20.05.2016
Moldova, Pride

GENDERDOC-M a premiat persoanele care contribuie la promovarea egalității

Unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului -Serata demnității LGBT, a avut loc aseara, într-un club de noapte din Chișinău. Serata a început cu muzică bună și a culminat cu Ceremonia de decernare a premiilor pentru promovarea egalității și contribuția la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova.

Primul discurs a fost al ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Signe Burgstaller, care a declarat că este bucuroasă și mândră să fie la eveniment alături de prietenii de la GENDERDOC-M : „Astăzi sărbătorim împreună  diversitatea și egalitatea, pentru că toți oamenii sunt egali în drepturi, iardrepturile LGBT sunt drepturileomului, nici mai mult, nici mai puțin”. Ambasadoarea a spus că așteaptă cu nerăbdare să participe la Marșul Solidarității din această duminică și a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să iasă la acest marș, alături de ea și colegii de la Ambasada Suediei.

În această seară comunitatea LGBT din Republica Moldova a sărbătorit diversitatea și egalitatea împreună cu prietenii din Rusia, Belarus, Azerbaijan, Georgia, Armenia, Ucraina, Belgia și alte țări. De asemenea, la Serata demnității, cinci experți și aliați ai comunității LGBT din Moldova au fost premiați, în mod tradițional, pentru promovarea egalității LGBT și contribuirea la dezvoltarea mișcării LGBT locale.

Astfel premiul pentru contribuție activă în integrarea socială a persoanelor LGBT l-aprimit activista feministă Victoria Apostol.

Pentru curaj fost premiat și Eduard Jardan, unicul șofer de autobuz care a acceptat să ofere servicii de transport în ziua marșurilor LGBT, mai mulți ani la rând. După ce a luat premiul Eduard s-a adresat publicului atenționându-l să nu uite că toți suntem oameni și avem drepturi egale.

Anna Dovbah, director de programe a rețelei euroasiatice de minimalizare a noxelor a fost premiată pentru contribuție în elaborarea și promovarea politicilor în domeniul sănătății pentru BSB (Bărbații care practică sex cu bărbații) și persoanele LGBT din Republica Moldova.

A fost premiată și o mamă pentru dragostea necondiționată pentru copilul său. O mamă care și-a susținut fiica indiferent de orientarea ei sexuală. Este vorba despre Eudochia Murzin, mama unei lesbiene care a ieșit fără frică la evenimentele LGBT și a făcut declarații pentru presă, ori de câte ori a fost nevoie, fiind un exemplu de urmat pentru alți părinți ai persoanelor LGBT.

Doina IPATII
Foto - Video GDM

Previous Următorul