15.05.2015
Moldova, Pride

Îi iubește Dumnezeu pe toți?

Răspunzând la această întrebare, preoții spun că da. Și, în același moment, se aruncă cu pumnii asupra homosexualilor care sunt siguri că și ei sunt iubiți de către Dumnezeu.

A doua zi a festivalului „Curcubeul peste Nistru – 2015” a început cu clubul pentru jurnaliști „Homosexualitatea și creștinismul”, cei mai importanți participanți ai săi fiind invitații noștri din Rusia și România – Valeriu Sozaev și Florin Buhuceanu. Pe lângă ei, au mai fost și jurnaliștii din mass-media moldovenească, care erau interesați să discute la această temă, căreia i-a dat imbold  colecția de articole „Homosexualitatea și creștinismul în secolul XXI”, ce a fost prezentată de către autorul său – Valerii Sozaev, coordonator al mișcării sociale Slujirea LGBT „Nuntiare et Recreare” (Proclamează și consolidează).

Slujirea LGBT este o comunitate de LGBT religioși, care împărtășesc diferite confesiuni. A fost fondată în anul 2000 de către un grup de creștini LGBT din Sankt-Petersburg și este o platformă de comunicare pentru persoanele LGBT religioase precum și de coordonare a diverse proiecte: de la texte teologice-queer și publicarea literaturii educaționale, la organizarea și desfășurarea întâlnirilor credincioșilor, a meselor rotunde, a conferințelor și forumurilor internaționale.

Cât privește colecțioa de scrieri, în ea sunt adunate texte aparținând mai multor autori care dezvăluie diversitatea de opinii existente cu privire la relațiile dintre bisericile creștine moderne față de homosexualitate și homosexuali. De asemenea, cartea prezintă și vocea gay-lor creștini care vorbesc depsre experiențele lor. Unele dintre texte au fost publicate mai devreme (preponderent pe internet). O parte dintre texte au fost publicate pentru prima dată.

Cartea va fi interesantă și pentru creștini ce aparțin diferitor confesii, reprezentanților comunității LGBT, teologilor, studenților de la diverse specialități și tuturor celor interesați în problemele de transformare a relațiilor de gen în lumea modernă.

Un alt vorbitor al clubului de presă a fost activistul  pentru mișcarea LGBT din București – Florin Buhuceanu, care deja este cunoscut și în Moldova, el fiind și pastorul bisericii Metropolitane. În discursul său în fața jurnaliștilor, el a spus că „despre poziția religiei față de persoanele homosexuale, oamenii și societatea se informează doar dintr-o singură sursă. Pentru tinerii implicați în studierea bazelor religiei, sursa de informare este preotul, pentru maturi, tot el este. Dar cine este preotul? Este omul care a făcut studii teologice, adică după profesie, este preot. Tot așa cum își primesc profesia medicii, bucătarii și alții. Și unii și alții pot să greșească, să fie subiectivi. Însă elevul sau omul matur care primește informația de la preot o percep ca pe un adevăr absolut, demonstrat științific. El nu o supune dubiilor, pentru că nu posedă o altă sursă de infromare. Iată de ce în societate sunt atât de multe stereotipuri și prejudecăți, inclusiv în adresa persoanelor LGBT”.

Tot despre aceasta a vorbit și jurnalista, tot ea este și blogger – Iulia Brad – „Pentru mine, în calitate de jurnalist, acest club de presă a devenit o sursă importantă de informație la tema care înainte era închisă, sau, mai degrabă, unilaterală. Acum, am aflat răspunsuri la multe întrebări care, într-un fel, mă frământau. Sunt bucuroasă că la conferință a avut loc un dialog deschis la tema „Homosexualitatea și creștinismul” – a adăugat Iulia.

Eugeniu Chihai

Foto: Asier Pagola (voluntar GDM)

Previous Următorul