11.11.2019
Moldova, Drepturile omului

Despre atacul asupra beneficiarilor GDM

                                  Comunicat de presă al Centrului de Informații GENDERDOC-M

Chișinău, 11 noiembrie. În noaptea de pe 8 spre 9 noiembrie a.c. doi beneficiari ai Centrului de Informații GENDERDOC-M au fost atacați de șase bărbați cu vârsta de aproximativ 20 de ani. Incidentul s-a produs după ce atacatorii au încercat insistent și în mod agresiv să intre în clubul de noapte unde au loc petreceri LGBT, fiind refuzați. Ca urmare, aceștia au început să jignească vizitatorii petrecerii, folosind expresii homofobe, după care au atacat pe neprins de veste doi tineri care se aflau lângă club.

Serviciul de pază particulară la care au apelat angajații clubului, au reușit să-i rețină pe doi dintre cei șase atacatori. La locul faptei a fost chemată poliția, care i-a reținut pe cei doi pentru identificare. Tot atunci, vicitimele au depus plângeri.

Centrul de Informații GENDERDOC-M va insista ca organele de urmărire penală să-i identifice pe toți cei șase atacatori și să inițieze o urmărire penală împotriva tuturor, luând în considerare faptul că este vorba de o crimă bazată pe prejudecată, ceea ce constituie o circumstanță agravantă.

Interesele victimelor vor fi reprezentate de avocata Centrului, Doina-Ioana Străisteanu. „Este regretabil că până în prezent în Parlament nu a fost dezbătut proiectul de lege privind modificările la Codul Penal în legătură cu crimele motivate de prejudecată, pentru a proteja cetățenii Republicii Moldova de asemenea atacuri. Dar, în pofida acestor factori, așteptarea de la organele de urmărire penală este să cerceteze pe urme fierbinți cele întâmplate, cu colectarea tuturor probelor și să califice acest caz drept crimă de ură și să nu permită agresorilor să scape de răspundere, astfel încurajând pe viitor asemenea comportamente”, a declarant avocata.

Reamintim că în Republica Moldova nu este niciun remediu eficient pentru crimele și incidentele de ură împotriva persoanelor LGBT. Deși există un proiect de lege care prevede schimbări în Codul Penal, procesul se tărăgănează de câțiva ani și proiectul de lege nu a ajuns deocamdată pe masa de lucru a Parlamentului. Toate cazurile de crime motivate de prejudecată sunt calificate ca huliganism, tâlhărie sau cauzare de daune, fără a lua în considerare motivul.

Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Advocacy: „Crimele bazate pe prejudecată merită o deosebită atenție din partea statului și organelor de poliție, deoarece în cazul acestui tip de crime, ținta nu este doar persoana atacată, ci toată comunitatea din care face parte aceasta. Crimele bazate pe prejudecată transmit mesajul că orice persoană care face parte din acest grup, nu este protejată, nu este în siguranță și poate fi atacată pentru simplu fapt că este parte a unui anumit grup, față de care atacatorii au prejudecăți.”

În majoritatea cazurilor, persoanele care suferă de crime și incidente de ură refuză să se adreseze forțelor de ordine sau să meargă în judecată. În multe cazuri chiar rudele sau părinții sunt cei care aplică violența.

Previous Următorul