21.05.2019
Moldova, Pride

Marșul Solidarității „Sunt Ok”

Duminică, 19 mai, în cadrul celei de-a XVIII ediții a Festivalului Comunității LGBT din Moldova, a avut loc Marșul Solidarității „Sunt Ok”.

Acesta este al doilea an consecutiv când participanții la Marș au putut face tot traseul prevăzut - de-a lungul străzii București, începând cu intersecția cu strada Ismail și terminând cu strada Maria Cebotari.

La Marșul Solidarității din acest an au participat 350 de persoane. Pentru fixarea numărului participanților au fost împărțite torbe din pânză cu logoul campaniei sociale „Sunt ok”. Printre participanți au fost atât persoane din comunitatea LGBT, cât și persoane din afara comunității care au venit să-i susțină.

Pentru prima dată în istoria Marșurilor Solidarității organizate în Republica Moldova, un deputat din Parlamentul Republicii Moldova a luat parte la eveniment, venind la Marș împreună cu familia.

De asemenea, la Marș au participat reprezentanții misiunilor diplomatice, atât a ambasadelor, cât și a structurilor internaționale.

În timpul Marșului nu au fost înregistrate incidente majore. Înțelegem că acest fapt se datorează măsurilor extraordinare de securitate, asigurate de reprezentanții Inspectoratului General de Poliție.

Din păcate, într-o societate în care nivelul de ură față de comunitatea LGBT este foarte ridicat, prețul pentru desfășurarea unui Marș sigur este blocarea străzilor pe parcursul acestuia. Cu toate acestea, suntem convinși că, cu fiecare Marș, suntem mai aproape de ziua în care nu va mai fi nevoie de această izolare.

Ținem, totuși, să menționăm că unii reprezentanți ai forțelor de ordine și-au permis comentarii incorecte la adresa unor participanți la Marș. Aceste cazuri vor fi raportate superiorilor lor.

Conform ultimului raport ECRI (organism de monitorizare a drepturilor omului al Consiliului Europei), discursul de ură împotriva comunităților rome, LGBT și de culoare se intensifică în discursul public în Republica Moldova*, acesta fiind deseori utilizat de către liderii politici și religioși.

Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M” a fost fondat pe 8 mai 1998 și este una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale din țară. GENDERDOC-M promovează drepturile comunităţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transgenderi) în Republica Moldova.

___________

*Raportul privind situația drepturilor persoanelor LGBT în Republica Moldova, anul 2018 https://www.gdm.md/files/untitled%20folder/Raport-GENDERDOC-M-2018_romana.pdf.

 

Previous Următorul