23.06.2020
Moldova, Pride

Cum te poți bucura de avantajele unei familii într-o țară homofobă

O conferință regională despre cuplurile LGBT, dreptul la căsătorie, parteneriat și copii a avut loc în cadrul celei de-a XIX-a ediții a festivalului Moldova Pride. La conferință au participat reprezentanți din Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Rusia. A devenit o tradiție ca reprezentanții organizațiilor LGBT din țări postsovietice să se întrunească anual, la Pride-ul de la Chișinău, pentru a discuta provocările cu care se confruntă comunitatea și soluțiile găsite la nivel local. Acest schimb de experiență ajută organizațiile să găsească soluții optime la problemele stringente din țările cu homofobie înaltă.

În fiecare dintre țările reprezentate la conferință, oficializarea căsătoriei între persoane de același sex este deocamdată imposibilă, totuși legislația unor țări oferă posibilitatea cuplurilor homosexuale să beneficieze de avantajele unei familii sau să aibă copii.

În Republica Moldova, nu se înregistrează căsătorii și nici nu se pot oficializa altfel relațiile între persoane de același sex. Respectiv pentru a-ți proteja cumva dreptul la bunurile agonisite în comun, se folosesc unele prevederi ale Codului civil.

„De exemplu, atunci când cuplul decide să procure un imobil, ambii parteneri se înregistrează la Cadastru în calitate de proprietar. Deja de trei ani, și mașinile pot avea doi proprietari.

Cuplurile înregistrate oficial nu sunt nevoite să treacă prin aceste proceduri birocratice. În relațiile oficializate bunul procurat de un soț aparține automat și celuilalt”, a declarat avocata Doina-Ioana Străisteanu, participantă la discuție.

Legea nu interzice cuplurilor formate din persoane de același sex să folosească servicii de sănătate reproductivă. Orice femeie poate beneficia legal de acest serviciu, însă doar femeia care va duce sarcina, va putea fi înregistrată ca fiind mama copilului. Cealaltă nu va avea vreun drept asupra copilului, respectiv, în caz de separare, nu va putea cere întâlniri cu acest copil. Iar în cazurile tragice, în care mama poate muri, al doilea părinte ar putea pierde copilul din cauza că el va fi transmis, de către autorități, părinților mamei. Există și excepții, atunci când copilul are deja peste 10 ani și este legat emoțional de a doua mamă. În acest caz a doua mamă îl poate lua legal sub tutelă, la rugămintea copilului. În cazul cuplurilor formate din bărbați, nu există deocamdată soluții legale de a concepe un copil.

Totuși, dacă familia homosexuală are un copil din căsătoria anterioară a unuia dintre soți, copilul nu poate fi luat din familie.

„Articolul 64 din codul familiei prevede clar situațiile în care un copil poate fi luat din familie, ori când părinții pot fi privați de drepturile părintești. Lista nu include prevederi legate de orientarea sexuală sau identitatea de gen”, a declarat Doina-Ioana Străisteanu

Cuplurile homosexuale pot semna contracte matrimoniale, însă acestea nu vor avea putere juridică. În locul lor, se folosesc contracte de societate civilă, în care se indică de exemplu că ambele părți vor contribui la plata anumitor servicii, bunuri. Însă, în aceste contracte, nu se pot include puncte care țin de viața personală, precum ar fi fidelitatea reciprocă sau stabilirea unor daune morale în caz de violență, adică lucruri elementare care se scriu în contractul matrimonial al unui cuplu căsătorit.

De asemenea, legislația din Republica Moldova nu permite recunoașterea căsătoriilor între parteneri de același sex, oficializate în alte țări, din cauza că în Codul familiei este scris că familia este formată prin căsătoria unui bărbat și a unei femei.

„Am avut un caz în care am încercat să schimbăm actele unui bărbat, care s-a căsătorit peste hotare și a luat numele soțului. Nu avea nevoie de recunoașterea căsătoriei, dar numele în actele moldovenești trebuia schimbat în conformitate cu cele străine, în baza acestei căsătorii. I s-a refuzat, făcându-se referință la acest punct din Codul familiei. Respectiv, persoana are acum două identități. În Europa are un nume de familie, iar acasă- altul. Așa au decis autoritățile noastre”, a adăugat avocata.

De asemenea, imposibilitatea cuplurilor formate din persoane de același sex de a întemeia o familie legală, le interzice partenerilor din aceste familii să ia decizii medicale, cum ar fi acceptul de a face transfuzii de sânge sau transplant de organe, așa cum fac de regulă soții într-o familie. În lipsa unui soț legal, deciziile medicale vor fi luate de părinții sau frații persoanei supuse intervențiilor medicale.

Situații similare sunt și în restul țărilor post-sovietice, cu mici excepții. De exemplu legislația Rusiei și cea a Armeniei permite recunoaște căsătoriile oficializate peste hotare.

„Există câteva limitări ale recunoașterii căsătoriilor oficializate peste hotare. Printre acestea sunt căsătoriile poligame, între rude apropiate, cu copiii adoptați, cu persoane care nu au discernământ sau în cazul în care aceste căsătorii contravin ordinii publice”, a declarat Alexandru Blik, de la Rețeaua LGBT din Rusia.

În Rusia un părinte singur poate adopta copii, însă unui bărbat necăsătorit îi este foarte greu, din cauza stereotipurilor existente în societate, potrivit cărora un bărbat necăsătorit i-ar putea dăuna cumva copilului.

În plus, cuplurile homosexuale sunt discriminate: „După ce un copil i-a spus medicului care îl trata că locuiește într-o familie homosexuală, acesta l-a supus mai multor investigații medicale, cu scopul de a verifica dacă nu a fost violat”, a declarat Alexandru Blik.

În Armenia nu există restricții legate de adopția copiilor de către cuplurile homosexuale, însă deocamdată niciun cuplu nu a urmat această procedură legală din frica că, peste un timp, statul ar putea să le ia copilului.

Cât ține situația persoanelor transgender, participanta din Ucraina, Irina Iriskina, a spus că în Europa și Asia Centrală, sunt 22 de țări în care legislația spune că o căsătorie trebuie desfăcută sau devine invalidă în momentul în care unul dintre parteneri își schimbă identitatea de gen. Însă, există țări în care legea nu stipulează nimic în acest sens. Este vorba despre Elveția, Estonia, Slovenia, Croația, Georgia și Rusia.

Există și țări în care legislația nu spune nimic despre sexul soților care își oficializează căsătoria, respectiv căsătoria este posibilă și pentru persoanele non-binare. Acest tip de căsătorii este posibil în Austria, Argentina, Danemarca, Canada, Malta, Noua Zeelandă și Uruguay.

Doina IPATII

___________________________________________________________

Înregistrarea conferinței poate fi urmărită accesând acest LINK:

День 1: https://www.facebook.com/watch/live/?v=2831253733670236

День 2: https://www.facebook.com/watch/live/?v=278311130037324&ref=watch_permalink

Previous Următorul