03.06.2020
Moldova, Pride

A fost lansată campania „Sunt alături, dar nu mă cunoști”

„Fiecare om are în preajmă cel puțin o persoană LGBT, despre care nu cunoaște, iar persoanele LGBT din Republica Moldova nu vorbesc nici cu cei mai apropiați oameni despre acest aspect al identității lor, de frică că vor fi respinși”. Este un cerc vicios asupra căruia vor să atragă atenția angajații Centrului de Informații GENDERDOC-M (GDM), în noua campanie informațională lansată astăzi la Chișinău.

Campania anuală, care precede PRIDE-ul de la Chișinău și-a păstrat denumirea „Sunt ok”, însă echipa a venit cu o temă și un slogan nou: „Sunt alături, dar nu mă cunoști.”

Organizatorii și organizatoarele spun că au ales acest slogan pentru că, în societatea moldovenească, este o concepție greșită că nu ar exista persoane LGBT: „Deseori, lumea spune că nu cunoaște persoane LGBT, că printre apropiații lor nu sunt persoane din această comunitate. Că numărul lor s-ar limita la 2-3 activiști și că ar fi o problemă inventată. Dar este greșit să credeți astfel. Cu siguranță, există persoane LGBT printre apropiații voștri, printre rudele voastre, printre cunoștințele și prietenii voștri, însă ele au motive întemeiate să-și ascundă identitatea”, a declarat Angelica Frolov, Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT la GDM.

Angelica a adăugat că oricine din familia sau prietenii noștri ar putea fi persoană LGBT, însă în Moldova nivelul de acceptare a acestui grup este atât de mic, încât foarte puțini îndrăznesc să recunoască și să vorbească despre această parte a propriei identități, de frică că-și vor pierde oamenii dragi. „Le este frică că în momentul în care vă vor comunica despre homosexualitate, sau bisexualitate, sau despre faptul că sunt persoane transgen, prima reacție va fi să-i respingeți, să spuneți că nu mai vreau așa copil, nu mai vreau așa prieten.”

Anastasia Danilova, directoare executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M a explicat că se întâmplă astfel pentru că atât unele surse mass-media, cât și persoane publice, continuă să distribuie discursuri de ură împotriva acestei comunități, iar asta formează o atitudine negativă față de persoanele LGBT: „Scopul campanie este să rupem acest cerc vicios, să ieșim din această situație în care persoanele LGBT nu vorbesc despre sine, pentru că le e frică să se confrunte cu ura, iar ura crește din cauza că persoanele LGBT, de lângă noi, rămân invizibile și necunoscute.”

Autorii și autoarele campaniei au accentuat că acest eveniment este important în contextul situației actuale din lume, în care un virus a reușit să ne întoarcă viața pe dos, iar condițiile de izolare cresc prăpastia între grupurile avantajate și cele vulnerabile din întreaga lume: „Oamenii sunt mai stresați ca niciodată, a crescut și numărul crimelor de ură, inclusiv împotriva persoanelor din comunitatea LGBT. Este greu pentru membrii unor familii să stea 24 din 24 de ore împreună. Nu toată lumea are posibilitatea să se retragă, cel puțin, în propria odaie, iar această tensiune se transformă adesea în abuz fizic și psihologic. În această perioadă am înregistrat mai multe cazuri de violență în familie. Cel mai mult suferă adolescenții izolați într-o casă cu părinți care nu îi acceptă. Situația este complicată și din punct de vedere economic. Multe persoane transgender, care lucrau neoficial, au rămas acum fără resurse elementare pentru viață”, a explicat Angelica Frolov.

„Sunt alături, dar nu mă cunoști” este sloganul prin care vrem să ne unim pentru a lupta cu un rău comun, despre care nici nu știm dacă este ultimul. Este important să ne unim eforturile, să ne respectăm reciproc. Campania vine anume cu acest mesaj: Se întâmplă să nu știm că cel mai drag om ar putea fi dintr-un grup pentru care purtăm o prejudecată. Și nu vorbesc aici doar despre persoanele LGBT”, a adăugat Angelica.

„Haideți să încercăm să nu scuipăm ură și agresivitate unii în alții, să încercăm să găsim o cale mai ecologică de degajare emoțională în această perioadă tensionată. Acum este perioada în care oamenii înțeleg că viața fiecărui om este importantă. Trebuie să ne sprijinim reciproc, să fim solidari mai ales cu cei care au nevoie de susținerea noastră. Trebuie să fim mai răbdători, să acceptăm oamenii așa cum sunt, să ne ținem unii de alții”, a îndemnat Anastasia.

Campania informațională- „Sunt alături, dar nu mă cunoști” se va desfășura în perioada 3-21 iunie și se va încheia cu Marșul de solidaritate cu persoanele LGBT. În contextul stării de pandemie, toate evenimentele se vor desfășura on-line și vor putea fi urmărite pa paginile de Facebook și Instagram a centrului GDM, precum și pe paginile oficiale a centrului gdm.md și a a Festivalului „Moldova Pride”- moldovapride.md

 

Doina IPATII

Previous Următorul