17.06.2021
Moldova, Pride

Cinci motive de ce sunt organizate marșuri LGBT în Republica Moldova

Într-o societate profund afectată de șabloane și stereotipuri, identitatea sexuală și orientarea devin subiecte sensibile, greu de abordat, dar de o importanță majoră, deoarece negarea sau evitarea lor poate provoca fenomene precum discriminarea, abuzul și violența de diferit tip. Ne-am gândit, în contextul desfășurării în zilele acestea a celei de-a XX-a ediții a Festivalului comunității LGBT+ „Moldova Pride”, să analizăm care sunt cele cinci motive pentru care sunt organizate marșurile dedicate minorităților sexuale în Republica Moldova.

  1. Este o garanție a exprimării drepturilor și libertăților omului – consfințite prin Constituție și tratate internaționale, libertățile și drepturile sunt garanția funcționării unei societăți echilibrate, iar cele din sfera identității sexuale sunt la fel de importante, deoarece determină parcursul și evoluția raporturilor dintre cetățeni. Prin exprimarea și reflectarea identității sexuale, participanții la marșurile LGBT+ reușesc să creeze comunități și legături de nestrămutat.
  2. Sunt parte din contextul nostru cultural – este suficient să ne uităm la practicile țărilor din Europa sau de pe continentul american, în care marșurile LGBT+ sunt o expresie a multitudinii culturale.
  3. Este o modalitate eficientă de a combate stereotipurile și de a distruge miturile alimentate de conservatori – câți dintre noi nu am auzit de „bau-bau-ul” minorităților sexuale? Evident, marșurile LGBT+ au menirea directă de a arăta societății dimensiunea umană a problemei și de a elimina etichetele adânc infiltrate în mentalitatea colectivă.
  4. Reprezintă o modalitate explicită de a schimba mentalitatea colectivă – nu, nu îți este afectată sexualitatea sau nu se atentează la integritatea ta, ci dimpotrivă poți descoperi multitudinea de aspecte ale unui fenomen real. În plus, aceste marșuri reușesc să amplifice empatia colectivă, să aducă istoriile oamenilor mai aproape de cei reticenți.
  5. Este o metodă propice de a înțelege diversitatea – suntem cu toții diferiți, pe diverse criterii, dar ne unește comuniunea socială, traiul într-o singură țară, deci suntem responsabili de bunăstarea noastră și a celor din jur. Înțelegerea prin această prismă a persoanelor LGBT+ ne permite să eliminăm conflictele existente și să dăm startul unei conviețuiri pașnice.

Toate aceste motive pot părea subiective, dar luate la un loc sunt un prim pas spre o societate cu adevărat democratică, în care nu mai există loc pentru violență, frică și bullying. În perioada festivalului „Moldova Pride”, care se desfășoară între 15 și 20 iunie, este momentul oportun să regândim atitudinea noastră față de cei din jur și să admitem că diversitatea este garanția unei stări colective de bine.

 

Sursa: ea.md

Previous Următorul