22.06.2021
Moldova, Pride

Leo Zbanke: „Istoriile se întâmplă cu cei care știu să le povestească”

Cum să ne povestim istoria, astfel încât să inspire, să ajute alți oameni și, în același timp, să nu ne dăuneze personal. Aceasta a fost tema unuia dintre trainingurile care au avut loc în cadrul Pride Park. Trainingul „Webinar de storytelling” a fost condus de Leo Zbanke - regizor de film, scenarist, psiholog, activist LGBT+, autor de traininguri despre storytelling, instrumente audiovizuale și educația mediatică.

Chiar dacă este adesea asociat exclusiv cu tehnicile de marketing, storytelling-ul, în linii mari, este arta povestirii unei istorii, explică Leo Zbanke:  „Noi suntem povestitori cu toții. Povestim ori de câte ori intrăm în discuție cu cineva. Însă sunt câteva secrete care ne ajută să fim povestitori cu adevărat buni, secrete care ne ajută să povestim istoria interesant pentru un public mai mare.”

Printre elementele indispensabile ale unei povestiri de calitate, trainerul a menționat: ideea, structura și emoțiile. Pentru o povestire predestinată unui public, ideea trebuie evident să prezinte interes pentru cât mai mulți oameni. Iar fără emoții nu putem vorbi decât despre o relatare seacă a informațiilor. Emoțiile ajută oamenii să se identifice cu povestirile străine, să se simtă parte din ele. Dar dacă ideea și emoțiile țin mai degrabă de intuiția și simțul comun al fiecărui om, atunci o structură corectă ar putea pune în valoare orice mesaj, explică Leo Zbanke.

Formula care stă la baza fiecărei istorii este următoarea: în fiecare istorie este un erou sau o eroină, care își dorește foarte mult ceva și depășește obstacole (conflicte) pentru a atinge un anumit scop.

„În orice film, poveste, istorie, material promo veți găsi această formulă- de la „Povestea Cenușăresei” până la „Game of Thrones”. E adevărat că dramaturgia se poate construi foarte complex, totuși formula e aceeași”.

Trainerul a vorbit și despre devalorizarea propriei istorii la care recurg adesea activiștii, fiind inspirați mai degrabă de istorii mari, epice, cu care nu își imaginează cum se pot compara. Însă nu este cazul, explică Leo:

„Din fiecare viață se poate scrie o istorie. Istoriile se întâmplă cu cei care știu să le povestească. Nu doar istoriile mari, epice merită povestite. Putem găsi în literatura clasică povestiri scurte în care eroul are un singur obstacol de depășit, însă felul în care sunt povestite ne fascinează, pentru că ne identificăm cu eroul/eroina și avem compasiune pentru lupta pe care o duce. În munca de activist LGBT, oamenii trec adesea prin foarte multe obstacole și asta provoacă un soi de suspans public. Oamenii din exterior sunt curioși dacă vom reuși sau nu să învingem în această luptă pentru propriile drepturi. Această poveste, ca oricare alta, poate avea un final pozitiv sau unul tragic. Însă oricare final are dreptul la viață și ne face istoria interesantă”.

Storytelling-ul este o modalitate foarte bună la care trebuie să recurgem atunci când vrem să comunicăm un mesaj, să transmitem o idee, mai ales una complexă. În acest caz nu lucrează explicațiile și mai ales agresivitatea, spune Leo: „În momentul în care povestești o istorie, se face conexiunea dintre povestitor și cititori, ne regăsim unul în povestea altuia. Trăim povești de viață diferite, dar care ne creează emoții similare. Psihologia umană e aceeași peste tot în lume. Am lucrat în toată Europa și în Africa și m-am convins că oamenii au frici, speranțe și dorințe similare. Când povestim, de exemplu, despre experiența personală de bullying în rol de persoană LGBT, vom trezi empatia oamenilor care s-au confruntat cu bullying-ul din alte motive. Atunci când găsim o istorie comună, creăm un lanț emoțional persistent”.

Leo a accentuat faptul că istoriile personale au întotdeauna un impact mai mare decât istoriile străine pe care le povestim, dar sunt mai complicate: „Este important să nu povestiți niciodată istorii personale despre răni care nu au reușit să se vindece. Povestiți doar despre ceea ce ați depășit deja. Dacă mai reacționați emoțional la un eveniment, înseamnă că doare, nu s-a vindecat. Și atunci când povestiți o istorie în care sunteți implicat afectiv, nu faceți decât să adăugați durere, vă puteți retraumatiza. Storytelling-ul nu e psihoterapie. Nu apeși cu degetul într-o rană deschisă, e important să aștepți să se cicatrizeze, să o lucrezi în terapie și abia apoi poți povesti public despre experiența ta”.

Mai multe tehnici utile de storytelling, precum și istoria de activism în domeniul LGBT a lui Leo o puteți găsi în format video pe pagina de Facebook a Centrului de Informații GENDERDOC-M,

Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie și transfobie, pentru comunicare și muzică, cu activități culturale și informaționale, ateliere și discuții. Anul acesta, ca și anul trecut, evenimentul a avut loc online în cadrul „Moldova Pride”, desfășurat în perioada 15-20 iunie 2021.

 

Doina IPATII

Foto: gdm.md și easda.es

Previous Următorul