11.09.2018
Moldova, #Subogheal

Fă ce vrei, dar sub ogheal.

Centrul de Informații GENDERDOC-M lansează azi campania #subogheal.

#subogheal (sub ogheal) este sintagma cel mai des folosită de populație atunci când e vorba de prezența deschisă a persoanelor LGBT în societatea moldovenească. Unul dintre cele mai înrădăcinate stereotipuri legate de comunitatea LGBT este că persoanele lesbiene, gay, bisexuale și transgender ar trebui să se comporte astfel încât viața lor privată, începând cu activitățile pe care le fac zi de zi și terminând cu sexualitatea lor, să rămână un subiect închis pentru toți cei care îi înconjoară, fapt care îi limitează în drepturi.

Anastasia Danilova, directoare executivă/GENDERDOC-M: ” O viață petrecută „sub ogheal” nu este doar sufocantă, dar și lipsită de confort, iar uneori, de-a dreptul imposibilă. Doar nu e posibil să conduci mașina sau să faci cumpărături, aflându-te „sub ogheal”, și nici să plimbi câinele sau să mergi la muzeu, să iei prânzul sau să plătești facturile, lucruri prezente în viața persoanelor LGBT, exact ca în viața altor oameni. Scopul acestei campanii este să atragem atenția populației asupra absurdității sfatului „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”, care, cu părere de rău, este deseori adresat de către societatea moldovenească persoanelor LGBT, astfel devalorizându-le viața. Persoanele LGBT nu trăiesc în dormitor, însă, din păcate, în societatea noastră sunt nevoite să-și ascundă identitatea și să trăiască „sub ogheal”.

Angelica Frolov, coordonatoare program Lobby și Advocacy/GENDERDOC-M: „Speranța mea este că această campanie va aduce înțelegerea că nu este bine să privești persoanele LGBT doar prin prisma practicilor sexuale. Noi suntem oameni obișnuiți, cu viață plină de rutină, cu probleme obișnuite pentru poporul și țara noastră. Suntem parte din societate, suntem colegi, prieteni, rude. Participăm în viața socială și a familiei extinse. Nu putem să ne trăim viața sub ogheal, nu este posibil acest lucru.”

Campania se va desfășura între 11 septembrie și 11 octombrie 2018, Ziua Coming-outului.

Previous Următorul