19.08.2020
Moldova, Drepturile omului

“Acest mesaj îl adresăm inclusiv guvernanților din Republica Moldova”

Pe 7 august, la protestele din Varșovia, abuzurile și violența poliției s-au manifestat împotriva persoanelor LGBTQI+. Oamenii au fost țintuiți la pământ, bruscați, vătămați și reținuți de poliție pentru că agață steaguri cu curcubeu în spațiile publice și pentru că protestează pașnic împotriva arestării abuzive a unei activiste LGBTQI+. Circa 50 de persoane au fost reținute.

Aceste evenimente merită atenția noastră și trebuie să vorbim despre ele, deoarece ne arată la ce poate duce consimțământul din partea guvernanților pentru comportament discriminatoriu și netolerant față de persoanele care au altă orientare sexuală sau se identifică diferit.

Consimțământul tacit față de discriminarea persoanelor LGBTQI+ din ultimii ani din Polonia s-a transformat, cu timpul, într-un discurs de ură activ, public și nestingherit din partea politicienilor și chiar a propriului președinte.

Protestele au început ca acțiuni de solidaritate cu Margot, activista care vinerea trecută a fost arestată pe 2 luni pentru ruperea și acoperirea cu vopsea a unui banner cu mesaje discriminatorii de pe un microbuz care circulă prin oraș și diseminează la megafon informații false despre legătura dintre persoanele LGBT, pedofilie și perversiune. Ea ar fi dat și câteva șuturi șoferului acestei furgonete. Margot riscă până la 3 ani de închisoare, o pedeapsă disproporțională cu faptele comise de aceasta. Merită de menționat și că activiștii au sesizat de câteva ori poliția despre această furgonetă diseminatoare de ură, însă cazul a fost închis.

Brutalitatea poliției, arestările nejustificate și aleatorii ale protestatarilor, îngreunarea accesului la ajutor legal a reținuților și molestarea sexuală a unei protestatare trans de către 4 polițiști sunt doar câteva lucruri care ne fac să afirmăm că în Polonia are loc o persecutare activă a persoanelor din minoritățile sexuale.

De aceea, am decis să ne exprimăm solidaritatea cu cei și cele care protestează și am arborat steagul curcubeului în față la Ambasada RP w Kiszyniowie / Ambasada Republicii Polone la Chișinău în semn de dezacord cu ceea ce se întâmplă în acest stat. La fața locului, angajații ambasadei, foarte surprinși de acțiunea noastră, au hotărât să cheme carabinierii și păreau foarte speriați din cauza unui inofensiv steag colorat și a cretei de pe trotuar (devenită deja o armă celebră!).

Un angajat al ambasadei ne-a întrebat dacă ni se pare că în Polonia comunitatea LGBTQI+ este mai persecutată decât în Moldova. NU. Evident că nu considerăm asta și suntem conștienți/te despre dificultățile prin care trec persoanele în minoritate sexuală la noi în țară. Suntem solidari/e cu cei/cele de acasă, dar asta nu ne împiedică să ne exprimăm îngrijorarea și cu ceea ce se întâmplă în alte state, unde se duc lupte comune și unde avem prieteni și prietene.

Nu suntem de acord cu normalizarea homofobiei și cu lipsa de consecințe pentru instigarea la ură față de minorități. Condamnăm inclusiv partidele și polticienii de acasă care capitalizează pe această ură.

Ne dorim să trăim în societăți cu adevărat democratice, în care discursul de ură trebuie descurajat și pedepsit, în loc să fie încurajat chiar de autorități ducând la și mai multă neînțelegere între oameni. Ne dorim ca demnitatea tuturor persoanelor să fie respectată și ca statele să nu aplice politici preferențiale pentru unii cetățeni/ne și pedepse disproporționale pentru alții. Acest mesaj îl adresăm inclusiv guvernanților din Republica Moldova, care nu odată au dat dovadă de homofobie.

 

OccupyGuguță

Previous Următorul