18.05.2017
Moldova, Pride

„No Silence” redus la tăcere în regiunea transnistreană

O expoziție de fotografie documentară, dedicată problemelor comunităţii LGBT din Regiunea Transnistreană, a fost expusă la Chișinău în cadrul Moldova-Pride-2017. Proiectul NO SILENCE reflectă existența comunității LGBT în regiunea transnistreană şi face publică o parte din istoriile reprezentanților săi din teritoriu.

Autoarea proiectului, Carolina Dudca, spune că a fost nevoită să discute cu 150 de persoane LGBT pentru a le convinge să se fotografieze cu fața ascunsă pentru proiect, însă doar 15 au acceptat. Majoritatea au spus că le este frică să fie identificați de forțele de ordine.

„Nu a  fost deloc ușor. A fost foarte anevoioasă comunicarea. Uneori ascultam câte trei ore de durere enormă. Oamenii mi-au povestit cum e să fii respins de către societate, cum e să ai probleme cu poliția transnistreană. Am trecut prin mine toate durerile lor, pentru ca în final să iasă acest proiect cu poze și istoria scurtăa fiecăruia dintre participanții proiectului. Trebuie să știți că nu toți participanții mi-au permis să le public istoriile. Unora le-a fost frică că vor fi recunoscuți prin poveștile lor și vor avea din nou probleme”, a mărturisit Carolina Dudca.

Expoziția urma a fi afișată în regiunea transnistreană, însă a fost interzisă atât în orașul Tiraspol, cât și în Rîbnița:

„Cel mai grav este că sistemul nostru de stat nu vrea nici măcar să recunoască că acești oameni există. În cadrul discuției cu serviciile secrete despre expoziție, un angajat al Depatamentului Securității de Stat mi-a spus că în regiunea transnistreană nu există reprezentanți ai comunității LGBT și că eu aș fi inventat acești oameni și problemele lor”, a mai spus autoarea.

După ce a fost interzisă expoziția la Tiraspol, Carolina, cu ajutorul organizației Promo-Lex a hotărât să se adreseze la CEDO, însă în scurt timp a fost nevoită să-și retragă acuzațiile din cauza presiunilor la care au fost supuși părinții săi în consecință.

„Am decis că atâta timp cât, din cauza mea ar putea suferi rudele mele, nu voi insista prea mult. Da, metodele de influență nu sunt dintre cele mai corecte, dar nici măcar nu este vorba despre viața și securitatea mea, dar a oamenilor apropiați”, a explicat autoarea proiectului.

Expoziția de fotografie documentară a fost afișată de două ori la Chișinău și o dată la Odesa.

Doina IPATII

Foto: AVRORA

Previous Următorul