GENDERDOC-M

Anastasia Danilova: „Deschiderea persoanelor LGBT este o prioritate”

Noi am deschis o nouă rubrică: „Zece întrebări pentru…”. Astăzi, cele 10 întrebări au fost adresate Anastasiei Danilova – directorul executiv al Centrului de informații „GENDERDOC-M”, activistă pentru drepturile omului  și a LGBT în special, feministă.

Cu Anastasia Danilova ne-am întâlnit după sărbătorile de iarnă, când era ocupată cu rapoartele pentru anul trecut și planificarea activității Centrului pentru anul 2015. Cu toate acestea, Anastasia a găsit timp să discute cu reporterul vostru, iar prin mine, cu comunitatea LGBT.

  • Anastasia, iată prima întrebare pentru dvs.: Cum e să fii directorul GENDERDOC-M? Ce calități trebuie să posede directorul unei organizații care apără drepturile LGBT?
  • Pentru mine, să fiu directorul GENDERDOC-M este, în primul rând, o mare onoare. Eu văd Centrul nostru ca pe o echipă de oameni uniți, profesioniști și competenți, și e o mare plăcere să lucrezi cu ei. Probabil asta se datorează faptului că relațiile dintre angajați nu sunt constituite conform unei ierarhii stricte. Desigur că există hotărâri pe care le iau pe cont propriu sau împreună cu președintele organizației, însă majoritatea deciziilor strategice le coordonăm împreună cu toată echipa. Cred că acesta e un mare plus al nostru. Pe lângă asta, orice organizație – e un organism viu, care crește și se dezvoltă continuu. De aceea, calitățile pe care trebuie să le posede un director sunt următoarele: disciplină în toate și responsabilitate pentru tot. Consider că fără aceste calități, nu poți fi directorul unei organizații LGBT.

 

