16.06.2021
Moldova, Pride

Au fost decernate anti-premiile „Strachina de Jmalț”, ediția a III-a

Anti-premiul anual „Strachina de Jmalț”, oferit de Centrul de Informații GENDERDOC-M, a ajuns la cea de-a treia ediție. Trofeele au fost decernate, traditional, persoanelor publice care și-au exprimat în repetate rânduri dezacordul cu drepturile egale ale persoanelor LGBT+ din Republica Moldova.

Trofeul pentru categoria „Călcat prin străchini” a ajuns la Bogdan Țîrdea, pentru meritele sale de scriitor fantast începător.

La categoria „Elefantul în prăvălia de porțelan” premiul a fost luat de Iurie Roșca, pentru umor plat homofob.

Premiul „A-ntrat ginerele în blide” a fost decernat lui Dinari Cojocaru, pentru lupta neobosită cu curcubeul.

Comitetul organizatoric a decis să instituie în acest an, în mod exclusiv și excepțional, premiul „Ligheanul secolului”. Acesta a fost înmânat Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, partidul care se acoperă cu ligheanul de aramă al homofobiei (Партия, которая накрывается медным тазом гомофобии).

Fiecare premiant va primi câte o diplomă și o fotografie a strachinii de jmalț sau a ligheanului, care le vor fi expediate prin Poșta Moldovei. În acest context, ținem să menționăm că Centrul de Informații GENDERDOC-M este o organizație cu puternice principii ecologice, motiv din care strachinile vor rămâne în proprietatea Centrului și vor fi înmânate și în următorii ani.

Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XX-a ediții a Festivalului Comunității LGBT+ din Moldova „Moldova Pride”, care se desfășoară la Chișinău în perioada 15 – 20 iunie.

Acest eveniment este susținut de Friedrich Naumann Foundation Romania and Moldova.

Decerenarea premiilor poate fi văzută pe acest link: https://bit.ly/3gAjgl7

Diana Goju
Fotografii: GDM

 

Previous Următorul