21.06.2020
Moldova, Pride

Alina Cebotari: „Feminismul nu este o mișcare care vrea să obțină puterea supremă a femeilor asupra bărbaților”

Ne poate ajuta feminismul în procesul de autoacceptare? Și dacă da, cum? O discuție sinceră despre feminism și iubire de sine a avut loc în cadrul evenimentului Pride Park, organizat de Centrul de Informații Gendredoc-M.  Participantele discuției au fost Alina Cebotari, feministă intersecțională și masterandă în drepturile omului, și Anastasia Danilova, directoare executivă a Centrului de Informații Genderdoc-M.

Participantele au discutat despre multitudinea de curente feministe care pot avea mesaje diferite și despre ideile feministe cu care se identifică:

„Greșeala care se comite de multe ori este că persoanele care sunt împotriva feminismului cataloghează feminismul ca o singură mișcare, care vrea să obțină puterea supremă a femeilor asupra bărbaților. Ăsta este un mit. Feminismul este foarte diferit și asta este bine, pentru că noi suntem cu toții foarte diferiți”, a explicat Alina Cebotari.

Alina a spus că s-a regăsit în feminismul intersecțional pentru că este curentul în care se intersectează mai multe identități și experiențe legate de aceste identități:

„Acest curent este despre diversitate. O femeie poate fi afectată de discriminare nu doar pentru că este femeie, dar pentru că are o anumită orientare sexuală, pentru că are o anumită etnie, sau are necesități speciale. Feminismul spune că fiecare istorie este diferită și fiecare grup afectat trebuie să-și facă auzită vocea. Este și despre empatie. Noi încercăm să înțelegem experiența altora, fără să avem aroganța de a decide ce simte o persoană și de ce se simte discriminată”, a spus Alina.

Interlocutoarele au accentuat faptul că feminismul este despre dreptul fiecărui grup, fiecărei persoane de a vorbi din numele propriu, din perspectiva experiențelor prin care trece, pentru că oamenii din alte grupuri ar putea să nu le înțeleagă problemele.

„Mi se reproșează că nu avem nevoie de feminism în ziua de azi, că nu mai discriminează nimeni femeile. Ele ajung să fie directoare și au uneori salarii mai mari decât ale bărbaților. Și eu le răspund atunci: „Bine, dar mă puteți lăsa pe mine, ca femeie, să spun dacă mă simt ori nu discriminată într-o societate care are foarte multe așteptări de la mine?” Este ușor să judeci din perspectiva unei persoane privilegiate, ale cărei drepturi se respectă. De asta este important să fie auzit vocea persoanelor discriminate. Nu putem vorbi în numele cuiva, pentru că nu știm ce experiență de viață a avut”, a explicat invitata discuției.

Alina a mai spus că necesitatea de a declara public despre feminismul său a apărut mai ales în momentul în care a simțit că îi sunt încălcate libertățile.

„Feminismul este despre autonomie și libertatea de a alege. Eu aleg ceea ce simt că este bine pentru mine, chiar dacă asta nu coincide cu tradițiile sau așteptările societății. Feminismul m-a învățat să mă ascult, să-mi găsesc armonia interioară, să mă cunosc, să mă accept. Anterior îmi era foarte greu sau imposibil să spun NU. Puteam să zic DA, chiar dacă acceptarea era în detrimentul meu. Este din cauza educației patriarhale care le spune fetelor că trebuie neapărat să placă tuturor”, a explicat Alina.

 „Feminismul este un mix compus, pe de o parte, din putere, iar pe de altă parte - din vulnerabilitate. Feminismul este despre puterea femeii atunci când spunem că femeile sunt capabile, că nu trebuie să subestimezi femeia. Că în femei este aceeași putere interioară, aceleași ambiții, aceleași dorințe, capacități. O femeie nu este mai rea decât un bărbat și poate atinge orice, când are spațiu pentru aceste realizări și nu i se creează impedimente. Dar în același timp- este despre vulnerabilitate, despre deschiderea și mărturisirea unor povești personale, intime. Este și despre solidaritate. A fi feministă înseamnă a fi aproape și a susține femeile”, a spus Anastasia Danilova

Doina IPATII

___________________________

Discuția poate fi urmărită integral accesând acest LINK: https://www.facebook.com/gdm.md/videos/767503753653900/?epa=SEARCH_BOX.

Pride Park este o zonă comunitară liberă de homofobie, bifobie și transfobie, pentru comunicare și muzică, cu activități culturale și informaționale, ateliere și discuții. Evenimentul se organizează anual în cadrul festivalului Moldova Pride.

Previous Următorul