GENDERDOC-M

Mai mulți participanți la marșul de solidaritate GENDERDOC-M

GENDERDOC-M a reușit să adune la marșul solidarității mai mulți susținători decât în anii precedenți. Aproximativ 400 de oameni au participat la eveniment. Printre participanții la marș au fost reprezentanți ai comunității LGBT, ambasadori, organizații ale societății civile, persoane publice și familii cu copii.

Marșul a fost, în premieră, desfășurat în liniște. Participanții nu au dus pancarde și nu au strigat lozinci. Oamenii au venit să-și exprime, în liniște, suportul pentru comunitatea LGBT și să pledeze pentru egalitate în drepturi. De asemenea marșul solidarității a unit locuitorii Moldovei împotriva fricii.

„Fiecare dintre noi a venit să lupte cu propria frică. Bănuiesc că multe dintre persoanele LGBT luptă astfel cu frica de a-și afișa public orientarea sexuală, eu lupt cu frica de a protesta împotriva majorității, pentru o cauză în care cred- drepturi egale pentru toată lumea, indiferent de identitate sau orientare sexuală”, a declarat un participant.

Mulți dintre reprezentanții LGBT prezenți la marș, au afirmat că lozinca”Fără frică” a campaniei GENDERDOC-M din acest an, i-a încurajat să participe la eveniment:

„Sunt prima dată la marș și sincer am avut momente în care mi s-a făcut frică, mai ales când am auzit contra-manifestanții strigând ceva. Nu prea uzeam ce strigă, dar se auzea clar agresivitate în voci. Îmi venea să plâng. Dar m-au încurajat prietenii. E greu, dar e o parte a luptei pentru libertate. Sper să vină o zi în care să nu mă mai tem că voi fi bătut pentru că sunt diferit”, a spus unul dintre participanți.

Și Ana, din Republica Moldova, spune că a decis cu greu să participle la mars: „Îmi era frică pentru că anul trecut am întârziat la marș și am venit în momentul în care participanții la paradă urcau în autobuze, iar în urma lor veneau mulți bărbați cu bâte, care strigau fraze homofobe foarte agresive.  De asta am avut emoții mari în acest an. Dar a venit și mama să mă susțină. Împreună a fost mai ușor să trecem peste frică.”

Participanții la marș urmau să meargă în tăcere de la strada Izmail până la strada Alexandr Pușkin, unde aveau să organizeze un flashmob împotriva fricii. Poliția însă a fost nevoită să întrerupă marșul din cauza agresivității contra-manifestanților.

„Am mers cinci intersecții, au fost cele cinici intersecții ale libertății, fără frică în Republica Modova. Noi vom face tot posibilul ca pe an ce trece să mărim numărul acestor intersecții de libertate. Să avem mai multă libertate și curaj în Republica Moldova”, a declarant Angela Frolov

Organizatorii au declarat că au reușit să desfășoare marșul datorită solidarității și bunătății oamenilor care i-au susținut. Printre participanții la marș au fost mai mulți ambasadori și angajați ai ambasadelor SUA, ai Suediei, Italiei, Marii Britanii și ai Austriei; reprezentanți ai delegației UE în Republica Moldova, câteva agenții ONU, Consiliul Europei,   precum și oaspeți din Rusia, Belorus, Ucraina, Georgia, Azerbaidjan, Armenia, România, Franța, Germania și Suedia.

Oaspeții au declarat că indiferent de obstacole, marșul li s-a părut unul reușit: „Marșul a fost superb. Demult nu am avut sentimentul ăsta de suguranță în anturajul poliției. În țara noastră, când văd polițiști îmi vine să trec pe parte opusă a străzii, pentru că ei mai degrabă vor încerca să ne alunge , să ne bată, decât să ne protejeze, cum au făcut-o polițiștii moldoveni. Sunt într-adevăr superbi. Dar și contra manifestanții au fost ok. Doi ani în urmă, când am fost aici, nu puteau decât să strige insulte neclare, în acest an însă au avut lozinci formulate, s-au străduit să facă din timp pancarte. E bine când lumea învață să protesteze decent. Chiar dacă au fost și câteva ouă aruncate, sper că anul viitor vor ieși la un dialog deschis, fără agresivitate”, a declarat Natalia, din Minsk.

Unii dintre participanți au venit din țări în care nu se mai pune problema egalității între oameni și respectarea drepturilor:  „Am venit să ne susținem partenerii din Moldova. A fost un sentiment foarte plăcut de unitate, de oameni care se susțin reciproc și luptă pentru drepturile și libertățile omului”, a declarat o participant din Suedia

Alții au venit să vadă un exemplu de libertate în Republica Moldova: „Am venit din solidaritate. Sunt timpuri grele pentru comunitatea LGBT din întreaga regiune, este important să ne susținem reciproc. În Armenia nu există marșuri deocamdată. E important să ai un marș, indiferent de cum se desfășoară acesta, pentru că marșul devine tot mai bun și mai bun cu fiecare an și societatea se obișnuiește cu ele, înțelege că persoanele LGBT sunt parte a societății.

Întrebați despre mesajele agresive ale contra-manifestanților organizatorii marșului au declarant că  rădacinile homofobiei și ale transfobiei sunt în frică și ar vrea ca într-o zi acești oameni să-și poată conștientiza și învinge fricile pentru a ieși cu ei la marșul solidarității și al libertății.

De asemenea reprezentanții GENDERDOC-M a spus că marșul solidarității nu este nicidecum împotriva valorilor tradiționale, o dovadă au fost familiile cu copii prezente la marș.

„Am venit să susținem idea egalității în drepturi. Cred că persoanele homosexuale au voie să se țină de mâini ori să-și manifeste afecțiunea în public, la fel cum o fac cuplurile heterosexuale, fără ca să fie învinuiți că ar promova ceva prin asta. Toți oamenii au dreptul să iubească egal”, a declarant una dintre participantele la marș.

Doina IPATII

Foto: Igor Vzorov și NEWSMAKER

Video: GDM

 

Close Menu