GENDERDOC-M

20 de părinți au învățat cum își pot sprijini copiii din comunitatea LGBT

20 de părinți ai căror copii fac parte din comunitatea LGBT au participat la un atelier, la care au învățat să-și ajute copiii să lupte cu homofobia internalizată și să prevină infectarea cu HIV.

Scopul atelierului a fost îmbunătățirea relațiilor dintre comunitatea LGBT și părinții lor, motivarea părinților pentru a a fi mai activi în promovare drepturilor persoanelor LGBT, ca măsură de prevenire a discriminării pe criteriile HIV și orientare sexuală.

În cadrul atelierului, părinții au discutat cum s-au schimbat lucrurile de la ultima întâlnire. Cum s-au schimbat relațiile cu copii. Unii dintre părinți au participat pentru prima dată la atelier și pentru ei a fost foarte important să audă istorii din experiența oamenilor care trec prin aceleași situații.

Natalia Esmanciuc, asistentă Programul Sănătatea LGBT, spune că există o tradiție de a povesti la aceste întâlniri cum s-a schimbat viața copiilor. Majoritatea istoriilor sunt pozitive. Odată ce își acceptă copiii așa cum sunt,  părinții încep a se bucura de lucrurile bune, care se întâmplă în viața copiilor și despre care nu știau până atunci. Debarasându-se de frici și fobii, părinții se apropie de copii lor și se bucură împreună de viață.

„Atelierele de lucru pentru părinți sunt organizate de câteva ori pe an și fiecare dintre aceste evenimente este special prin faptul că cel puțin un părinte nou începe să-și înțeleagă copilul, îl acceptă” , explică Natalia Esmanciuc, „Ultimul eveniment a fost deosebit și prin faptul  că am reușit să adunăm launloc diferite categorii de oameni din comunitate. Au fost părinți, copii și gay de vârsta a treia. Fiecare era implicat într-o activitate separată pentru categoria sa de vârstă și interese, însă ei se vedeau unii pe alții, comunicau”.

Natalia spune că interacțiunile dintre persoanele de diferite vârste din comunitate au avut un efect benefic asupra părinților, care au înțeles mai clar situația în care se află copii lor: „ Gayii de vârsta a treia, de exemplu, sunt în mare parte oameni singuratici, pentru că așa au fost timpurile, nu au putut recunoaște public orientarea lor sexuală, nu și-au putut forma familii. Ne dorim alt viitor pentru tânăra generație. De asta e important să ne înțelegem copiii”.

După întâlnirea cu părinții, unul dintre cei mai activi părinți a avut ocazia să participe la Pride-ul din Göteborg, Suedia.

„Am tras la sorți numele unui părinte, ditre cei care au participat la Pride-ul din Chișinău și am mers împreună în Suedia. Am avut un program plin de 3 zile. Ne-am întâlnit cu comunitatea de părinți și autoritățile publice locale din Göteborg”, a povestit Natalia:

„Pride-ul a fost foarte mare, peste 150 de părinți au ieșit la Pride să-și susțină copiii. Și localnicii au întâlnit peste tot grupul de părinți cu încurajări și aplauze. E foarte plăcut și neobișnuit pentru oamenii din spațiu ex-sovietic să vadă o reacție publică atât de caldă”.

„Părinții suedezi și-au împărtășit propria experiență de interacțiune cu societatea. Ne-au spus că au trecut și ei prin lipsa de înțelegre a societății. La începutul anilor 90 mai existau cazuri de violență și chiar crime bazate pe homofobie, dar Suedia a depășit repede aceste momente. Acum sunt o societate foarte tolerantă și pozitivă. E o țară în care lucrează legea și respectiv oamenii care vor să schimbe ceva, au suficiente instrumente pentru a face aceste schimbări.  Asta le dă încredere în propriile puteri. Sunt activi și plini de entuziasm. Apropo, organizația de părinți din Göteborg este finanțată de către stat, iar bugetul este unul suficient cât să ajute și comunitățile LGBT din alte state”, a mai spus Natalia.

În Moldova sunt deocamdată doar 5 părinți care participă la Pride, ori vorbesc deschis despre orientare seaxuală a copiilor lor. Ceilalți mai cred că le pot face rău copiilor sprijinindu-i public, pentru că sunt mulți homofobi agresivi în țară.

Doina IPATII

Foto Natalia URSU

Close Menu