19.05.2019
Moldova, Pride

Au fost desemnați câștigătorii trofeului „Inimi implicate”

Doi apărători ai drepturilor omului au fost premiați pentru muncă și curaj în activitatea de promovare a drepturilor LGBT în Republica Moldova. Este vorba despre cetățeanul suedez Stig-Ake Petersson, fost președinte al Federației Suedeze pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor și transgenderilor (RFSL) și actuala directoare executivă a Centrului de Informații Genderdoc-M, Anastasia Danilova.

Premul „Inimi implicate” a fost creat de fondatorul Genderdoc-M, Alexei Marcicov: „Aceste persoane s-au dedicat unei munci complicate, adesea neacceptate de societate, periculoase pentru sănătate și uneori pentru viață .

Sunt mândru de faptul că anume acești oameni vor primi astăzi premiul. Aș putea vorbi ore întregi despre ei, pentru că au făcut un lucru enorm pentru ca viața oamenilor din comunitatea LGBT din Moldova și din lume să fie mai ușoară și mai puțin periculoasă”, a declarat Alexei Marcicov.

Gazda evenimentului a mai amintit că este meritul lui Stig-Ake Petersson că în Moldova au început a se organiza Prideuri: „Aș vrea ca acest trofeu și diplomă să-i aducă aminte de faptul că este iubit în Moldova și este un om drag pentru noi”, a adăugat Alexei Marcicov.

Petersson a mulțumit gazdei evenimentului: „Sunt mndru și fericit să primesc acest premiu. Am venit în Moldova în anul 2000. Atunci au început primele discuții despre organizarea unui Pride în Moldova, iar în anul următor am reușit să-l organizăm. De atunci, Pride-ul s-a organizat în fiecare an. Și sunt mândru, pentru că prin intermediul Pride-ului putem arăta cum ne simțim și putem fi noi înșine măcar pentru câteva zile. E o ocazie de a arăta societății că existăm și că suntem oameni. Este și o ocazie de a pune în agenda politicienilor drepturile comunității LGBT. Am participat la zece Pride-uri în Republica Moldova, dar nu și la cele din ultimii ani. Am atât amintiri plăcute, cât și nu prea plăcute. De exemplu, Pride-ul din preajma Ambasadei Americii: atunci ni s-a permis să avem un marș de doar câteva sute de metri, dar asta a fost îndeajuns pentru perioada respectivă. Anul 2008 mi-a lăsat amintiri speciale. În acel an nu era nevoie de permisiunea autorităților pentru organizarea întrunirilor publice care adunau sub 50 de participanți. Ne-am asigurat că sunt exact 49 de participanți, am urcat cu toții într-un autobuz, dar când am ajuns la locul de start al marșului, aproximativ 400 de huligani ne-au oprit, aveau coctailuri “molotov” în mâini, au distrus autobuzul, ca să nu putem pleca de acolo. A fost o situație foarte complicată, dar am supreviețuit. În urma acestui eveniment, Ministrul Afacerilor Externe de la Stockholm a cerut Ambasadorului moldovean în Suedia să dea explicații privind acest incident. Anume această discuție a provocat schimbări în felul în care se desfășurau Pride-urile din Republica Moldova. Sunt mândru că sunt suedez, pentru că Ambasada Suediei ajută mult comunitatea LGBT din Moldova.”, a declarat Petersson.

Maxim Anmeghichean, fost director executiv al GENDERDOC-M, i-a mulțumit lui Petersson pentru anii de cooperare: „Ați fost unul dintre puținii oameni care a crezut în ideea noastră, în visul nostru și ne-ați ajutat să-l realizăm. Nimeni atcineva nu a crezut că este posibil să organizezi un Pride în Moldova. Ne spuneau că nu a venit timpul, că e nevoie de răbdare. Stig a fost unicul care ne-a propus imediat sprijinul. Știu că Stig a trecut prin experiența primelor Pride-uri din Suedia la începutul anilor 70. La acel marș au participat vreo 13 oameni, iar spectatorii aruncau în ei cu gunoi și ouă stricate. Stig, tu știai cum începe un Pride, știai că din haos, uneori cresc versuri. Și, uite, câte am obținut în 20 de ani! Niciodată nu am fi reușit fără sprijinul tău”, a spus Anmeghichean.

Despre cea de-a doua premiantă, Anastasia Danilova, organizatorul evenimentului a spus că era o copilăță, atunci când a călcat pentru prima dată pragul Centrului de Informații GENDERDOC-M: „A venit după  ajutor. Apoi a fost voluntară, a lucrat la revista organizației și vedeți unde a ajuns”, a spus Marcicov.

„Aveam 21 de ani și nu știam mimic despre drepturile mele. Eram într-o situație foarte complicată și eram speriată. Credeam că nu voi ieși niciodată din probleme.  Situația părea iremediabilă. Dar după prima vizită la GDM m-am simțit mult mai sigură. Eram fericită că este cineva care mă poate ajuta și proteja. Atunci mă gândeam la posibilitatea de a lucra la GENDERDOC-M ca la un vis frumos. Cred că dacâ cineva îmi spunea atunci, la 21 de ani, că voi deveni directoare executivă a acestei organizații, îi râdeam în față. După o muncă foarte grea de mai mulți ani, am obținut ceea ce suntem astăzi și sunt mândră de rezultate. E o onoare să administrez această organizație și echipa ei minunată. E foarte important să primesc acest premiu de la Alexei Marcicov. Acest premiu este deosebit de important pentru mine, pentru că îl primesc de la o persoană care și-a dedicat viața idealurilor și obținerii anumitor rezultate. E foarte prețios pentru mine că acest om îmi recunoaște efortul”, a declarat Anastasia Danilova.

Boris Balanețchi, predecesorul Anastasiei în funcția de director executiv al GENDERDOC-M, care locuiește la moment la Bruxelles, a spus că datorită Anastasiei mișcarea feminină din organizație a devenit mai vizibilă și mai puternică : „Atunci când am plecat din organizație am decis că Anastasia va rămâne în locul meu și, în toți acești ani, Anastasia a demonstrat de nenumărate ori că am luat o decizie corectă. Nu e doar directoare, este o adevărate lideră. E persoana care poate conduce, care se dedică. Are o energie deosebită. Fiecare organizație ar avea nevoie de o Anastasie cu care este plăcut să lucrezi, în care poți avea încredere, și cu care poți merge înainte.”

Ceremonia de decernare a premiilor „Inimi implicate” a fost organizată pentru al doilea an consecutiv: „Anul trecut, spre marea mea mirare și bucurie, am primit acest premiu și, bineînțeles că nu a fost primul premiu din viața mea, dar a fost cel mai emoționant, pentru că este premiul de la Alexei Petrovici. Pentru mine, Alexei Marcicov este mai mult decât președintele organizației. Este omul care, uneori, are rolul de tată, alteori - învățător, guru. Un om cu o experiență enormă, un om care ne-a ajutat să devenim ceea ce suntem. El a contribuit foarte mult la educația mea, ca profesionistă și ca om. Sunt sigură că mulți dintre colegii mei simt la fel”, a declarat Angelica Frolov, coordonatoarea Program Advocacy la GENDERDOC-M, una dintre deținătoarele trofeelor oferite anul trecut.

Doina IPATII

Foto de Doina-Romanța Dochițan și Olga T.

Previous Următorul