15.05.2019
Moldova, Pride

A fost dat startul activităților săptămânii Pride în Moldova

A fost dat startul activităților săptămânii Pride în Moldova. Persoane din comunitatea LGBT și susținători ai acestora au participat astăzi la ceremonia de deschidere a celei de-a XVIII ediții a Festivalului Moldova Pride.

Sărbătoarea a început cu tradiționala arborare a drapelului Moldova Pride. În acest an, drapelul a fost arborat de Elena Mitieva, una dintre primele angajate ale Centrului de Informații Genderdoc-M și Tatiana Chebac, noua președintă a Boardului organizației.

Printre oaspeții evenimentului au fost reprezentanți ai ambasadelor prietenoase comunității LGBT. Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații Genderdoc-M a ținut să mulțumească acestora pentru sprijinul acordat în lupta pentru justețe și echitate.

Ambasadoarea regatului Suediei, Anna Lyberg, a mulțumit reprezentanții organizației Genderdoc-M pentru contribuția pe care o au în apărarea drepturilor omului și și-a manifestat mândria pentru faptul că ambasada sprijină organizația inclusiv material pe parcursul a peste 10 ani:

“Sloganul din acest an - “Sunt ok”, este o dovadă a dezvoltării impresionante datorită campaniilor de informare eficiente care au avut loc pe parcursul anilor de activitate a organizației. (A fi capabil să te iubești pe tine însuți și să fii iubit de alții cu tot cu părțile tale bune și rele, este probabil una dintre cele mai importante calități ale unui om. ȘI asta este esența drepturilor omului, care ne ajută să trăim liberi, în securitate și echitate.

În același timp, Excelența sa s-a arătat îngrijorată de discursurile instigatoare la ură. Dincolo de toate problemele prin care trece omenirea, ura și lipsa de toleranță continuă a fi răspândite. Liderii țărilor ar trebui să-și asume responsabilitatea de a asigura respectarea drepturilor și libertăților tuturor persoanelor. Cred că e timpul să vedem mai mulți pași în direcția asigurării drepturilor persoanelor  din comunitatea LGBTI ”, a conchis excelența sa.

Ambasadoare Marii Britanii, Lucy Joyce, și-a exprimat sprijinul șI solidaritatea cu comunitățile de gay , lesbiene, transsexuali și bisexuali din Republica Moldova: “Noi toți avem obligația de a nu fi ok cu ura. Acesta este un pilon de care atât Guvernul britanic cât și ambasada Britaniei se conduce în lucrul de zi cu zi”. Excelența sa a mai declarat că Moldova Pride este un prilej bun să ne amintim că diferențele există pentru a fi apreciate.

Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, Roy Hans, a declarat  că este foarte important să celebrăm Pride-ul atât în Moldova cât și în alte țări. “Pride este un moment important de a celebra cine suntem, indiferent pe cine iubim. Mesajul din acest an este unul puternic pentru că voi sunteți stăpânii propriei voastre identități. Sper că campania va inspira mulți moldoveni să spună : “Sunt ok” și asta va da curaj moldovenilor LGBTQI să înceapă să creadă în ei înșiși și să fie cine sunt ei. Sper că “sunt ok cu mine”, de asemenea înseamnă că suntem ok cu alții. Să ne amintească de respectul reciproc și de faptul că trebuie să acționăm în solidaritate unul cu celălalt.”

Șeful adjunct al misiunii SUA în Republica Moldova, Martin McDowel- a mulțumit organizației pentru angajamentul de a asigura ca persoanele din comunitatea LGBTI și toate persoanele care se consideră membrii ai grupurilor minoritare pe baza de etnie, limbă și religie, să aibă dreptul la libertatea de asociere și libertatea de exprimare: “În multe regiunii ale lumii, inclusiv în Moldova , persoanele LGBTI și susținătorii lor continuă să se confrunte cu violența, arestare, hărțuire și intimidare atunci când încearcă să-și apere drepturile sale de a participa la marșuri și adunări pașnice, de a-și exprima viziunile. Persoanele LGBTI , precum oricine altcineva, trebuie să aibă libertatea de a se bucura de drepturile și libertățile lor fundamentale.

Festivalului comunității LGBT “Moldova Pride” se va desfășura între 15-19 mai, la Chișinău. În cadrul festivalului vor fi organizate mai multe evenimente social-culturale. Accesul la  evenimente este liber și gratuit.

Doina IPATII

Foto de Doina-Romanța Dochițan

Previous Următorul