02.06.2020
International , Drepturile omului

Este luna mândriei. Iată ce trebuie să știți

Iunie este luna mândriei (Pride din eng.), când comunitățile LGBT din lume se reunesc și sărbătoresc libertatea de a fi ele însele.

Reuniunile de mândrie sunt înrădăcinate în istoria anevoioasă a grupurilor minoritare care s-au luptat zeci de ani pentru a depăși prejudecățile și a fi acceptate pentru cine sunt.

Organizatorii originali ai evenimentelor au ales această lună pentru a aduce omagiu răscoalei de la Stonewall, din iunie 1969, în New York City, care a contribuit la stimularea mișcării moderne pentru drepturile homosexualilor. Cele mai multe evenimente Pride au loc în fiecare an în prima lună de vară, deși unele orașe își țin celebrările și în alte perioade ale anului.

Cine sărbătorește luna Pride?

Evenimentele Pride sunt direcționate către oricine simte că identitatea lor sexuală iese din mainstream- deși multe personae asumat heterosexuale se alătură și ele.

LGBT este un acronim care înseamnă lesbiene, gay, bisexuali și personae transgen. Termenul este uneori extins la LGBTQ, sau chiar LGBTQIA, pentru a include grupuri queer, intersex și asexuale. Queer este un termen umbrelă pentru persoanele care nu se încadrează în vreo noțiune anume; intersex se referă la cei și cele al căror sex nu este clar definit din cauza diferențelor genetice, hormonale sau biologice; și asexual îi descrie pe cei care nu simt atracție sexuală.

Acești termeni pot include, de asemenea, persoane fluide de gen sau cele a căror identitate de gen se schimbă în timp sau în funcție de situație.

Cum a început totul?

Greenwich Village, New York, și a început să alunge clienții afară. Tensiunile s-au escaladat rapid, în timp ce patronii au rezistat arestării, și o mulțime din ce în ce mai mare au aruncat sticle și monede către ofițeri. Ca urmare, comunitatea LGBT din New York, după ani de hărțuire de către autorități, a izbucnit în revolte de cartier care au continuat timp de trei zile.

Revolta a devenit un catalizator al unei mișcări emergente pentru drepturile homosexualilor, pe măsură ce au fost constituite organizații de profil, precum Frontul de Eliberare Gay și Alianța Activistilor Gay, modelate după mișcarea pentru drepturile civile și mișcarea drepturilor femeilor. Membrii acestora au organizat proteste, s-au întâlnit cu lideri politici și au întrerupt ședințele publice pentru a-i responsabiliza pe acești lideri. La un an de la revoltele de la Stonewall, au avut loc primele marșuri Gay Pride din SUA.

În 2016, zona din jurul barului Stonewall, care este încă un punct de atracție pentru viața de noapte, a fost desemnată monument național.

De unde a venit numele „Pride”?

Acesta aparține Brendei Howard, o activistă bisexuală din New York, numită „Mama Mândriei” (Mother of Pride), care a organizat prima paradă Pride pentru a comemora aniversarea de un an a răscoalei de la Stonewall.

Care este originea drapelului-curcubeu?

În 1978, artistului și designerului Gilbert Baker, i-a fost comandat de către Harvey Milk, unul dintre membrii Consiliului orașului din San Francisco - primul politician american ales, deschis despre homosexualitatea sa - să facă un steag pentru viitoarele celebrări ale lunii Pride. Baker, un activist proeminent pentru drepturile homosexualilor, s-a inspirit din dungile drapelului american și din curcubeu, pentru a reflecta numeroasele grupuri din cadrul comunității gay.

Au apărut o serie de alte drapeluri, care reprezintă alte sexualități din spectru, cum ar fi bisexualitatea, pansexualitatea, asexualitatea etc.

Pot participa la evenimente Pride dacă nu sunt LGBT?

Sigur. Evenimentele Pride sunt deschise și pentru aliații din afara comunității LGBT. Ele sunt oportunități de a arăta sprijin, de a observa, asculta și de a se educa.

 

Sursa: edition.cnn.com

Previous Următorul