28.06.2021
Moldova, Pride

Cum e să fii persoană romă queer în Ucraina și România?

- Betty, hai în față. Copii, vă spun pentru că sunteți frumoși și îmi păreți isteți. Vă avertizez spre binele vostru, stați, pe cât e posibil, cât mai departe de Betty și vă spun și de ce: pentru că este genul de elev cu cazier. Evitați prietenia, evitați problemele, evitați contactul.

- Doamna profesoară, cu tot respectul, cum puteți spune așa ceva. Am cazier?

- Hai Betty, te rog eu frumos, doar știm - nu, dar o să ai!

Acesta este un fragment din poezia Zodia Gipsy de Julio Elvisey, poet și actor de teatru din România, persoană transgen de etnie romă. Poezia, spune Elvisey, este felul său de a se descărca emoțional, de a scăpa de tensiunea acumulată din cauza discriminării la care a fost supus. Fragmentul e rupt dintr-o discuție cu profesoara de religie din clasa a 9-a.

Poezia a fost citită de către autor în cadrul unei discuții cu persoanele rome queer din România și Ucraina despre intersecția identităților. Făcând parte din două sau mai multe grupuri discriminate, persoanele rome quuer se pomenesc respinse de grupurile lor etnice și atunci se pomenesc că trebuie să lupte de unele singure împotriva tuturor. Este și cazul Antonellei Lerca Duda, femeie trans, romă și lucrătoare sexuală, autoarea unei cărți despre drepturile persoanelor trans și candidată independentă la Consiliul Local al sectorului 2, București.

„Am fost discriminată la școală, fiind dintr-o familie romă, săracă. Mă duceam la școală mai sărăcuț, mai nespălată. Eram pusă în ultima bancă pentru că miroseam, dar asta nu m-a doborât, m-a făcut mai puternică”, a povestit Antonella.

Antonella și-a făcut coming out-ul la vârsta de 14 ani, când a fost obligată să se căsătorească cu o fată și nu a avut loc actul nupțial, semnele căruia trebuiau demonstrate public, potrivit tradiției: „Familia mă considera nebună. Nu se știa nimic despre transgenderism la începutul anilor 90, așa că am fost nevoită să-mi iau viața în mâini, să merg singură împotriva tuturor, am încercat să-mi continui studiile, iar după bacalaureat am plecat în Italia, pentru că visam să-mi duc tranziția la bun sfârșit”.

Participanții au vorbit și despre cât este de important ca oamenii care fac parte din diferite grupuri discriminate să lupte împreună pentru drepturi egale. Însă spun ei, comunitatea romă nu este gata să lupte alături de comunitatea LGBT și nici nu recunoaște că printre romi pot exista persoane homosexuale sau transgen. Mai mult, liderii clanurilor îi penalizează dur pe toți cei care vor să demonstreze contrariul. Este și cazul Alionei Kazanska, activistă pentru drepturile romilor din Ucraina.

Aliona Kazanska a fost amenințată de către reprezentanții grupului său etnic, după ce a acceptat să lucreze la filmul „CHACHO”, un documentar despre o persoană homosexuală de origine romă.

„Eram decisă să particip deschis la realizarea acestui film, însă încercam să ascundem asta până la finalizarea filmărilor, pentru că știam bine că nu erau să ne lasă să lucrăm. Dar zvonurile au pornit mai devreme. În comunitățile mici, o bârfă poate distruge viața unui om, pentru că se pune preț exagerat de mare pe reputația familiei. Iar reputația familiilor rome depinde mult de comportamentul femeilor din familie.

Filmul a generat un scandal mare printre liderii romi. M-au chemat la o judecată a romilor, unde s-au adunat să mă judece liderii mai multor comunități rome din țară. În acest conflict, familia mea a luat partea lor. Familia mea era amenințată cu faptul că va fi exclusă din grupul romilor. Deci, se manipula cu cele mai mari frici - frica de a fi exclus din grup, frica de incertitudine. Așa că ai mei mă convingeau să mă dezic public de film și să aduc scuze publice grupului etnic, motivându-mi acțiunile prin faptul că am fost implicată prin manipulări, din cauza naivității mele. Am refuzat, evident. Însă această poveste ne-a făcut pe mine și soțul meu să ne ascundem pe la prieteni din cauza amenințărilor, pe care am fost nevoiți să le luam în serios”.

Discuția avut loc în cadrul evenimentului Pride Park - o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie și transfobie, pentru comunicare și muzică, cu activități culturale și informaționale, ateliere și discuții. Anul acesta, ca și anul trecut, evenimentul a avut loc online în cadrul „Moldova Pride”, desfășurat în perioada 15-20 iunie 2021.

Doina IPATII

Previous Următorul