08.07.2015
Moldova, Drepturile omului

Comunicat: Marș de protest „PROTECȚIE EGALĂ PENTRU TOȚI”

Centrul de Informații GENDERDOC-M va organiza un marș de protest numit „PROTECȚIE EGALĂ PENTRU TOȚI” în municipiul Bălți la data de 14 iulie 2015 între orele 12.00 – 13.00. Scopul marșului este de a atenționa autoritățile publice locale despre violența asupra persoanelor LGBT în mun. Bălți. La marșul-protest vor participa pînă la 50 persoane. Marșul va începe lângă Primăria Bălți și va merge spre Inspectoratul de poliție Bălți.

Marșul-protest este motivat de toleranța crescândă asupra actelor de violență față de persoanele știute sau presupuse a fi homosexuale. Organele de poliție, procuratura și instanțele de judecată din Bălți au o atitudine părtinitoare față de infractori, obligându-i doar la achitarea unei amenzi în loc de sancționare penală.

În ziua de 5 octombrie 2014, un tânăr homosexual a fost bătut în stradă de un grup organizat de persoane doar din motiv că este homosexual. Ulterior, în ziua de 20 octombrie 2014, un locuitor al mun. Bălți a lovit și a injurat un tânăr doar pentru că bănuise că este homosexual. Niciuna dintre aceste crime nu s-a soldat cu sancțiuni eficiente.

În codul penal al Republicii Moldova există sintagma de crimă motivată de ură, considerată drept circumstanță agravantă, însă niciuna din crimele motivate de ură săvârșite față de homosexuali nu a fost investigată ca atare, astfel de infracțiuni fiind calificate ca acte de huliganism sau tâlhărie. În municipiul Bălți, însă, tendința este de a sancționa infractorii contravențional cu amendă în locul cercetării penale și sancționării potrivit Codului Penal.

Previous Următorul