27.05.2019
International , Drepturile omului

Curtea Supremă din Brazilia a votat pentru criminalizarea homofobiei și transfobiei

Judecătorii Curții Supreme din Brazilia au votat cu o majoritate de voturi criminalizarea homofobiei, o decizie aplaudată de către activiștii civici, îngrijorați de situația precară a drepturilor persoanelor homosexuale și omorul a sute de persoane LGBT+ în fiecare an.

Șase dintre 11 judecători ai Curții Supreme din Brazilia au decis, joi, 23 mai, că actele de homofobie și transfobie vor cădea sub incidența legilor actuale anti-discriminare până în momentul în care Parlamentul brazilian va adopta legislația cu privire la protecția LGBT+.

Această decizie transformă violența împotriva persoanelor LGBT+ în crimă, iar interzicerea accesului la educație sau joburi, refuzarea deservirii în magazine sau în localuri a persoanelor LGBT+, devine ilegală.

Curtea va relua votarea în prima săptămână a lunii iunie și după ce toți judecătorii vor vota, ordonanța va intra în vigoare.

Felipe Carvalho, președintele Niteroi Diversity Group, organizație non-guvernamentală care promovează drepturile persoanelor LGBT+, a spus că acest vot este „un pas foarte important”.

„Aceasta nu va pune punct LGBT-fobiei, dar va deschide multe posibilități pentru noi”, a adăugat Carvalho.

Homofobia este un fenomen larg răspândit în Brazilia, o țară profund religioasă,  unde violența împotriva persoanelor homosexuale este comună, în contextul în care Biserica Catolică, laolaltă cu Biserica Evanghelistă, tot mai populară în ultimii ani, critică frecvent drepturile LGBT.

Această ordonanța vine după ce președintele brazilian, Jair Bolsonaro, care s-a auto-proclamat „un homofob mândru”, a eliminat responsabilitățile față LGBT+ din Ministerul pentru Drepturile Omului și a declarat că Brazilia nu trebuie să devină „un Paradis al gay-turismului”.

Judecătorii Curții Supreme au menționat că ordonanța adresează eșecul legislatorilor de a proteja legal comunitatea LGBT+.

Cel puțin 320 persoane LGBT+ au fost omorâte în Brazilia în 2018. În 2019 au fost raportate deja 126 de omoruri, potrivit organizației Grupo Gay da Bahia.

Brazilia este, de asemenea, cea mai periculoasă țară din lume pentru persoanele transgender, potrivit proiectului Trans Murder Monitoring, cu cel puțin 167 de persoane omorâte de-a lungul a 12 luni, până în septembrie 2018.

Activiștii pentru drepturile omului speră că ordonanța Curții Supreme va pune presiune asupra Parlamentului pentru începerea unor acțiuni concrete.

„Sperăm că această decizie va determina Congresul să protejeze populația LGBT”, spune Bruna Benevides, activistă LGBT+, suspendată din forțele armate după ce și-a făcut coming-outul ca femeie trans. „În cazul meu, ordonanța mi-ar recunoaște dreptul de a fi în armată”.

Cu o zi înainte de ordonanța Curții, Senatul a adoptat, în prima rundă de vot, un proiect de lege care ar criminaliza homofobia. Acesta va trebui să treacă prin a doua rundă de vot, apoi să fie transmis către Camera Deputaților pentru aprobare.

Sursa: (Thomson Reuters Foundation)

Traducere și adaptare: Diana Guja

 

Previous Următorul