18.05.2016
Moldova, Pride

Festivalul comunității LGBT „Moldova Pride” a început „fără frică”

Ceremonia de deschidere a Festivalului comunității LGBT „Moldova Pride” a început „fără frică” în acest an. În Curtea Centrului de informții GENDERDOC-M au încăput cu greu oaspeții care au venit să-și arate sprijinul pentru Festival și comunitatea LGBT. Printre oaspeții evenimentului au fost ambasadorul Italiei , al SUA, ambasadoarea Suediei, reprezentanți ai societății civile, jurnaliști și membri ai comunității LGBT.

Președintele GENDERDOC-M, Alexei Marcicov, care a anunțat deschiderea oficială a Festivalului a declarat că atitudinea societății față de comunitatea LGBT s-a schimbat mult în ultimii ani:  „În anul 2000, când vorbeam în fața participanților, la prima conferință organizată de Centrul de Informare GENDERDOC-M, am explicat că nu avem nevoie de o propagandă a revoluției sexuale, ideea principală era să creăm o atmosferă socială, în care frica încetează să fie un factor determinant. Și iată că după mai mult de 15 ani, în Republica Moldova, a fost lansată o campanie socială numită „Fără Frică”. Dacă astăzi oameni notorii din țară vorbesc despre ceea ce cu 20-de ani în urmă, vorbeam doar noi, înseamnă că țara și cetățenii se schimbă. În opinia mea este o schimbare bună.”

Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, Enrico Nunziata, a declarat că este pentru prima dată când participă la ceremonia de deschidere a festivalului și este onorat: „ Prezența mea înseamnă susținerea, sprijinul Italiei pentru această campanie - „Fără frică” cu scopul de a promova drepturile persoanelor LGBT în Moldova. O lume în care drepturile persoanelor LGBT sunt sistematic încălcate nu poate fi o lume în care ne simțim în siguranță și liberi”.

Întrebat de ce depinde acceptarea și toleranța într-o societate, ambasadorul a declarat: „Slavă Domnului nu este vorba despre cultura unei țări, mai degrabă este vorba despre gradul de democrație al țării. Dacă vrei să te declari țară democratică, așa cum vrea să se declare Moldova, nu poți ignora drepturile niciunui grup de cetățeni- a celor cu necesități speciale, a minorităților naționale sau a comunității LGBT. Un stat democratic trebuie să aibă legi care apără toți cetățenii, fără de excepții”.

Ambasadorul SUA James D. Pettit a declarat că este important pentru orice societate să învețe să accepte diferențele, pentru că anume ele ne îmbogoțesc viața: „ Noi sprijinim acest eveniment deoarece credem că drepturile LGBT sunt parte componentă a tuturor drepturilor omului. Și mai credem că oamenii ar trebui apreciați pentru caracterul lor și nu pentru orientarea lor sexuală.”

Anastasia Danilova, directoarea executivă a centrului GENDERDOC-M a arborat drapelul Pride-ului, care în acest an are un design deosebit, a mulțumit oaspeților pentru sprijin și i-a îndemnat să se despartă de frică: „Am vrea să nu mai existe frică în societatea noastră, pentru că nu există motive să ne temem unii de alții. În ziua în care vom reuși să ne despățim de fricile noastre vom trăi într-o societate în care fiecare om este important, într-o societate în care dragostea învinge ura, în care ne vom respecta unii pe alții doar pentru faptul că suntem oameni. Asta este defat ceea spre ce tindem.”

 

Festivalul comunității LGBT este la cea de-a 15-a ediție. În cadrul festivalului vor fi organizate mai multe evenimente social-culturale în perioada 17-22 mai.

Doina IPATII

Foto: GDM

Video: Artiom Zavadovschi 

Video: GDM

Previous Următorul