21.05.2016
Moldova, Pride

„Legea anti-discriminare: între compromis și realizare”

Legea anti-discriminare adoptată în țările ce fac parte din Parteneriatul Estic nu funcționează așa cum ar trebui. Aceasta este una din concluziile principale ale conferinței „Strategii regionale de opunere contra inițiativelor legislative și politicilor anti-LGBT” ce a avut loc la Chișinău. Conferința a fost inițiată și moderată de Centrul de Informații „GENDERDOC-M” în cadrul festivalului comunității LGBT „Moldova Pride” 2016. La eveniment au participat organizații partenere din țări precum Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Rusia și Republica Moldova.

Conferința a început cu o prezentare făcută de către Angela Frolov, coordonatoare de program în cadrul Centrului de Informații „GENDERDOC-M”. Ea a vorbit despre succesele și greșelile în promovarea legii anti-discriminare în Republica Moldova și despre obstacolele cu care se confruntă la etapa actuală comunitatea LGBT din Moldova.

„Din 2005, timp de 8 ani, Centrul de Informare „GENDERDOC-M”, împreună cu încă 4 organizații non-guvernamentale specializate în drepturile omului, a luptat pentru ca proiectul de lege anti-discriminare să fie adoptat. Pe parcurs, am întâlnit nenumărate obstacole atât din partea statului cât și din partea bisericii. Legea mult timp nu a fost adoptată, din cauza introducerii în proiectul de lege a sintagmelor „orientare sexuală” și identitate de gen”. Aceste sintagme încercau să fie eliminate prin diferite metode. Într-un final, am fost nevoiți să mergem la un compromis, eliminând sintagma „identitatea de gen” ceea ce, ne dăm seama acum, a fost o greșeală. Totuși, legea funcționează. Demonstrare a acestui fapt sunt procesele de judecată câștigate de „GENDERDOC-M” în domeniul protecției omului. Acum, cei care știu despre asta se pot apăra și acest gând le dă curaj”.

Toate țările din regiune se confruntă cu aceleași probleme în ceea ce privește legislația anti-discriminare. Deși legea a fost adoptată, aceasta nu este funcțională și deseori poate fi interpretată eronat. În Rusia, Belarus și Armenia legislația nu prevede apărarea drepturilor minorităților sub nici o formă. Alte țări, precum Georgia și Ucraina, au adoptat legea ca urmare a Acordului de Asociere cu UE, fiind obligați să o facă.

Elena Shevchenko, președintele ONG-ului „Insight” din Ucraina, a povestit despre experiențele prin care a trecut comunitatea LGBT din țara vecină și a recunoscut că este nevoie de mult timp pentru ca mentalitatea oamenilor să se schimbe.

 „Spațiul ex-sovietic are nevoie de o legislație anti-discriminare, din păcate însă, nu în toate țările au demarat procesele de adoptare a acestui proiect de lege. Ucraina a rămas un pic în urmă față de Republica Moldova, în Moldova legea fiind votată mult mai repede și mai simplu.  În Ucraina ea a fost adoptată  ca urmare a presiunii impuse de UE. Din această lege lipsesc sintagmele „orientare sexuală” și „identitate de gen”. În viitorul apropiat nu se prevede posibilitatea unei modificări calitative a acestei legi. Este o lecție pe viitor: e mai ușor să adopți o lege decât să o schimbi ulterior.”

La etapa actuală, există mai multe inițiative de abrogare a legii antidiscriminare. Anastasia Smirnova, reprezentanta ILGA-Europe (International Lesbian and Gay Association), a vorbit despre modul în care pot fi discreditate organizațiile LGBT și despre metodele de opunere împotriva acestor inițiative:

„Comunitățile LGBT din spațiul ex-sovietic se ciocnesc cu același set de probleme. Trăim într-o societate în care oamenii sunt intoleranți, statul este inert și deseori nu se implică atunci când drepturile minorităților sexuale și a altor categorii sociale sunt încălcate, iar uneori devine agresorul principal la adresa organizațiilor și comunităților LGBT. În cadrul măsurilor îndreptate contra LGBT se aplică manipulările politice cu scopul de a obține dividente politice, de a mobiliza electoratul în ajunul alegerilor și de a discredita opozanții politici. Deseori, comunităților LGBT li se interzic întrunirile publice și accesul la sursele de răspândire a informației. Mai există biserica și alte organizații influente care induc oamenii în eroare răspândind informații care nu au la bază nimic real. Este important să știm cum să ținem piept politicilor de discreditare a comunității LGBT. Mesajul nostru trebuie să fie ferm, clar și pozitiv.”

Cea de-a 15-a ediţie a Festivalului comunităţii LGBT „Moldova Pride” s-a desfăşurat în perioada 17 – 22 mai 2016. În cadrul Festivalului a demarat campania socială „Fără Frică”, care a cuprins mai multe activități și a culminat cu Marșul Solidărității ce a avut loc pe 22 mai 2016. Scopul campaniei este sensibilizarea oamenilor privind drepturile persoanelor LGBT din Republica Moldova.

Sursa: unimedia.info

Previous Următorul