10.12.2018
International , Drepturile omului

70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului

În această zi comunitatea mondială a apărătorilor drepturilor omului celebrează cea de-a 70 aniversare a semnării Declarației Universale a Drepturilor Omului, document definitoriu pentru valorile umanității, care proclamă drepturile inalienabile ale oricărei ființe umane, indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinii politice, origine națională ori socială, proprietate, naștere sau alt statut. Declarația Universală a Drepturilor Omului este un act de referință pentru toate națiunile conform căruia se verifică modul în care se respectă drepturile omului în diferite state ale lumii. Acesta este cel mai tradus document din lume, valabil în peste 500 de limbi.

Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de informații GENDERDOC-M: „Această zi ne amintește în fiecare an despre faptul că drepturile omului sunt universale, indivizibile, interdependente și că ele sunt încălcate zilnic. Spre regret, în Republica Moldova problema încălcării drepturilor omului, în special persoanelor din cele mai vulnerabile și marginalizate grupuri, rămâne foarte stringentă și aceasta, în mare parte, de aceea că nu sunt înțelese principiile de bază, care reprezintă fundamentul drepturilor omului și care pot fi reduse la o singură frază: drepturile omului ne aparțin nouă tuturor, din simplul motiv că suntem oameni. Aceasta este ideea pe care încercăm să o răspândim, fiind o organizație de apărare a drepturilor omului, care apără și promovează drepturile persoanelor LGBT în Moldova.”

Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy al Centrului de informații GENDERDOC-M: „În Republica Moldova încă mai există încălcări grave ale drepturilor omului și noi, activistele și activiștii, mai avem mult de lucru în mișcarea spre acel ideal, stabilit de ONU, acum 70 de ani. Avem de înfruntat multitudinea de prejudecăți, indiferența și ura socială a oamenilor unii față de alții. Totuși, schimbările vin, deși foarte lent, și eu am speranța că voi prinde acele vremuri, când oamenii se vor respecta reciproc și vor prețui diferențele care există între ei.”

Declarația Universală a Drepturilor Omului a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, la 10 decembrie 1948. Aceasta a fost prima exprimare globală a drepturilor omului și una dintre primele realizări majore a noii organizații a Națiunilor Unite. Instituirea oficială a Zilei Drepturilor Omului, a avut loc la plenara 317 a Adunării Generale, la 4 decembrie 1950.

*Declarația Universală a Drepturilor Omului

Previous Următorul