20.05.2019
Moldova, Pride

Marșul egalității a prins culoare și glas

Marșul de solidaritate cu persoanele din comunitatea LGBT a prins culoare și sunet. După mai mulți ani de tăcere, participanții la marș au venit în haine colorate, au putrat simboluri, steaguri-curcubeu și au afișat pancarte cu mesaje importante pentru ei.

Printre cei 350 de participanți au fost atât persoane din comunitatea LGBT, cât și persoane din afara comunității care au venit să-i susțină 

„Tot mai multă lume merge alături de noi la marșul anual pentru egalitate de șanse. E foarte important pentru noi că printre participanți sunt și persoane din afara comunității. Mesajul întregii campanii din acest an a fost ca oamenii să nu se mai urască reciproc. Este foarte cuidat când urăști oamenii, nu pentru că ți-ar fi făcut vreun rău, dar pentru identitate, pentru felul lor de a fi”, a declarat Angelica Frolov, una dintre organizatoarele evenimentului.

Șeful adjunct al misiunii SUA în Republica Moldova, Martin MCDowel- a venit la marș alături de soție și cei trei copii ai săi: „Familia mea a hotărât să vină cu mine, e alegerea lor. Eu sunt aici ca reprezentant al Ambasadei SUA, pentru a demonstra astfel sprijinul ambasadei pentru acest marș. Ambasada nu crede că ar exista vreo contradicție între acest marș și oamenii care merg la marșul pentru valorile tradiționale. Aceste valori și libertăți pot coexista în pace. Din acest motiv sunt aici.”

Și consulul onorific al Irlandei în Republica Moldova, Suzanne O’Connel, a venit cu doi copii care purtau umbrele și baloane-curcubeu: „Copiii sunt aici, alături de mine, pentru că vreau să-i învăț de la această vârstă fragedă despre importanța acceptării tuturor oamenilor, despre faptul că oamenii nu trebuie discriminați în baza genului, culorii, rasei sau orientării sexuale. Copiii mei au o atitudine absolut tolerantă și consider că este absolut normal că au venit la marș. Mai puțin obușnuit a fost să vadă atâta poliție aici, asta a fost confuz pentru ei. Dar e ok. Vreau să crească cu valori corecte, cu certitudinea că toți oamenii sunt egali între ei.”

Organizatorii au mulțumit poliției pentru că a asigurat securitatea evenimentului. Pentru prima dată, polițiștii au reușit să evite în totalitate interacținea participanților la marș cu contramanifestanții agresivi. Niciun incident nu a avut loc pe parcursul marșului, iar coloana a parcurs întreg traseul, coordonat din timp: „Sperăm mult să ajungem într-o zi când nu va mai fi nevoie de atâta poliție pentru a ne proteja, când nu vor mai fi atâția contramanifestanți care doresc să ne atace sau să ne încalce dreptul la libertatea întrunirilor”, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații Genderdoc-M.

În acest an, la Marș a participat în premieră și un deputat al Parlamentului Republicii Moldova. Dumitru Alaiba a venit și la marșurile din anii precedenți, dar este pentru prima dată când participă la eveniment în calitate de deputat. Împreună cu el au venit soția și fiul. Soții purtau pancarte pe care scria: „Ești liber să nu furi”: “Vorbim despre dezvoltarea unei țări libere, despre democrație. Și atunci, ori este o țară liberă pentru toți, ori nu poate fi considerată liberă, în general. Nu există nimeni care să ne indice cum să ne îmbrăcăm, la care Dumnezeu să ne rugăm sau pe cine să iubim.”

După ce, trei ani la rând marșul se petrecea în tăcere, fără pancarte sau simboluri LGBT, tinerii au avut ocazia să-și manifeste identitatea prin culori, simbori și mesaje. „Iubirea nu are gen”, „Iubesc oamenii, nu genul lor”, „Liber de frică și prejudecăți”, „Dacă nu știi să explici dragostea, nu fă copii”, sunt doar câteva dintre mesajele scrise pe pancartele participanților la marș.

O tânăra a venit la eveniment îmbrăcată în haine musulmane: „Sunt persoane care ar reacționa foarte urât, dacă ne-ar vedea la marș, de asta haina respectivă simbolizează foarte exact felul în care se simt persoanele homosexuale din Republica Moldova. Chiar și într-o țară europeană precum este Moldova, unele persoane LGBT ar prefera să iasă afară îmbrăcați astfel, de frică să nu fie recunoscuți și judecați”, a declarat tânăra. 

Organizatorii marșului au mulțumit tuturor pentru participare și sprijin, inclusiv pentru mesajele de încurajare postate pe rețelele de socializare: „Suntem foarte bucuroși de felul în care a decurs marșul din acest an. El s-a desfășurat în siguranță, a fost foarte colorat, foarte frumos, și sonor, datorită tobelor. Am mers așa cum am planificat, de la primul până la ultimul pas, protejați și cu dispoziție foarte bună”, a declarat Angelica Frolov. „Pe an ce trece, suntem tot mai mulți și asta ajută tinerii din comunitatea LGBT să treacă peste frici și poate, uneori, chiar peste dorința de suicid. Sprijinul vostru îi ajută să depășească frica de a fi cine sunt, nevoia de a-și minți rudele și a se minți pe sine însuși. Aceste marșuri sunt foarte importante pentru comunitate”, a mai declarat organizatoarea.

Doina IPATII

Foto de Doina-Romanța Dochițan

Previous Următorul