21.06.2020
Moldova, Pride

Mesajul personajelor hiperbolizate din arta Drag

Atât marșurile LGBT cât și comunitatea, în general, este puternic asociată de publicul larg cu Regii și Reginele Drag. Pozele artiștilor Drag sunt distribuite adesea de către presa homofobă pentru a exprima teroarea nonconformismului și pericolul acceptării libertăților occidentale. Cine se ascunde în spatele imaginilor Drag și ce vor să exprime de fapt, a explicat artista și activistă LGBTQ+, Fæshion Left, din Rusia, în cadrul Pride Park 2020.

Potrivit Fæshion Left, Drag este un gen de artă, în care artista/artistul își inventează un personaj hiperbolizat, teatralizat, prin intermediul căruia încearcă să transmită mesaje importante pentru ea/el. De cele mai multe ori artiștii Drag își prezintă arta în localurile LGBT friendly prin dans, muzică, scene umoristice. Însă cultura Drag nu se limitează aici, pentru că sunt cântăreți, prezentatori Drag, sunt persoane Drag care au vloguri sau din cei care comunică cu publicul prin fotografie sau game streaming.

Cele mai cunoscute roluri Drag sunt cele a Regelui și Reginei Drag, în care bărbații adoptă roluri exagerate feminine, iar femeile se îmbracă și adoptă un comportament hiperbolizat masculin. Însă, personajul Drag poate sau nu să coincidă cu identitatea de gen a artistului. Astfel o persoană care se identifică ca femeie poate avea deopotrivă personaje feminine, cât și masculine, și bărbații la fel. Fæshion Left, care este femeie, are un personaj gender fluid, adică adoptă atât roluri feminine, cât și masculine.

Artista susține că acest curent a apărut în Evul Mediu, când femeilor nu li se permitea să urce pe scena unui teatru, respectiv rolurile feminine erau jucate de către bărbați. La începutul secolului XX acest tip de show a devenit popular în comunitățile ascunse ale persoanelor homosexuale, unde se punea mult accent pe schimbul de roluri feminine și masculine. Din această cauză, arta Drag este puternic asociată cu comunitatea LGBT.

Drag este o artă a persoanelor Queer pentru persoanele Queer, explică artista. „Spațiile în care se fac show-uri Drag sunt sigure din punct de vedere al acceptării diversității. Cultura Drag este despre devalorizarea prejudecăților impuse de către societatea cis- și heteronormativă. Acest tip de artă este despre sprijinul pe care îl putem oferi unul altuia”.

„Fiecare artist Drag are motivele sale personale din care se aventurează în această artă. Fiecare dintre noi are identitate și scopuri diferite. De exemplu, persoanele trans spun că îi ajută să testeze, într-un mediu sigur, identitatea care nu corespunde sexului lor biologic. Îi ajută să-și accepte mai bine identitatea pe care nu o pot exprima în viața de zi cu zi. Eu iubesc arta Drag pentru faptul că adună la unloc oameni diferiți și pentru faptul că astfel reușim să oferim sprijin unul altuia”, a declarat Fæshion Left.

Doina IPATII

__________________________________________________

Webinarul poate fi urmărită accesând acest LINK: https://www.facebook.com/gdm.md/videos/275638170318961/?epa=SEARCH_BOX.

Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie și transfobie, pentru comunicare și muzică, cu activități culturale și informaționale, ateliere și discuții. Evenimentul se organizează anual în cadrul festivalului Moldova Pride.

Previous Următorul