14.05.2015
Moldova, Pride

Festivalul „Curcubeul peste Nistru 2015” a început

Șirul de evenimente dedicate celui de-al XIV-lea festival al comunității LGBT din Moldova „Curcubeul peste Nistru” a început pe 13 mai cu o conferința de presă, la care directorul executiv al Centrului de Informații GENDERDOC-M Anastasia Danilova și Coordonatoarea Programului „Lobby și advocacy a drepturilor LGBT” Angelica Frolov au oferit informație privind programul festivalului.

Conform spuselor organizatorilor pride-ului, în acest an, evenimentele din cadrul festivalului se vor desfășura sub sloganul „Pentru că trăiesc aici!”. După cum se vede, cel mai așteptat eveniment va fi Marșul Egalității, care este planificat să aibă loc pe 17 mai, de Ziua Internațională a luptei cu Homofobia și Transfobia. 

„Acest festival este al paisprezecelea la număr. Îl desfășurăm nu pentru că tare ne dorim să mărșăluim, ci pentru că dorim să atragem atenția societății civile asupra faptului că persoanele LGBT nu trebuiesc ignorate, deoarece noi suntem o parte a societății. Noi locuim aici, suntem cetățeni ai acestei țări, noi lucrăm și plătim impozite, la fel ca ceilalți cetățeni ai Moldovei”, a spus Anastasia Danilova.

Printre alte evenimente ale festivalului, despre care a vorbit Angelica Frolov, pot fi menționate clubul pentru jurnaliști „Homosexualitatea și creștinismul”, serata demnității LGBT, conferința „Familiile noastre aici și acum”. Pe data de 15 mai va avea loc premiera spectacolului „Edith Piaf. Femeia care a iubit”, iar seara târziu, oaspeții festivalului se vor distra la petrecerea MANEQUEER.

Sâmbătă, va avea loc un iarmaroc de caritate dedicat protecției animalelor și o petrecere sub cerul liber – „Rainbow Lemonade”.

Duminică, pe lângă Marșul Egalității, va avea loc un flashmob consacrat persoanelor care au murit de SIDA, un concurs de karaoke și o petrecere pentru promovarea comportamentului sexual protejat.

Organizatorii conferinței de presă au propus jurnaliștilor, în aceeași zi, să simtă atmosfera festivalului, invitându-i la oficiul Centrului de Informații GENDERDOC-M, unde a avut loc deschiderea pride-ului, punctul culminat al căruia a devenim ridicarea solemnă a steagului curcubeu.

În acest an, de cinstea de a ridica steagul curcubeu s-au bucurat doi reprezentanți ai comunității LGBT, Arina și Alexandru, care mai sunt și participanți activi la evenimentele, inclusiv cele publice, organizate de către Centrul de Informații GENDERDOC-M. Acompaniați de sunetul trâmbițelor, ei au ridicat steagul curcubeu la înălțimea de șapte metri a stâlpului. Ambasadorul Marii Britanii în Republica Moldova Phil Batson și președintele Centrului de informație GENDERDOC-M Alexei Marcicov au ținut cuvântări în fața celor veniți la evenimentul festiv.

Felicitând oaspeții și organizatorii festivalului, dl. Ambasador a spus: „... Într-o societate sănătoasă, discriminarea și prejudecățile nu-și au locul. Ele încurcă nu doar dezvoltării sociale, dar și tuturor celorlalte sfere ale vieții. Treizeci de ani în urmă Marea Britanie s-a confruntat cu astfel de probleme, dar societatea a înțeles că toleranța este cheia soluționării tuturor problemelor. Și astăzi, societatea engleză este mai unită ca niciodată și este un exemplu de urmat întru dezvoltarea democrației nu doar pentru Europa, dar și pentru întreaga lume. Îmi doresc mult ca societatea moldovenească să învețe din greșelile altora, dar nu să le repete”.

Discursul președintelui Centrului de Informații GENDERDOC-M Alexei Marcicov a fost emoționant și dedicat drepturilor persoanelor LGBT. Dl. Marcicov a spus că programul celui de-al 14-lea festival este completat cu cele mai diverse evenimente, atât după tematică, cât și conținut.

„Scopul fiecărui eveniment nu este propaganda homosexualității, după cum spun uneori oponenții noștri, dar creșterea vizibilității persoanelor LGBT, lupta cu stereotipurile și prejudecățile, precum și sărbătorirea diversității, a demnității umane și a libertății de a fi tu însuți”, a spus Alexei Marcicov.

Spre seară, la Biblioteca Municipală B. P. Hasdeu, a avut loc deschiderea expoziției fotografice cu aceeași denumire ca și sloganul pride-ului, „Pentru că trăiesc aici”. Ideea organizării unui astfel de eveniment îi aparține lui Artiom Zavadovschi, Coordonatorul Programului „Dezvoltarea comunității LGBT” la Centrul de Informații GENDERDOC-M.

„Am vrut să arătăm comunității moldovenești „momente din viață” a oamenilor simpli care reprezintă comunitatea LGBT și, prin asta, să demonstrăm că acești oameni există, și că noi suntem o parte a acestei societăți, o parte din această țară”, a spus Artiom.

Autoarea fotografiilor este fotograful suedez Annika Kelle, care a acceptat să participe în acest proiect ca voluntară.

„Când Ariom mi-a propus să particip în proiect, eram fascinată. M-am îndrăgostit de această idee, deși m-am cam speriat puțin, mai ales de faptul că trebuia să fac fotografii nu doar pentru mine, ci și pentru alții, adică alții să le vadă. Acum, având la dispoziție rezultatul, pot spune că am avut dreptate. M-am distrat mult! Văd acest proiect ca o oportunitate de a ne distra în timp ce ne deschidem viețile și casele noastre altora. Le deschidem de ajuns ca să tragă o privire – ca să vadă că nu suntem atât de diferiți până la urmă. Sau, totuși, suntem Chiar dacă cele văzute în fotografii, oamenii le vor interpreta în felul lor, însăși procesul de lucru mi-a adus multă bucurie, iar rezultatul lui, mi se pare că va fi interesant și frumos. Sunt sigură de asta”, și-a împărtășit gândurile Annika oaspeților expoziției într-un mesaj video înregistrat în prealabil.

Expoziția este deschisă tuturor care doresc să o viziteze la adresa Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu (str. Ștefan cel Mare, 148) până pe 17 mai, intrarea este liberă.

Eugen CHIHAI

Foto de Asier Pagola (GDM)

Previous Următorul