19.05.2018
Moldova, Pride

GENDERDOC-M a premiat persoanele care contribuie la promovarea egalității

GENDERDOC-M a premiat cinci persoane pentru promovarea egalității și contribuția la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova. Premiile au fost oferite la un eveniment tradițional din cadrul Pride-ului - „Serata demnității LGBT”. Prin aceste premii comunitatea își manifestă anual mulțumirea pentru persoanele care se implică activ în promovarea egalității.

Serata a început cu un show organizat de angajații „GENDERDOC-M”. Fiecare dintre ei a dansat, pe rând, în ritmurile piesei „Satisfaction” de Beny Benassi, manifestându-și astfel sprijinul pentru cadeții de la Institutului Aviației Civile din Ulianovsk.

Svetlana Plămădeală, manager de țară, UNAIDS a primit premiul pentru  politicilile de promovare a comportamentului sexual protejat și prevenirea HIV/ SIDA printre homosexuali, BSB și alte grupuri vulnerabile, precum și pentru noile instrumente de prevenire a HIV, cum este PrEP.

Ridicându-și premiul, Plămădeală a spus că activiștii de la GENDERDOC-M sunt inspirația ei de a lupta, a câștiga, de a se ridica dinnou și a schimba Republica Moldova într-o țară liberă, modernă și civilizată, în care respectul pentru viața și demnitatea umană sunt imperative și fundamentale.

Unul dintre premiile anuale ale GENDERDOC-M este oferit, tradițional, jurnaliștilor. În acest an premiul i-a fost acordat jurnalistei Marina Șupac, de la News-Maker, pentru că „Este o persoană care abordează tematica LGBT coret, echidistant. O jurnalistă care oferă voce persoanelor marginalizate”, a explicat Polina Ceastuhina, Președinta GDM.

Jurnalista a spus că acest premiu este foarte prețios pentru ea: „Vreau să vă mulțumesc celor cărora nu le este frică să-și spună povestea jurnaliștilor. Vreau să vă asigur că nu este în van. Împreună cu colegii mei primim mesaje de la cititori, care spun că datorită istoriilor voastre, își schimbă opinia despre comunitatea LGBT.

Potrivit tradiției s-a bucurat de premiu și un membru de familie al  persoanelor LGBT. Este vorba despre Alexandru Frolov,  un tânăr crescut într-o familie homosexuală  și care, la fel ca oamenii din comunitatea LGBT, este nevoit să facă adesea coming out spunând că mama sa este lesbiană. „Nu îi este frică să povesteasă despre asta prietenilor sau colegilor săi ori să facă declarații pentru presă. Este foarte important că avem un aliat atât de curajos”, a spus Anastasia Danilova.

„Fiecare dintre noi are propria sa luptă. Dar lupta organizației GENDERDOC-M cu ignoranța este o luptă a noastră, a tuturor, a explicat Alexandru.”

Premiul pentru curaj i-a fost oferit lui Andrei Colioglo, un tânăr din Găgăuzia care și-a destăinuit orientarea homosexuală în fața întregii țări, motiv din care a fost nevoit să se confrunte cu sute de comentarii instigatoare la ură, dar în același timp a primit mesaje de susținere.

„Cel mai mare inamic al nostru este frica, care ne impiedică să facem o sumedenie de lucruri. Iar atunci când reușim s-o depășim, înțelegem că la orizontul fricii noastre este o lume diferită, minunată. Depășiți-vă frica, indiferent  cât de greu este să o faceți”, a îndemnat Andrei Colioglo.

Doina IPATII

Foto: KAOLIN

Previous Următorul