23.05.2012
Moldova, Pride

Ceremonia de închidere a pride-ului

Cel de-al unsprezecelea la număr festival „Curcubeul peste Nistru” s-a încheiat pe neașteptate de repede. Practic a rămas doar să se anunțe doar închiderea oficială și să se facă totalurile concursului artiștilor travesty.

Acea seară de sâmbătă i-a adunat pe mulți: în primul rând, e vorba de o zi de odihnă, iar în al doilea, urma unul din cele mai feerice și memorabile evenimente ale întregului pride. Și speranțele celor adunați au fost justificate. Organizatorii au pregătit niște surprize de-a dreptul minunate pentru oaspeții și participanții la această ediție a festivalului.

Pentru început auditoriul a fost animat de binecunoscutele hituri internaționale în interpretarea unei trupe locale și de prezentarea unei minunate trupe de dansatoare, mai apoi auditoriului a oferit piesele sale cântăreața Ecaterina Smirnova. Cuplurile care ședeau pe la mese (iar în cazul de față nu se sinchiseau să-și arate relațiile calde, nu numai homosexuale, ci și heterosexuale) periodic se prindeau în dans, dând frâu liber bunei lor dispoziții.

O întrerupere nu prea mare în veselia generală a celor prezenți a fost făcută pentru a închide în mod oficial festivalul „Curcubeul peste Nistru”, al cărui program la acel moment se iepuizase.

Reprezentantul donatorului, care pe parcursul a mai multor ani a susținut aceste evenimente culturale, organizate de Centrul de Informații „GENDERDOC-M”, Miroslav Durdevic (CRD – Suedia) a menționat că pentru a obține cel puțin careva rezultate importante, e necesar a depune foarte multe eforturi. „Nici pentru o clipă nu trebuie să ne îndoim că victoria va fi de partea noastră și timpurile mai bune încă ne sunt înainte, deși va trebui să mai așteptăm venirea lor”, a subliniat Miroslav.

. Încă un oaspete de peste hotare Arjos Vendrig – reprezentantul organizației-partener „COC – Olanda” a amintit despre timpul când apărătorii drepturilor omului, reprezentanții comunității LGBT din Moldova pentru prima dată au vizitat Amsterdamul, a fost la homomonument și au primit în dar un fragment de granit, pentru ca odată să-și instaureze însemnul lor comemorativ în numele jertfelor homofobiei.

În alocuțiunea sa adresată participanților și oaspeților pride-ului, Arjos a subliniat că organizația „COC – Olanda” și în continuare va rămâne un partener fidel și de încredere al Centrului de Informații „GENDERDOC-M”. Dânsul a promis că activitatea în comun și proiectele în comun vor continua, iar după ele vor urma schimbări doar spre bine.

La rândul său, președintele organizației LGBT moldovenești Alexei Marcicov și-a amintit cât de minunat a contribuit la dezvoltarea mișcării LGBT și la consolidarea ei în plan legislativ și în domeniul activității de informare în spațiul post-sovietic fostul proiect PRECIS. El, ca și alte persoane, prezente la sărbătoare, reprezentante ale organizațiilor partenere, și-a exprimat speranța că astfel proiecte de lungă durată, eficiente, cuprinzând mai multe domenii, se vor repeta și nu o singură dată.

După promisiunea lui Arjos de a examina propunerea de inițiere a noilor proiecte, Alexei Marcicov a inițiat ceremonia oficială de închidere a pride-ului. Și deși dânsul cu părere de rău a pronunțat solemn: „Cel de-al XI-lea festival al comunității LGBT din Republica Moldova „Curcubeul peste Nistru” îl declar închis. Făclia pride-ului și drapelul Centrului de Informații „GENDERDOC-M” să fie scoase”, ceremonia s-a încheiat pe o notă majoră. La un moment dat vesel au pocnit focurile de artificii multicolore. Ele parcă au luminat calea pe care va urma dezvoltarea mișcării comunității LGBT în noul an.

Cu siguranță, după despărțire neapărat va urma o altă întâlnire. Dar deocamdată oaspeților li s-a propus o distracție pe cinste – concursul „Miss Flawless Queen – 2012” de nivel internațional. Prima sa etapă, după cum țineți minte, a avut loc în prima zi a festivalului și s-a încheiat cu o apreciere nu prea înaltă din partea juriului. El (juriul), apropo, a continuat să aștepte de la artiștii acestui grandios show ceva mai mult și a ajuns să constate realizarea acestor așteptări.

Jeanne D`Arc de astă dată și-a demonstrat toată măiestria, fapt, pentru care a și obținut titlul de Regină a simpatiilor publicului, un aparat foto digital, panglica de onoare, diplomă și coronița. În numărul ei artistic dânsa a inclus nu numai pe unii membri ai juriului, dar și pe jumătate din spectatorii care se aflau în sală. Și Lolla Ferrari din Kiev a strălucit nu numai prin vestimentația ei, dar și prin capacitatea de a încânta, a atrage, prin ținuta ei scenică. Ea, de asemenea, s-a învrednicit de panglica de onoare de participantă a concursului, de diploma de participare și, desigur, de premiul binemeritat. Aceleași cadouri le-a primit și cea mai modestă din toate divele – Dana National, care i-a uimit pe toți cu rochia ei roșie scurtă cu horboțică și cu piesa „Sunt transvestit”. Fără premiu, panglică de onoare și diplomă nu a plecat de pe scenă nici Lara Butterfly.

.Artiștii s-au străduit de nota zece, ne-au oferit în dar o senzație neobișnuită a sărbătorii și veseliei, însă mai bine decât toți, desigur, a evoluat Tais. Aceasta a fost părerea unanimă a tuturor membrilor juriului, care i-au dat ei, divei-travesty din Belarus, cele mai înalte note pentru evoluarea sa în scenă. După încoronare și înmânarea diplomei și panglicii de învingătoare „Super Star” al Concursului internațional „Miss Flawless Queen – 2012” dânsa a mai interpretat încă un număr artistic.

În jurul minunatei artiste cu păr blond într-o rochie în culoare roz fin, în dans s-au pornit acei cărora le e plăcut și onorabil să țină în mâini drapelul în culorile curcubeului. Într-o panglică lungă, drapelul s-a întins în întreaga sală, adunând cu sine oameni, uniți pentru egalitate!

Galina PAVLOVA
Foto Igor VZOROV

2012-05-23

Următorul