  • Anastasia, pot cu încredere să afirm că ești o persoană publică, de nenumărate ori ai participat la emisiuni TV , ai oferit conferințe de presă la care fără frică și rezerve ai apărat drepturile și interesele comunității LGBT. Cum crezi, ar trebui și alți membri ai comunității să iasă din umbră și la fel de deschis să vorbească despre drepturi egale pentru homosexuali și persoanele transgen?
  • Cred că deschiderea, este atuul nostru. Deseori oamenii consideră că să fii deschis – înseamnă să fii vulnerabil, că, dacă vei face coming-out, asta îți poate dăuna, că ar putea să încurce carierei tale, de exemplu. Eu am alt punct de vedere. Eu cred că deschiderea ajută gay-ii și lesbienele să învingă frica. Trebuie o dată să treci această barieră care, odată trecută, nu mai trebuie să te gândești și să-și faci griji cu privire la ce se poate întâmpla în caz că cineva va afla ce orientare sexuală ai. Cred că cu cât mai mulți LGBT deschiși vor fi, cu atât mai repede vom dobândi schimbări concrete în obținerea drepturilor egale. În prezent, politica de deschidere întreprinsă de GENDERDOC-M nu este susținută de comunitatea LGBT. De aceea, deseori suntem nevoiți să auzim din partea homofobilor: unde sunt ei – gay-ii și lesbienele pe care îi discriminăm? De fapt, comunitatea nu este doar GENDERDOC-M, nici acei gay, lesbiene și transgenderi care vin la evenimentele noastre și beneficiază de serviciile Centrului. Suntem mai mulți. Însă comunitatea nu se vede deoarece mulți sunt închiși, continuă să stea în dulap și să țină apărarea acolo, în loc să declare tare despre sine și împreună cu Centrul să lupte pentru drepturile sale. Pe o parte, eu înțeleg acest lucru, însă pe de altă parte – mie sincer îmi pare rău de acei oameni care stau și așteaptă când vor avea loc unele schimbări și ei le vor putea folosi în interesele sale. Eu sunt pentru aceea ca în primul rând, noi să ne schimbăm. Iată de ce atunci când cineva dintre membrii comunității se adresează la noi pentru ajutor și este gata să înainteze o cerere poliției, este gata să meargă în judecată pentru a obține dreptate, pentru a-și apăra drepturile, eu mă bucur. Cred că cu cât mai mulți oameni de acest fel vor fi, cu atât mai repede noi vom putea distruge stereotipurile existente în societate. Eu sunt pentru dreptatea care trebuie apărată. Am un sentiment acut al dreptății. Sunt de părere că aceasta este încă o calitate pe care trebuie să o aibă directorul unei organizații care apără drepturile LGBT.
  • GENDERDOC-M este o structură care lucrează pentru sine sau pentru beneficiari?
  • Desigur că pentru beneficiari. GENDERDOC-M a fost fondată pentru a schimba viața spre bine a unei anumite categorii de oameni, de aceea ea nu poate să se învârtă în jurul său, să facă ceva pentru sine, nu acesta este scopul organizației. Misiunea organizației – obținerea drepturilor egale pentru persoanele LGBT. De aici reiese și grupul țintă – comunitatea
    LGBT, întru interesele căreia noi lucrăm. Cu toate că uneori aud: da` ce face GENDERDOC-M pentru mine? Multe, chiar dacă acest lucru nu este îndreptat strict în folosul unei anumite persoane. De exemplu, exclud în acest caz discotecile și grupurile de discuții și vorbesc despre treningurile pentru psihologi, polițiști, lucrători medicali și jurnaliști. Aceste treninguri la fel sunt îndreptate spre schimbarea vieții comunității LGBT, fiindcă mai devreme sau mai târziu, anumiți oameni din comunitate vor avea nevoie de serviciile unui medic sau a unui polițist. Și nouă nu ne este indiferent cine îi va primi: specialiști prietenoși sau homofobi. Nu ne este indiferent ce va scrie un jurnalist despre persoanele LGBT, ce părere vor forma despre noi în societate. Iată de ce tot ceea ce facem noi, direct sau indirect, are legătură cu comunitatea.
  • În momentul de față, cu ce succese se poate lăuda GENDERDOC-M?
  • Cel mai mare succes, cu siguranță este „Legea privind egalitatea de șanse”.  În lege, printre criteriile de protecție împotriva discriminării este stipulată și încălcarea pe motiv de orientare sexuală. Un mare merit al organizației este acela că noi am putut demonstra cum legea lucrează nu doar în sfera relațiilor de muncă, despre care se vorbește într-un articol separat, ci și în alte domenii ale vieții, de exemplu, în ceea ce privește victimizarea sau hărțuirea. Pentru mine aceasta este foarte important. Este important să arătăm cum ne putem apăra cu ajutorul acestei legi. Anume GENDERDOC-M a fost prima organizație care a mers în judecată, utilizând prevederile acestei legi.  

Din alte realizări importante, nu pot să nu menționez faptul că putem în sfârșit să desfășurăm marșuri Pride. Marșurile din anii 2013 și 2014 au fost reușite. Și, dacă marșul din anul 2013 a avut loc destul de departe de centrul capitalei, iar participanții nu au fost vizibili pentru societate, atunci în 2014, am mărșăluit pe una dintre aleile centrale ale capitalei și am fost nu doar văzuți, dar și înconjurați de atenția contramanifestanților și a curioșilor. În mod special, vreau să menționez că pe toată perioada desfășurării marșului, inclusiv după finisarea lui, am fost protejați. Din partea statului, ordinea în timpul marșului a fost asigurată de către organele de drept. Ei ne-au oferit protecție completă împotriva homofobilor, ca marșul să decurgă organizat și nimeni să nu fie rănit.

