16.06.2020
Moldova, Pride

Festivalul „Moldova Pride” se desfășoară, în premieră, online

Cea de-a XIX-a ediție a festivalului „Moldova Pride” a fost deschisă azi la Chișinău. Ceremonia a început prin arborarea tradițională a drapelului festivalului Pride. „În acest an au avut onoarea să arboreze drapelul Președinta Boardului Centrului de Informații Genderdoc-M (GDM), Tatiana Chebac și directoarea executivă a organizației, Anastasia Danilova”, a declarat Alexei Marcicov, fondatorul mișcării de promovare a drepturilor LGBT în Republica Moldova. 

Pentru a respecta măsurile de protecție privind pandemia de Covid-19, la ceremonie au putut participa doar angajații centrului GDM și membrii Boardului. Prietenii și susținătorii organizației au urmărit evenimentul și au transmis mesaje de felicitare on-line.

Directoarea executivă a centrului GDM, Anastasia Danilova și-a exprimat părerea de rău pentru faptul că mulți dintre prietenii organizației nu pot fi alături de echipă, în curtea centrului GDM, așa cum obișnuiau în anii precedenți: „Indiferent de faptul că pandemia ne-a schimbat viețile, s-a intruzionat puternic în activitățile noastre, ne-a schimbat pe fiecare dintre noi, sunt lucruri care rămân neschimbate. Pentru noi neschimbate au rămas valorile precum viața umană, demnitatea și drepturile omului. Anume din acest motiv, ca și în cele 18 cazuri anterioare, am decis să nu amânăm sau să anulăm festivalul nostru.”

Și Tatiana Chebac a felicitat comunitatea LGBTI cu ocazia deschiderii celei de-a XIX-a ediții a Festivalului „Moldova Pride” din numele Boardului organizației: „Sunt foarte bucuroasă că GDM, chiar și în situații atât de complicate cum este pandemia globală, rămâne fidel lucrului cu beneficiarii săi și tradițiilor sale. Astfel PRIDE-ul va avea loc și în acest an, chiar dacă numai online. Chiar și așa vom sărbători egalitatea și dragostea și eu vă felicit cu această ocazie!”

Reprezentanți ai câtorva ambasade străine la Chișinău au transmis mesaje video de felicitare, care pot fi urmărite pe pagina Centrului GDM. Oficialii au amintit, în mesajele lor, că drepturile omului sunt valabile pentru toți, indiferent de orientare sexuală sau identitatea de gen și le-au urat tuturor un festival PRIDE fericit.

Ambasadorului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Steven Fisher a felicitat GENDERDOC-M pentru munca și lucrurile extraordinare pe care le face pentru a promova drepturile persoanelor LGBTI în Republica Moldova, menționând că Luna Mândriei este un moment grozav pentru a ne aminti că toți, inclusiv persoanele LGBTI, se bucură de aceleași drepturi  ale omului. El a încurajat apărătorii drepturilor din Republica Moldova amintindu-și despre drumul lung dar de succes, parcurs de Regatul Unit, în ceea ce privește drepturile persoanelor LGBTI. Un drum care a început în 1960, când au fost dezincriminate relațiile consensuale dintre persoanele de același sex:

„Acum suntem una dingtre țările din lume, în care, după cum știți, persoanele de același sex se pot, de exemplu, căsători legal. Suntem foarte mândri de această realizare. Suntem, de asemenea, foarte mândri că Parlamentul nostru este unul dintre cele mai diverse din lume.  Avem, potrivit ultimului calcul, în jur de 45 de gay deschiși în Parlament.”

Ambasadoarei Germaniei în Republica Moldova, Angela Ganninger, a declarat în mesajul său de felicitare că Guvernul Federal respinge ferm toate formele de discriminare și de violență împotriva persoanelor LGBTI și se angajează pentru egalitatea tuturor oamenilor. Excelența Sa a amintit că Germania este membru al grupului central LGBTI al Organizației Națiunilor Unite din anul 2016 și tot din același an a fost co-fondatorul Coaliției Pentru Drepturi Egale, iar ambasada Germaniei la Chișinău va continua și pe viitor campania de sprijin a drepturilor persoanelor LGBTI.

Ambasadoarea Regatului Suediei în Moldova, Anna Lyberg, a declarat că celebrarea Pride-ului este de o importanță mare și combină bucuria cu spiritul de luptă. În opinia Excelenței Sale, toți oamenii au același drept să trăiască fără frică și fără a fi discriminați. Și chiar dacă pare a fi un mesaj simplu, reprezentanții ambasadei s-au angajat să repete acest mesaj și să acționeze până în momentul în care aceste drepturi vor fi obținute:

„Sloganul Pride-ului din acest an „Sunt aproape, dar nu mă cunoști”, vorbește mult despre stereotipuri, dar și despre diversitatea care trebuie să fie respectată și tragedia că atât de mulți oameni încă trebuie să trăiască ascunși, cu frică de ceea ce s-ar putea întâmpla, dacă vor vorbi. Aceasta vorbește despre faptul că mulți încă văd identitatea LGBTI ca pe ceva foarte ciudat și chiar ceva de temut. Pe când, în realitate, ar putea fi vorba  de prietenul/prietena ta, colegul/colega ta, vecinul/vecina ta. Suntem cu toții oameni”, a conchis ambasadoarea.

Adjunctul șefului misiunii diplomatice a Ambasadei SUA în Republica Moldova, H. Martin McDowell, și-a exprimat susținerea pentru Pride și eforturile organizației GDM de a obține respectul față de diversitate în Republica Moldova. În mesajul său de felicitare rostit în limbile rusă, română și engleză a accentuat faptul că oricărei persoane, indiferent de identitatea și orientarea sa sexuală, trebuie să i se respecte și să i se apere drepturile.

Evenimentele festivalului Pride 2020 se desfășoară în perioada 16-21 iunie și sunt accesibile exclusiv online. Programul evenimentelor poate fi găsit pe pagina oficială a Centrului de Informații gdm.md sau moldovapride.md. Evenimentele pot fi urmărite în cadrul transmisiunilor live pe pagina de Facebook - Centrul GDM, în conferințe zoom și pe alte rețele de socializare despre care organizația va informa preventiv.

Doina IPATII

Foto: GDM

Previous Următorul