20.05.2017
Moldova, Pride

GENDERDOC-M a oferit premii pentru curaj

Un fost homofob, student la teologie, a chemat comunitatea LGBT să facă mai multe coming-out-uri pentru a ajuta și alți oameni să scape de homofobie. Îndemnul a fost făcut la „Seara Demnității”, eveniment organizat tradițional de Centrul de Informații GENDERDOC-M în cadrul celei de-a XVI-a ediții a MoldovaPride.

Ion Andronache a fost premiat de GENDERDOC-M pentru curajul de a ieși într-o conferință de presă și a promova acceptarea persoanelor LGBT, deși declarațiile i-au fost urmate de multe presiuni din partea comunității religioase.

„Vreau să vin cu o confesiune publică, vreau să-i mulțumesc soției mele, pentru că datorită ei am depășit homofobia. Eu am fost o persoană homofobă. Tatăl meu este preot și eu, crescând într-un anturaj creștin orthodox, desigur eram homofob. Cunoscând mai multă informație, apoi cunoscând unele persoane din comunitatea LGBT mi-am schimbat treptat opinia”, a declarat Andronache, care a chemat comunitatea LGBT să-i urmeze curajul și să fie cât mai vizibilă:

„La fel cum am reușit eu să-mi schimb părerea,  ar putea s-o facă și alți oameni dacă v-ar cunoaște mai bine. Dar pentu asta este nevoie să faceți cat mai multe coming-outuri!”, a spus teologul.

Printre persoanele premiate pntru promovarea egalității și contribuirea la dezvoltarea mișcării LGBT au fost Jurnalista Natalia Morari, Liliana Carauș, de la Centrul pentru politici și analize în sănătate. Carolina Dudca- o artistă din regiunea transnistreană, care a făcut un proiect fotografic inedit despre viața persoanelor LGBT din regiunea transnistreană , Centrul de educație nonformală „Diversitate”, care a contribuit la informarea societății despre drepturile comunității LGBT, Spațiul de artă, „Cocoșul Roșu”, care a oferit oportunitatea GENDERDOC-M să-și organizeze evenimentele în siguranță, precum și un reprezentant al comunității LGBT, care a avut curajul să vorbească deschis, în fața presei despre problemele cu care se confruntă.

După ce și-a ridicat diploma, jurnalista Natalia Morari le-a dorit celor prezenți în sală ca lupta comunității LGBT să se transforme, pas cu pas, într-o viață plină de libertate, să înceteze a mai fi luptă. Și să apară cât mai mulți oameni care înțeleg că libertatea comunității LGBT este, de fapt libertatea tuturor oamenilor.

Ecaterina Postolate, de la centrul „Diversitate” a declarat că își dorește să contribuie în continuarea la educarea unui nou tip de cetățeni- liberi, activi, toleranți: „Toleranța nu este ceea cu ce ne naștem, dar  putem și trebuie să o educăm”, a spus Postolache.

Diploma pentru curaj, este oferă tradițional unui reprezentant al comunității LGBT: „Coming-outurile sunt foarte importante, pentru că anume prin ele reușim să ne apropiem de oameni, devenim mai deschiși și mai ușor de înțeles pentru societate. A declarat Anastasia Danilova, directoare executivă a GENDERDOC-M, care i-a înmânat diploma lui Yuki, un tânăr transgen care a vorbit deschis, în interviuri, despre identitatea sa de gen.

„Atunci când am primit această diplomă a fost straniu- pentru că de fapt nu sunt deloc curajos. Apoi mi-am adus aminte de o frază dintru film animat care spunea: curajul nu înseamnă lipsa totală a fricii, mai degrabă este abilitatea de a-ți învinge frica în momentele în care este nevoie, în care știi că ai dreptate. În care ai siguranța că ceea ce faci va ajuta și alți oameni”, a declarat Yuki.

La finalul ceremoniei de decernare a premiilor, Anastasia Danilova i-a invitat pe toți la marșul din 21 maai pentru ca să-și exprime solidaritatea cu comunitatea LGBT din Moldova: „A arăta că drepturile omului nu pot fi împărțite, că drepturile omului sunt o valoare tradițională a Republicii Moldova, a arăta că egalitatea este importantă pentru fiecare dintre noi. Haideți să ne învingem fricile!” a îndemnat Danilova.

Doina IPATII

Foto: Andrei VERBENCO

Previous Următorul