana, o vizitatoare a Pride Park-ului.

Evenimentul a început cu o întâlnire între generații. Persoane gay de vârsta a treia au povestit tinerilor despre primii pași făcuți în obținerea drepturilor și libertăților de care se pot bucura astăzi cuplurile homosexuale: „Este important ca oamenii să cunoască istoria, să înțeleagă că nu a existat întotdeauna libertatea de care se pot bucura astăzi. Odată era extrem de complicat să ne adunăm și să comunicăm atât de deschis. În perioada sovietică puteai face pușcărie pentru homosexualitate, dar chiar și după decriminalizarea homosexualității, mulți ani după obținerea independenței, evenimentele GENDERDOC-M aveau vizitatori cu epoleți și măști.  Tânăra generație trebuie să cunoască că au fost oameni care au luptat și și-au riscat libertatea, iar uneori, viața. Să cunoască - că libertatea de azi s-a obținut cu pași mici, dar foarte complicați. Asta ar trebuie să-i determine să aprecieze mai mult libertatea de care se bucură.”, a declarat Alexei Marcicov, fodatorul Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Seniorii le-au spus tinerilor că îi invidiază pentru ușurința cu care se acceptă pe ei înșiși și pentru că sunt mai curajoși. Anatol are peste 60 de ani și este profesor în licee din Moldova și Germania. De peste 15 ani e într-o relație cu un bărbat și, totuși, nu obișnuiește să vorbească deschis despre homosexualitatea sa: „La marșul pentru egalitate de anul trecut, am întâlnit un student. Mi-a fost frică să recunosc că sunt gay, așa că i-am spus că sunt membru al unui ONG pentru apărarea drepturilor omului. El, însă, mi-a spus deschis că este homosexual. Voi sunteți mult mai curajoși decât noi și vă invidiez pentru asta”, a spus bărbatul.

Ulterior tinerii au avut ocazia să participe la un atelier de elaborare a pancartelor pentru marșul de solidaritate cu persoanele LGBT. După câțiva ani de tăcere, tinerii din comunitate au decis să-și demonstreze deschis identitățile pe care le-au acceptat: „Eu încerc să formulez un mesaj care să rezoneze cu mama. Mama mea are o opinie similară cu cea a majorității și probabil, dacă mi-ar înțelege ea mesajul, ar sensibiliza și lumea care îl va vedea la știri”, a spus Ana.

Eu am desenat un Dumnezeu al comunității LGBT. Este un Dumnezeu care iubește lesbienele, gay-ii, bisexualii și transsexualii. Dacă tot reprezentanții bisericii ortodoxe ne conving că Dumnezeul lor nu ne iubește, trebuie să existe neapărat un Dumnezeu care să ne iubească și pe noi”, a spus Darius.

Participanții la eveniment au mai avut ocazia să cumpere obiecte hand-made, să își ghicească în cărți Tarot, să vadă picturi ale beneficiarilor GENDERDOC-M. Unii au cântat la chitară, s-au implicat în jocuri de societate, și-au scris identitățile pe care le acceptă în interiorul unei boxe negre, în care își lăsau fricile în anii precedenți și au făcut poze într-o oglindă pe care scria: “Sunt ok cu mine”.

 

Doina IPATII

Foto de Olga T.

Previous Următorul