29.05.2019
International , Drepturile omului

Disforia de gen a fost scoasă din lista tulburărilor mintale

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu va mai considera faptul de a fi persoană transgender drept tulburare mintală. Această decizie a fost luată pe 25 mai a.c. în urma unei rezoluții majore în vederea modificării recomandărilor sale privind sănătatea.

Agenția Națiunilor Unite responsabilă de sănătate a aprobat hotărârea de a înlătura noțiunea de „tulburarea de identitate de gen” din manualul său global al diagnozelor, o mișcare ce va avea „efect liberator asupra persoanelor transgender din întreaga lume”, spune Human Rights Watch. Potrivit ultimei versiuni a Clasificării internațională a bolilor și a problemelor de sănătate înrudite (cunoscută prin abrevierea ICD-11) publicat de OMS, „tulburările de identitate de gen” au fost reclasificate drept „incongruență de gen”. Neconformitatea de gen este acum inclusă în capitolul despre sănătatea sexuală, în loc de „tulburare mintală”, cum era cazul până acum. Activiștii speră că ICD-11 va fi implementat de cele 194 state membre ale OMS în următorii trei ani.

În câteva state din lume, procesul medical de tranziție a genului are la bază o ICD depășită, care clasifică faptul de a fi persoană transgender drept „tulburare de identitate de gen” sub categoria de „tulburare mintală”. În Japonia, de exemplu, legea cere persoanelor care vor să-și schimbe genul să fie diagnosticate cu „tulburare de identitate de gen” și să fie sterilizate până identitatea nouă de gen le va fi reflectată în documentele oficiale.

Statele membre ale ONU, Japonia fiind una din ele, sunt acum responsabile să pună ICD-11 în practică la nivel național, un proces de durată, căruia i s-a pus ca dată limită ziua de 1 ianuarie 2022.

În urma unei cercetări efectuate de Human Rights Watch persoanele transgender nu vor să înceapă procesul de recunoaștere legală a genului, deoarece aceasta necesită vizita la un psihiatru care îi va diagnostica cu așa-numita tulburare mintală, ceea ce nu corespunde cu realitatea în care ei trăiesc.

Experții din medicină și psihologie au ajuns la un consens în privința faptului că experiența genului, diferită de cea alocată la naștere, nu este o tulburare sau o boală, ci mai degrabă o variație naturală a vieții umane.

Jack Drescher, doctor, membru al grupului de lucru ICD - 11, scrie: „există evidențe substanțiale că stigma asociată intersecției statutului de transgender și tulburare mintală contribuie la precaritatea statutului legal și violarea drepturilor omului.”

Procesul de recunoaștere legală a identității de gen trebuie separat de orice intervenție medicală.

În timp ce ICD - 11 este celebrată de mulți ca un pas în direcția corectă, activiștii țin să sublinieze că este încă mult lucru de făcut, inclusiv punerea presiunii asupra guvernelor locale în vederea adoptării ICD-11 în următorii ani.

 

Traducere și adaptare: Diana Guja

Sursa: time.com, Human Rights Watch

 

Previous Următorul