07.02.2020
Moldova, Societate

Aproape jumătate dintre chișinăuieni au o atitudine neutră față de persoanele LGBT

Aproape jumătate din locuitorii orașului Chișinău au o atitudine neutră sau pozitivă față de persoanele LGBT. Sunt date ale unui studiu efectuat de Magenta Consulting, la comanda Centrului de Informații GENDERDOC-M, în perioada 15 noiembrie - 20 decembrie 2019. Aceste date contravin semnificativ informațiilor folosite în discursul de ură al unor lideri politici și religioși.

„Oponenții noștri  operează frecvent cu date exagerate. Adesea poți auzi că Moldova este o țară foarte homofobă, că 98% din populație are o atitudine intolerantă față de persoanele LGBT. Aceste cifre nu sunt fundamentate, sunt cifre goale, dar în care cred orbește mulți dintre noi. Acesta este motivul din care am decis să verificăm aceste date”, a declarat Anastasia Danilova, directoare executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Rezultatele studiului arată că 7% din respondenți susțin persoanele LGBT, 37% au o atitudine neutră, în timp ce 55% din respondenți au o atitudine negativă față de persoanele LGBT. Cel mai mare procent de susținători se numără printre femei.

Reprezentanții organizației GENDERDOC-M afirmă că rezultatele sondajului i-au uimit plăcut. Chiar dacă este un nivel înalt de homofobie în societate, numărul persoanelor homofobe este mult mai mic decât cel cu care se vehicula până acum. Mai mult, organizatorii susțin că atitudinea neutră pe care o are 37% din populație este un indicator foarte bun.

„Este extraordinar de bine că avem atâția oameni cu o atitudine neutră vizavi de persoanele homosexuale, pentru că a fi neutru înseamnă, de fapt, că nici nu ai avut o atitudine negativă, îți cauți de viața ta și nu te interesează viața altor oameni. De fapt, ca organizație ne dorim să avem cât mai mulți oameni neutri (...) care nu consideră că au dreptul de a judeca, dreptul de a interzice”, a declarat Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Advocacy a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Frolov a mai declarat că GENDERDOC-M va repeta periodic acest studiu pentru a urmări tendințele. Dar este sigură că procentul homofobiei va scădea treptat: „Vom repeta această cercetare o dată în doi ani, sau poate o dată pe an, ca să vedem cum se schimbă lucrurile și sper că lucrurile se vor schimba, pentru că a purta această piatră pe propriii umeri, piatra urii și a oricărei fobii, este o problemă a omului care le poartă. Nu este ușor să duci o asemenea povară prin viață, să ai sentimente de ură pentru un om care nu reprezintă niciun pericol pentru tine”.

Potrivit studiului, majoritatea respondenților cu atitudine pozitivă față de persoanele homosexuale au în anturajul lor persoane LGBT. Reprezentanții GENDERDOC-M au confirmat faptul că atunci când mai multe persoane LGBT vor putea vorbi deschis despre identitatea sau orientarea lor, mai multă lume va susține comunitatea LGBT, pentru că principala cauză a fricii și a prejudecăților este faptul că oamenii nu sunt informați: „Atunci când nu cunoști despre ce este vorba și mai auzi de la persoane influente lucruri negative despre persoanele homosexuale, evident îți apare frica și ai sentimente de ură față de un grup întreg”, a declarat Angelica Frolov.

Comunitatea LGBT rămâne a fi grupul cel mai discriminat în Republica Moldova. Dintre tipurile de discriminare analizate, respondenții au fost de părere că discriminarea pe bază de orientare sexuală este răspândită într-o măsură mai mare – 40% o consideră foarte răspândită și 31% - mai degrabă răspândită. Majoritatea (65%) celor intervievați susține că căsătoriile între persoanele de același sex nu trebuie legalizate în Moldova.

În același timp, circa o pătrime a declarat că nu are o părere sau că această este neutră, iar 18% dintre respondenții sondajului susțin că organizarea evenimentelor publice trebuie să fie un drept acordat persoanelor LGBT. „Situația se îmbunătățește, putem observa asta după creșterea numărului participanților la marșurile pentru egalitatea de șanse și mesajele private ale oamenilor care ne mărturisesc că au fost homofobi, dar acum pot afirma cu certitudine că nu au avut dreptate”, a declarat Anastasia Danilova.

Doina IPATII

Previous Următorul