20.08.2021
International , Știința

Copiii educați de părinți de același sex au rezultate academice mai bune.

Adversarii căsătoriei între persoane de același sex au adus argumente, susținând că căsătoria între persoane homosexuale ar fi dăunătoare copiilor și ar submina puterea familiei ca instituție. Și chiar dacă atitudinile cu privire la drepturile persoanelor homosexuale au devenit din ce în ce mai tolerante, multe persoane au îndoieli cu privire la situația copiilor crescuți de părinți de același sex.

În acest articol științific, autorii- Deni Mazrekaj de la universitatea din Oxford și cercetătorii Kristof De Witte și Sofie Cabus de la universitatea Maastricht din Olanda, au demonstrat consecințele educației copiilor de către părinții de același sex, prin utilizarea unor date longitudinale administrative unice, din Olanda. Olanda este prima țară care a legalizat căsătoria între persoane de același sex. Potrivit autorilor, Olanda este deosebit de potrivită pentru a evalua empiric rezultatele academice ale copiilor crescuți de părinți de același sex, deoarece au putut urmări modul în care s-au desfășurat lucrurile într-o națiune în care căsătoria între persoane de același sex a fost acceptată legal cu aproape două decenii în urmă. Mai exact, cuplurile de același sex și-au putut oficializa relațiile prin căsătorie din 2001 și prin înregistrarea unui parteneriat din 1998. Astfel, autorii au reușit să compare rezultatele școlare ale copiilor crescuți de părinți de același sex versus părinți de sex diferit.

Datele longitudinale ale studiului includ întreaga populație de copii născuți între 1998 și 2007, iar performanța lor educațională a fost urmărită până în 2019. Aceste date au permis studiere rezultatelor academice a 2.971 de copii crescuți de părinți de același sex (dintre care 2.786 cupluri lesbiene și 185 cupluri formate din bărbați gay), rezultatele academice ale cărora au fost comparate cu cele a peste un milion de copii crescuți de părinți heterosexuali. Rezultatele majorității copiilor au fost urmărite de la naștere până la sfârșitul ciclului primar. Iar aproximativ pentru o treime dintre copii, rezultatele au fost analizate până la sfârșitul ciclului secundar, adică până la obținerea diplomei de absolvire. Ceilalți copii erau prea mici pentru a fi absolvit liceul.

Contribuția cheie a acestei analize este că distinge, în premieră, copiii care au fost crescuți de părinți de același sex de la naștere, de acei copii născuți în familii heterosexuale și care au început a locui într-o familie homosexuală la o dată ulterioară. În unele studii anterioare, care includeau ambele categorii de copii, nu se ținea cont de o variabilă importantă și anume- succesul școlar mai mic printre copiii traumatizați din cauza divorțului dintre părinți. 

Potrivit actualului studiu copiii crescuți de părinți de același sex de la naștere, depășesc copiii crescuți de părinți de sex diferit la scorurile testelor standardizate, de la sfârșitul ciclului primar cu aproximativ 0,14 puncte procentuale. În schimb, copiii care încep a locui cu părinți de același sex la o dată ulterioară, au rezultate mai slabe (deși nu semnificativ) la test decât copiii cu părinți de sex diferit. În special, rezultatele sugerează că acei copii crescuți de părinți de același sex de la naștere sunt cu 4,8 puncte procentuale mai predispuși să absolvească liceul decât copiii crescuți de părinți de sex diferit. Cercetătorii  nu au găsit vreo eterogenitate în funcție de sexul sau etnia copilului. În mod similar, nu s-a găsit vreo eterogenitate în dependență de sexul părinților.

Mai multe cercetări anterioare au studiat cum influențează părinții de același sex asupra bunăstării copiilor. Rezultatele acestor cercetări au avut o importanță crucială asupra deciziei Curții Supreme din SUA de a legaliza căsătoriile între persoane de același sex în 2015. Astfel potrivit rezultatelor empirice ale acestor studii - copiii crescuți de părinți de același sex au performanțe la fel de bune ca și copiii crescuți de părinți heterosexuali în diverse domenii printre care sănătatea, abilitățile sociale, bunăstarea psihologică și educația.

Sursa: School Outcomes of Children Raised by Same-Sex Parents: Evidence from Administrative Panel Data

 

Sursa: journals.sagepub.com

Foto: survio.com

Previous Următorul