19.07.2021
International , Drepturile omului

Comisia Eurpeană anunță că inițiază acțiuni în justiție împotriva Ungariei și Poloniei

„Europa nu va permite niciodată stigmatizarea unor părți ale societății, indiferent dacă motivul ar fi persoanele iubite”Comisia inițiază acțiuni în justiție împotriva Ungariei și Poloniei deoarece „încalcă drepturile fundamentale ale persoanelor LGBTIQ”.

„Comisia lansează proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva Ungariei și Poloniei în legătură cu egalitatea și protecția drepturilor fundamentale”.

Potrivit Comisiei Europene, în ceea ce privește Ungaria, cauzele includ legea recent adoptată, care le interzice sau limitează persoanelor sub 18 ani accesul la conținuturi care promovează sau prezintă așa-numite „divergențe față de identitatea de sine corespunzătoare sexului la naștere, schimbarea sexului sau homosexualitatea”, dar și o declarație de declinare a responsabilității impusă unor cărți pentru copii cu conținut LGBTIQ.

În ceea ce privește Polonia, Comisia consideră că autoritățile poloneze nu au răspuns pe deplin și în mod corespunzător în urma anchetei sale privind natura și impactul așa-numitelor „zone libere de ideologie LGBT” adoptate de mai multe regiuni și municipalități poloneze. 

Cele două state membre au la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să le trimită un aviz motivat și, în cele din urmă, să le trimită în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

„Europa nu va permite niciodată stigmatizarea unor părți ale societății noastre, indiferent dacă motivul stigmatizării ar fi persoanele iubite, vârsta, apartenența etnică, opiniile politice sau convingerile lor religioase”

„Egalitatea și respectarea demnității și a drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate prin articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Comisia va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru a apăra aceste valori”, a menționat președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.

În ultimele decenii, evoluțiile legislative, jurisprudența și inițiativele politice au îmbunătățit viețile multor oameni și ne-au ajutat să construim societăți mai echitabile și mai primitoare, inclusiv pentru persoanele LGBTIQ. Cu toate acestea, discriminarea persoanelor LGBTIQ persistă în întreaga UE, motiv pentru care UE trebuie să se afle în prima linie în ceea ce privește eforturile menite să protejeze mai bine drepturile persoanelor LGBTIQ.

Pe 12 noiembrie, Comisia a prezentat prima strategie a UE privind egalitatea pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen, intersexuale și queer (LGBTIQ), strategie anunțată de președinta von der Leyen în discursul său din 2020 privind starea Uniunii.

Strategia stabilește o serie de acțiuni specifice, grupate în patru categorii axate pe combaterea discriminării, asigurarea siguranței, construirea unor societăți favorabile incluziunii și inițierea unui apel la egalitate pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgen, intersexuale și queer din întreaga lume.

 

Sursa: zdg.md

 

Previous Următorul