18.05.2019
Moldova, Pride

Au fost decernate premiile anuale pentru promovarea egalității LGBT

Cinci experți și aliați ai comunității LGBT din Republica Moldova au fost premiați, în mod tradițional, pentru promovarea egalității LGBT și contribuirea la dezvoltarea mișcării LGBT locale. Premiile au fost oferite unor persoane și organizații care, pe parcursul anului, au lucrat alături de Centrul de Informații GENDERDOC-M pentru atingerea unui scop comun - o societate în care persoanelor LGBT nu le va fi frică să fie cine sunt, în care nu vor fi supușe discriminării și se vor putea mândri de ele însele pe parcursul întregului an, nu doar în zilele Pride-ului.

Astfel, Ludmila Untura, directoarea executivă a asociației obștești „Liga persoanelor care trăiesc cu HIV”, a fost premiată pentru promovarea accesului persoanelor LGBT la servicii de sănătate. Ludmila a mulțumit gazdelor pentru aprecierea efortului său: „Susțin sloganul campaniei dvs. minunate. Am fost alături de voi în anii precedenți și voi fi și în acest an. Aș vrea să fiți cu toții OK, fericiți, sănătoși și nu voi accepta niciodată ura adresată comunității LGBT. Sunt alături de voi prieteni!”, a declarat Ludmila Untură.

Un alt premiu a fost oferit Centrului Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC): „Ne place să fim alături de toți tinerii, de toți copiii, pentru ca ei să fie în siguranță. Siguranța este prioritară pentru noi, la fel cum este prioritară și pentru organizația dvs. Pentru ca să te simți OK trebuie să ai un mediu sigur. Sperăm să reușim împreună să asigurăm acest mediu sigur pentru beneficiarii noștri”, a declarat Parascovia Topada, psihologă, coordonatoare a programului de prevenire al CNPAC.

Asociația „Oberliht” a fost premiată pentru menținerea și dezvoltarea spațiului creativ și sigur pentru toți: „Este o organizație minunată care ne oferă spațiu pentru organizarea evenimentelor. Atunci când i-am invitat să-și ridice premiul, au răspuns că nu au făcut nimic deosebit, doar își fac munca, atât. Dar azi, în Moldova, suntem deocamdată nevoiți să-i premiem pe cei care, pur și simplu, își fac bine munca. Este foarte important să accentuăm faptul că „Oberliht” este un spațiu sigur și deschis pentru toți.”, a declarat Anastasia Danilova, directoare executivă a GENDERDOC-M.

Premii au fost oferite și pentru două portaluri informaționale, pentru prezentarea corectă a temelor LGBT în mass-media. Primul premiu a fost oferit portalului Nokta din Găgăuzia. „Găgăuzia este un teritotiu din Republica Moldova care trăiește adesea într-o lume paralelă, unde nu lucrează întotdeauna legile, precum este cea pentru egalitatea de șanse. Tutuși, în această regiune există un portal informațional minunat, care indiferent de homofobia din societate, face subiecte corecte despre comunitatea LGBT.”, a declarat Danilova.

Cea de-a doua instituție media premiată pentru prezentarea corectă a temelor LGBT în mass-media este portalul Moldova.org. „Nouă ne place să oferim cuvântul oamenilor care nu prea au acces direct la microfon. Dacă aveți să transmiteți ceva societății homofobe, veniți la noi să vă ascultăm și să transmitem mesajul mai departe.”, a declarat Ana Gherciu, redactoră- șefă a portalului informațional Moldova.org

Cu o diplomă specială pentru curaj a fost premiată o persoană din comunitatea LGBT. „E un premiu deosebit pentru mine, pentru că și eu l-am primit în anul 2005. Consider că este important că putem răspunde printr-o diplomă oamenilor curajoși. Este o diplomă pentru curaj, pe care o oferim în fiecare an unei persoane din comunitate, căreia nu-i este frică să fie cine este și să vorbească deschis despre asta. Lui Maxim Cuclev nu îi este frică să interacționeze cu portalurile media prietenoase și mai puțin prietenoase. Anume datorită oamenilor ca el, se schimbă atitudinea în societate. Datorită curajului lor, oamenii pot vedea persoane LGBT adevărate, nu doar imaginile stereotipice din mintea lor.”, a spus Danilova.

„Am fost mirat atunci când Anastasia m-a invitat să-mi iau diploma, pentru că nu am făcut nimic altceva decât să fiu eu însumi. Astăzi pot spune aceste cuvinte importante pentru mine- „Sunt OK”. Dar m-au costat mult, e adevărat. Tot ceea ce fac este pentru ca nimeni să nu mai treacă prin ce am trecut eu pentru a spune – „Sunt OK”. Mulțumesc GENDERDOC-M și oamenilor care sunt astăzi aici. Voi îmi dați putere să fiu OK.”, a declarat Cuclev.

„Sunt OK cu mine, nu sunt OK cu ura, este un slogan care include nu doar comunitatea LGBT, dar și multe alte grupuri care se confruntă cu discriminarea, lipsa de înțelegere, cu discursuri de ură și crime generate de ura pentru identitățile noastre. Vrem să spunem că noi suntem OK. Problema nu este în noi. Problema este în ura din societate. Iar scopul nostru comun este să ne consolidăm eforturile pentru a eradica ura din societate.”, a declarat Anastasia Danilova.

În cadrul ceremoniei, echipa Centrului de Informații GENDERDOC-M a pregătit o surpriză publicului - au dansat în ritmurile piesei Queen –„I Want to Break Free”. La același eveniment a fost proiectat filmul “Fără frică de Iubirte”, un scurtmetraj documentar despre festivalul Moldova Pride și campania din 2018, „Fără Frică de Iubire”. Regizoarea filmului, prezentă la eveniment, a mulțumit echipei GENDERDOC-M pentru încredere: „Atunci când mi s-a propus să fac un film desipe campania „Fără frică de Iubire” am simțit un „da” absolut și un „nu” absolut în același timp. „Nu” era din cauza faptului că îmi dădeam seama câtă responsabilitate îmi asum când vreau să transmit un mesaj vulnerabil societății noastre, un mesaj care este puțin auzit, puțin înțeles și prost perceput. Pe de altă parte, am spus „Da” și vă mulțumesc mult pentru încredere.” , a declarat Evelina Onea.

Ceremonia de desemnare și premiere a celor mai active persoane în promovarea egalității LGBT și contribuirea la dezvoltarea mișcării LGBT din Moldova se organizează anual de către Centrul de Informații GENDERDOC-M în cadrul Festivalului Comunității LGBT“Moldova Pride”. “Moldova Pride” este la cea de-a a XVIII-a ediție.

Doina IPATII

Foto de Olga T.

Previous Următorul