  • Cu ce dificultăți se confruntă astăzi GENDERDOC-M în munca sa?
  • Pentru noi, problema principală este imperfecțiunea legislației Republicii Moldova. În special, acest lucru este legat de crimele motivate de ură. Acest tip de infracțiuni îndreptate împotriva LGBT, sunt comise din păcate, însă procuratura nu le califică drept crime motivate de ură, ci ca huliganism sau jaf, de aceea este foarte greu să convingi procurorii sau judecătorii că o persoană sau alta a fost bătut sau jefuită doar pentru faptul că este gay. Sper că vom rezolva în curând această problemă, fiindcă pentru noi ea constituie o prioritate.
  • Ce sarcini are GENDERDOC-M în anul 2015?
  • Despre una dintre sarcini am spus deja. Altele sunt menționate în planul strategic care este publicat pe site-ul www.gdm.md. Eu recomand beneficiarilor noștri mai des să viziteze site-ul, deoarece acolo este expusă multă informație utilă nu doar despre organizație, dar și despre problemele pe care ea le rezolvă. Voi numi doar câteva dintr-o listă lungă. De exemplu, în programul „Dezvoltarea comunității LGBT” noi încercăm să extindem activitățile pentru a atrage comunitatea în organizație și pentru a dezvolta grupul feministelor. În programul „Lobby și advocacy pentru comunitatea LGBT”, se acordă prioritate recunoașterii legale a genului și luptei împotriva crimelor motivate de ură. Iar în programul „Sănătate LGBT”, în primul rând, stau activitățile pentru extinderea activităților în regiuni și testarea BSB cu testul HIV gratuit. Mai multe detalii despre tot ce am vorbit, cititorii pot găsi în planul strategic, despre care am vorbit mai sus.
  • În calitate de director a GENDERDOC-M, Anastasia Danilova este o persoană severă sau mai degrabă exigentă?
  • Eu nu pot să determin ce înseamnă un director sever. Cred că ar fi mai bine să întrebați despre asta angajații. Pentru mine este important ca lucrul să fie îndeplinit calitativ și în timp. Pe de altă parte, nimeni nu a anulat factorul uman, cu toții suntem oameni, de aceea, eu niciodată „n-am să mă încăpățânez” dacă unul dinte angajați nu a terminat de făcut ceva sau a comis vreo greșeală care nu a avut consecințe grave.
  • Regreți ceva?
  • Nu. Mi se pare că e stupid să regreți ceva. Toate schimbările care au fost în viața mea, de regulă au fost făcute de mine. Eu sunt un om care nu se teme să-și schimbe viața, iar tot ce am făcut în viața mea, a dus către schimbări favorabile. Apropo, principiul meu este: tot ce se face, se face spre bine!
  • Cum combină Anastasia Danilova serviciul și viața personală? Îți lasă serviciul timp pentru tine?
  • Am putut să rezolv această problemă. În aprilie se vor împlini cinci ani de când sunt directorul organizației. La început mi-a fost greu să delimitez munca și viața personală. Și acest lucru a condus la faptul că am fost pe punctul de a arde profesional, ceea ce este de fapt contraproductiv pentru munca noastră. Mi-a ajutat sfatul psihologului nostru, care m-a făcut să înțeleg unde se termină serviciul și unde începe viața personală. Găsesc și unele momente mai șirete, care îmi ajută să fac față acestei probleme și pe care le pot recomanda și altora. De exemplu, am două perechi de ochelari. Când vin acasă, îmi scot ochelarii de lucru și îi pun pe cei „de casă”. Acest lucru este un simbol pentru mine, care înseamnă că acum sunt acasă, că pot să mă relaxez și să nu-mi fac griji de problemele legate de serviciu.
  • Dacă ai avea ocazia să te adresezi personal comunității LGBT, ce mesaj le-ai transmite?
  • Fiți voi înșivă, nu vă temeți să fiți deschiși. Deschiderea voastră este atuul vostru. Deschiderea voastră vă poate ajuta să treceți peste multe bariere și să ajungeți să fiți respectați indiferent de orientarea sexuală, identitatea de gen sau expresia de gen.

Interviu realizat de Eugen Chihai
Fotografii din arhiva AnastasieiDanilova 

Close Menu