10.02.2017
Moldova, Traininguri și seminarii

GENDERDOC-M își schițează obiectivele pentru următorii trei ani

În luna ianuarie a anului curent, lucrătorii și voluntarii Centrului de Informații GENDERDOC-M au efectuat un training privind planificarea strategică pentru anii 2017 – 2019. Despre ce sarcini își stabilește organizația pentru urmatorii trei ani, reporterul nostru a aflat de la directoarea executivă al Centrului, Anastasia Danilova.

Introducerea modificărilor în codul penal privind crimele motivate de ură și înlesnirea procedurii juridice de recunoaștere a genului sunt printre prioritățile Centrului de Informație GENDERDOC-M pentru următorii trei ani. Obiectivele au fost introduse în planul strategic al organizației, care urmează a fi aprobat la începutul acestui an și anume în cadru programului de lobby și advocacy pentru drepturilor comunității LGBT.

 Introducerea modificărilor în codul penal privind crimele motivate de ură este importantă pentru comunitate.  Organizația face de mai multă vreme acțiuni de advocacy pentru ca infracțiunile grave făcute împotriva persoaneor LGBT să fie recunoscute drept crime motivate de ură. Deja există un draft al proiectului de lege și se așteaptă adoptarea ei. „Atunci când ura este adevăratul motiv, vorbim despre o situație agravantă. Persoanele din comunitatea LGBT sunt adesea victime ale situațiilor de acest gen, dar din păcate, la moment crimele de acest gen sunt interpretate drept acte de huliganism sau furturi”, a declrat Anastasia Danilova, directoarea GENDERDOC-M.

Recunoașterea juridică a genului este vitală pentru persoanele transgen. La momentul actual încă nu există un mecanism clar prin care persoanele transgen își pot schimba genul și numle în actele de identitate: „Credem că este evident că actele unei persoane trebuie să corespundă genului cu care se identifică acea persoană.  Lipsa de concordanță între felul în care arată o persoană și ceea ce scrie în acte provoacă lezarea în drepturi a persoanei. Mecanismul trebuie să corespundă celor mai bune norme europene, fără ca persoanei să i se ceară neapărat intervenție chirurgicală și investigații psihiatrice de lungă durată. Modificările ar trebui să fie mult mai simple, fără de durere și umilință”, a adăugat Danilova.

Planul strategic va conține de asemenea toate direcțiile de activitate pe care organizația le-a avut până acum. Printre acestea sunt: Dezvoltarea organizațională -care constă în ridicarea nivelului de profesionalism al angajaților și voluntarilor; Programul lobby și advocacy- care include informarea, apărarea drepturilor persoanelor LGBT, scopul fiind schimbarea situației LGBT în societate,  și crearea unui mediu  de drept benefic pentru comunitate; Dezvoltarea comunității LGBT, care, din anul curent va  include și lucrul sistematic cu persoanele transgen, precum și Sănătatea LGBT.

Până în anul curent, organizația a pus un accent mai mare pe sănătatea BSB și comunității de gay. Din acest an va analiza posibilitatea inroducerii unor servicii specifice pentru lesbiene, bisexuale și femei transgen. Scopul  este micșorarea nivelului de răspândire a infecțiilor sexual transmisibile și grija de sănătatea sexuală și reproductivă. Dar nu e vorba doar despre sănătate fizică, ci și despre starea psihologică a membrilor comunității.

GENDERDOC-M întocmește un nou plan strategic o dată în trei ani, făcând preventiv o analiză SWOT a activităților desfășurate în anii precedenț. La analiza activității organizaționale din ultimii trei ani au participat jurnaliști,  parteneri din alte OSC-uri și beneficiari ai organizației din diverse grupuri.

 Noul plan strategic va fi diferit de precedentele prin indicarea mai detaliată a rezultatelor planificate și indicatorilor de evaluare a rezultatelor:

„Întotdeauna am fost orientați pe rezultate , totuși acum vom pune accent pe rezultatele pe care le putem măsura și care ne vor ajuta să ilustrăm mai clar rezultatele. Avem mult de lucru, dar suntem plini de energie și optimism. Suntem ajutați de specialiști din Suedia . Noul plan, bazat pe managementul performațelor,  ar putea să ne ajute să primim sprijin financiar de la Ambasada Suediei”, a declarat Anastasia Danilova.

Doina IPATII

Previous Următorul