23.04.2015
International , Drepturile omului

Decizie istorică pentru persoanele transgender

Miercuri, 22 aprilie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cu o majoritate covârșitoare, a adoptat o rezoluție cuprinzătoare privind drepturile persoanelor transgender. Adunarea îndeamnă statele membre ale Consiliului Europei să apere drepturile persoanelor transgen la nediscriminare și să elaboreze proiecte de lege rapide, transparente și accesibile cu privire la recunoașterea identității de gen, bazate pe auto-determinarea omului. În timpul dezbaterilor emoționante, membrii parlamentului au cerut măsuri de îmbunătățire a condițiilor de viață ale persoanelor transgen și ridicarea nivelului de conștientizare în toate chestiunile legate de fenomenul transgender.

Pe scurt, rezoluția îndeamnă țările membre ale Consiliului Europei la următoarele:

  • Adoptarea legilor și măsurilor de combatere a discriminării și urii, care, evident vor include protejarea persoanelor trans;
  • Aprobarea procedurilor rapide, ușor de înțeles și accesibile pentru recunoașterea identității de gen, bazate pe drepturile la auto-determinare, excluzând orice restricții asociate cu calitățile persoanelor (de exemplu, vârsta);
  • Eliminarea sterilizării și a altor cerințe medicale, cum ar fi diagnosticarea sănătății mintale sau o cerere de divorț (în cazul în care persoana a fost căsătorită) în recunoașterea juridică a genului;
  • Garantarea faptului că în problemele legate de copii, interesele copilului mereu vor fi puse pe prim plan;
  • Să se ia în vedere includerea unui al treilea gen în documentele de identitate pentru persoanele care au nevoie de asta;
  • Asigurarea îngrijirilor specifice și disponibile în domeniul sănătății pentru persoanele transgen, și garantarea faptului că transgenderii (inclusiv minorii) nu vor fi considerați bolnavi mintal în clasificările naționale și internaționale.
  • Participarea activă în informarea și creșterea gradului de conștientizare, precum și creșterea nivelului de pregătire a specialiștilor în toate aspectele referitoare la persoanele transgen.

Din anul 2013, Comisia pentru egalitate și nediscriminare a discutat perspectivele persoanelor transgen de mai multe ori. Organizația „Transgender Europe” a urmărit procesul, mulțumită pentru oportunitatea de a ajuta comitetul. Ieri, activiștii din Ucraina, Turcia, Franța, Lituania și Irlanda au informat delegația despre problemele cu care se confruntă persoanele transgender în aceste țări. Ei au convins membrii parlamentului să susțină rezoluția care va deveni un pas important către în îmbunătățirea vieții transgederilor pe întreg continentul.

Primele intervenții făcută de Helena Dalli, Ministrul Libertății Civile al Maltei și de Raportorul Deborah Schembri, au fost urmate de o discuție caldă și informativă în Adunare.

„Întâmpinăm cu bucurie și entuziasm acest set de recomandări, deoarece el dă de înțeles persoanelor transgender că ei posedă drepturi egale ca toți. Această rezoluție este cea mai largă și importantă declarație făcută vreodată în susținerea transgenderilor la nivel european” – comentează rezoluția Richard Köhler, „Transgender Europe” (TGEU).

„Este un moment istoric pentru toate persoanele transgender. Membrii parlamentului din diferite partide politice și-au demonstrat susținerea drepturilor persoanelor transgen. O mulțumim din suflet pe Deborah Schembri pentru munca depusă în creșterea gradului de conștientizare cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele transgender. Acum, sarcina țărilor care sunt membre ale Consiliului Europei este aceea de a transforma aceste standarde adoptate în realitate” – a spus Alecs Recher, co-președintele organizației „Transgender Europe” (TGEU).

Sursa știrii: : http://tgeu.org/tgeu-media-statement-council-of-europe-adopts-historic-transgender-resolution/

Previous Următorul