21.05.2018
Moldova, Pride

O bibliotecă vie a fost organizată, în premieră, în cadrul Pride-ului de la Chișinău

O bibliotecă vie a persoanelor gay de vârsta a treia a fost organizată în premieră în cadrul Pride Park. În loc de cărți, vizitatorii puteau iniția discuții calde cu câțiva bunei sfătoși, care răspundeau la întrebări despre istoria comunității LGBT în Republica Moldova și viața lor personală.

Într-o sala amenajată cu mese acoperite cu steaguri-curcubeu, cinci membri ai grupului de sprijin pentru persoanele gay de vârsta a treia au răspuns emoționați la întrebările vizitatorilor. Prietenii și familia îi respectă pentru diferite realizări- unii dintre ei au fost politicieni, alții profesori, actori sau muncitori de rând, dar este pentru prima dată când vorbesc public despre homosexualitatea lor.

„Nimeni din familia mea nu a știut despre homosexualitatea mea. Recent a aflat fiul mai mare, celui mai mic încă nu am curajul să-i spun”, m-a prevenit Mihai

Evenimentul a început cu un omagiu adus unui membru  al grupului de sprijin pentru persoanele gay de vârsta a treia, care s-a stins din viața anul trecut: „A fost un om cu suflet mare,  un prieten bun, dar care a avut de îndurat multe în viață. Este primul vocalist al formației Noroc”, a  spus Alexei Marcicov, Consultant în domeniul politicilor informaționale a Centrului de Informații Genderdoc-M.

Pe lângă biblioteca vie, în sala evenimentului, a fost expusă o colecție de fotografii și istorii despre prima iubire a bărbaților gay de vârsta a treia. Autoarea forografiilor este o voluntară din Spania a Centrului Genderdoc-M. 

„Este pentru prima dată când acești oameni vorbesc deschis despre homosexualitatea lor și provocările pe care le-au avut, mai ales în perioada sovietică când homosexualitatea era pedepsită penal” a explicat Alexei Marcicov. „Nu știam despre ce va fi această expoziție atunci când ne-am propus să organizăm o biliotecă vie, dar discutând cu fiecare participant, mi-am dat seama că fiecare dintre ei își aduce aminte cu drag despre prima iubire. Sunt și istorii vesele, și romantice, iar uneori chiar tragice”.

Cele mai multe istorii sunt totuși pline de iubire și pasiune, ca orice istorie de dragoste descrisă în cărți, cu excepția faptului că istoria aparține unui cuplu homosexual.

Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie și transfobie, cu multă culoare, comunicare, activități culturale, informaționale și ateliere (vezi fotoreportajul).

Doina IPATII

Foto: ANASTASIA și OLGA

Previous Următorul