20.05.2016
Moldova, Pride

Apărătorii drepturilor omului au discutat problema homofobiei

Chişinău, 20 mai. /MOLDPRES/. Subiecte ce țin de combaterea homofobiei în societate au fost discutate astăzi, la Chișinău, în cadrul unei întruniri a reprezentanţilor organizaţiilor pentru drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transgenderi) din ţările post-sovietice, informează MOLDPRES.

Participanții la eveniment au menționat că la ora actuală, reprezentanţii organizaţiilor LGBT din ţările post-sovietice se confruntă cu probleme de homofobie în societate. „Am decis să ne adunăm ca să împărtășim experiența noastră în domeniul prevenirii legislaţiei homofobe. R. Moldova, Ucraina şi Georgia sînt singurele ţări din spaţiul post-sovietic, în care există Legea Antidiscriminare, de aceea am vorbit despre experienţa noastră pe calea adoptării acesteia”, a susţinut coordonatorul programului GENDERDOC-M Moldova, Angela Frolov.

Aceeași sursă a afirmat că la Legea cu privire la asigurarea egalităţii s-a lucrat timp de opt ani şi, în prezent, aceasta ar fi una funcţională. „Organizaţia noastră apelează foarte des la prevederile acestei legi, dar, ne dăm seama că aceasta ar putea fi îmbunătățită. La fel, mai sînt probleme, care ar putea fi rezolvate în timp. Avem în țară un Consiliu nediscriminare foarte bun, însă singurul lucru pe care și-l poate permite, este să constate dacă a avut loc sau nu un caz de discriminare. Decizia respectivului Consiliu nu are nici o valoare juridică şi chiar poate fi contestată în instanţă, pe cînd acelaşi organ în România are împuterniciri de a aplica anumite sancțiuni”, a adăugat Angela Frolov.

Legea cu privire la asigurarea egalităţii a fost adoptată în anul 2012 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013. Scopul acesteia este ”prevenirea şi combaterea discriminării, precum şi asigurarea egalităţii tuturor persoanelor aflate pe teritoriul Republicii Moldova în sferele politică, economică, socială, culturală şi alte sfere ale vieţii, fără deosebire de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vîrstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar”.

În context, cu scopul de a sensibiliza societatea în ceea ce privește drepturile persoanelor LGBT din întreaga ţară, duminică, 22 mai, la Chișinău, va fi organizat marșul „Fără Frică”. Manifestaţia va avea loc în tăcere, deoarece, spun organizatorii, „în tăcere ne putem auzi frica de orice gen, iar libertatea începe din interior: cînd depășim frica, devenim liberi”. Participanţii la Marşul de solidaritate vor purta tricouri albe, cu logo-ul campaniei „Fără frică".

Evenimentul are loc al patrulea an consecutiv.

Sursa: moldpres.md

Previous Următorul