23.04.2021
International , Drepturile omului

Georgia înregistrează oficial pentru prima dată o persoană transgen cu sexul solicitat

Pe 25 martie 2021, Ministerul Justiției din Georgia a dat recurs unei cereri istorice, permițând unei persoane transgen să-i fie schimbat sexul legal din bărbat în femeie.

Pentru a-și schimba sexul în acte, reclamanta a depus la Agenția pentru Servicii Publice un certificat de la o instituție medicală care să ateste că a suferit o operație de schimbare a sexului, după care i-a fost emis un al doilea certificat de naștere cu date corectate.

Grupul de sprijin pentru inițiativele femeilor spune că, din 2017, Curtea de la Strasbourg a luat în considerare cazurile a două persoane transgen georgiene ale căror solicitări anterioare de modificare a genului lor în documentele lor oficiale au fost respinse.

În cazul lor, autoritățile georgiene au declarat că o condiție prealabilă pentru schimbarea de gen este o operațiune de schimbare de sex.

„Această cerință contrazice standardele stabilite de Curtea Internațională și Europeană a Drepturilor Omului. Aceasta este o limitare a drepturilor persoanelor care nu doresc să fie supuse unor proceduri medicale, dar sunt transgen”, a declarat organizația într-un comunicat.

Previous Următorul